Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na vystoupení mága Sida Watermana (Woody Allen) se mimo jiné přišla podívat také studentka žurnalistiky Sondra Pransky (Scarlett Johanson). Iluzionista si ji vybere jako pomocnici pro svůj trik. Jaké je její překvapení, když se v bedně, kde má zmizet, objeví duch zavražděného novináře Joea Strombela (Ian McShane). Jediné co jí Joe stihne říci je to, že ví, kdo je "tarotový vrah", a že proti němu má Sondra najít usvědčující důkazy. Začínající novinářka se, pod vidinou senzačního článku, spolu se Sidem vydá po stopách domnělého vraha – britského aristokrata Petera Lymana (Hugh Jackman). Největší problém v pátrání nastane ve chvíli, kdy se Sondra do Petera zamiluje. Někdo tak sympatický přeci nemůže vraždit...

Sólokapr je nová soudobá komedie scenáristy a režiséra Woodyho Allena (Pozor na Harryho/Deconstructing Harry, Match Point – Hra osudu/Match Point, Hollywood v koncích/Hollywood Ending), který do hlavních rolí obsadil nejen sebe, ale i další skvělé herce. V ústřední dvojici se nám představí překrásná Scarlett Johanson (Dívka s perlou/ Girl with a Pearl Earring, Vějíř lady Windermerové/A Good Woman, Match Point – Hra osudu/Match Point) a charismatický Hugh Jackman (X-Men, Kate & Leopold). V roli zemřelého novináře uvidíme Iana McShanea (Jestliže je úterý, musíme být v Belgii/If It's Tuesday, This Must Be Belgium, Sexy Bestie/Sexy Beast). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (348)

Vitason 

všechny recenze uživatele

Za Sólokapra musí Peter Jackson Woodyho Allena nenávidět, protože chystá film o duchovi, který ovlivňuje vyšetřování své vraždy a Sólokapr je o duchovi, který ovlivňuje vyšetřování séria vražd. Náhoda? Každopádně se mi tento příběh o studentce žurnalistiky, která pátrá po sériovém vrahovi s pomocí užvaněného kouzelníka, velice líbil. Překrásná Scarlett Johansson přejímá klasickou Allenovu roli, kdy hraje prostořekou neurotičku a samotný Allen hraje ,,překvapivě" prostořekého, starého neurotika. Obě postavy jsou si opravdu velice podobné a když se pak vydávají za otce s dcerou, tak jim nelze nevěřit. Hugh Jackson se svojí úlohou aristokrata vypořádal celkem slušně. Jen mě chvílemi štvalo, že jsou všechny postavy trochu přihlouplé, přece jen tam mohl vystupovat někdo chytřejší. Výběr hudby se Allenovi povedl. Stejně jako scény se smrtí. Musím uznat, že Londýn Allenovi zatím sluší. Jednu hvězdičku přidávám za Scarlett v plavkách:-) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Scarlett Johansson v roli, kterou si pro sebe většinou ukradne Woody, možná až moc tlačí na pilu. Ovšem zbytek je celkem solidní - po delší době mi nevadilo Allenovo herectví, Jackman je vynikající, Scarlett alespoň pěkná. Scénář je průměrný, nezajímavý a zcela předvídatelný. Celkem to odsýpá, pár humorných scén funguje... Ovšem je to spíše oddechovka na jedno podívání, než-li "majstrštyk" ve stylu starého dobrého Woodyho. ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Woody pokračuje v zavedeném tempu jeden film ročně a zdá se, že jen tak brzo s tím nehodlá přestat. Nic proti tomu, vždyť předchozí snímek Match Point dokazuje, že výborné filmy točit stále umí. Sólokapr se podobně jako MP odehrává v Londýně a děj se opět točí kolem půvabné Scarlett Johansson, tentokrát v roli nezkušené studentky žurnalistiky. Přesto jsou to dva naprosto rozdílné filmy, které nemá smysl srovnávat. Sólokapr je fantaskní komedie, v níž už ani tak nejde o vlastní příběh, který by mimochodem z pera méně schopného autora vyzněl hrozně banálně (kolik variací na Jacka Rozparovače už tady bylo? A kolik dobrých?). Woodyho síla spočívá v tom, že tento banální příběh dokáže zkombinovat nápaditými dialogy a opepřit specifickým druhem humoru jako nikdo jiný. Jen málokdo umí tolik otřepaných klišé (bohatý princ a chudá popelka patří mezi ta největší..) přetavit v originální a vtipné momenty, které film spolehlivě drží pohromadě. Nicméně kromě toho film obsahuje řadu pro mě nepříjemných momentů, které Woody ještě mohl na svém scénáristickém ponku trochu obrousit. Splendiniho koktavost a neschopnost se vymáčknout mi nevadila. Je to očekávatelná návaznost na jiné Allenovy neurotiky. Spíš mě zpočátku dost iritovaly jeho neskutečně trapné řeči, kterými se snažil mezi londýnskou smetánku zapadnout a které Sondra (Scarlett) nemohla vystát. Připadalo mi to, jako by Woody chtěl být ještě allenovštější než obvykle. Naštěstí postupně jeho repliky nabývají na smysluplnosti... Vadily mi i skoky, kterými v úvodu děj svazoval - Splendini posílá Sondru pryč a z ničeho nic jsou to nejlepší společníci, které nic nerozdělí (ona sdílená nadpřirozená zkušenost mi přišla málo.. :) ), a konečně v některých scénách je těch klišé až příliš. Sólokapr určitě nepatří mezi nejlepší režisérova díla, ale jako oddechovka je to film dobrý a stále plný allenovského humoru a nadhledu. Uvidíme, s čím příjde příště.. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Příjemně staromódní, jemně okoukaný a to, že je jednoduchý a několikrát viděný a že se ničeho nového prakticky nedočkáme, mi ani trochu nevadilo!! Několikrát mi sice v hlavě probleskla vtíravá otázka, zda-li jsem to a tamto někde neslyšel v lepší verzi. Woody si prostě hraje, plní si své a s každým novým nápadem hned utíká k psacímu stolu, aby rok co rok mohl roztočit další ze svých příběhů. Láska a smrt, Banáni, Annie Hall, Manhattan, Hana a její sestry a řada dalších.. jen málo současných autorů se může pochlubit takovými skvosty!! Oproti žánrově čistému Match Point je zcela jistě slabším dílkem, opět lehce nabourává britské tradice a opět nám představuje příslušníky vyšších vrstev. Prvních třicet minut ale ani zdaleka nenasvědčovalo tomu, že mé hodnocení půjde až na 4*. Brilantní dialogy, absurdní situace a zejména nadstandardní herecké výkony. Rozkošně koketující, potrhlá i naivní Scarlett je zde čistě allenovskou postavou, ale například vedle podobně laděného Kennetha Branagha (nervózního a koktajícího z Celebrit) vyšla zcela vítězně. Talentu má ve svém útlém věku na rozdávání. Typicky neurotický Woody s ošuntělými triky místy nestíhá, jistojistě v některých scénách otírá hranici svých hereckých možností. Příjemným překvapením je ale urostlý Hugh Jackman. Uvolněná, stále ještě nadprůměrná komedie!! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No sice je tady scenar docela jednoduchej a zaverecny rozuzleni bohuzel jedna z postav vyrkne uz nekdy po polovine filmu a to se potvrdi, ale i tak jsem se docela slusne bavil. Hlavne prvni hodinku, kdy se jeste tak moc nehraje na romantiku, to Allen rozjede v docela solidnim tempu, obcas nakej dobrej vtip a Allenovo kecy nemaj chybu, navic lod do zahrobi je skvelej napad, ale postupem casu filmu nak zacne dochazet dech a nic moc se nedeje, takze ke konci jsem byl rad, ze ma jen 90 minut. Slabsi 4*. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (18)

  • V záverečnej časti soundtracku je skladateľ uvedený ako „Edvard Greig“. Správne to má byť napísané ako Edvard Grieg. (Pat.Ko)

Související novinky

Woody zpívá: „Barcelóóóna!“

Woody zpívá: „Barcelóóóna!“

05.07.2007

V pondělí 9. července oficiálně startuje natáčení nového filmu Woodyho Allena. Jak už se nějaký čas ví, neúnavný režisér se z deštivého Londýna, kde natočil Match Point Hru osudu a Sólokapra,… (více)

Allenův španělský projekt

Allenův španělský projekt

28.08.2006

Nejslavnější filmový neurotik světa, Woody Allen, nás už léta s železnou pravidelností zásobuje svými výtvory co rok, to jeden snímek. Nebude tomu jinak ani v následujích dvou letech, což dává… (více)

Reklama

Reklama