Reklama

Reklama

Občan Berlusconi

(TV film)
  • Itálie Citizen Berlusconi (více)
Itálie / Finsko / Francie / Německo, 2003, 56 min

Obsahy(1)

Občan Kane je dodnes legendárním filmem, nejlepším dílem autora, režiséra a herce Orsona Wellese. Líčí osudy a kariéru jednoho megalomanského amerického tiskového magnáta. Mnozí přirovnávají současného italského premiéra Silvia Berlusconiho právě k této postavě, ale zasvěcenci tvrdí: je to jako srovnávat myš se slonem. Hearst (ve filmu Kane) byl boháč, vlastnící vlivné noviny. Berlusconi zašel mnohem dál - vlastní polovinu italských televizních stanic, druhou polovinu (státní) pak ze své politické pozice ovládá. Je také jediným evropským premiérem, který kdy stanul před soudem v pozici obviněného. A - jak všichni víme - od soudu se samozřejmě vrátil jako vítěz. Britský dokument Občan Berlusconi je svérázným portrétem nejkontroverznějšího evropského politika a ukazuje, čeho lze dosáhnout obratnou manipulací a za přispění moderních médií. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

farfalla 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument , který zachycuje Berlusconiho situaci na počátku milénia. Po deseti letech se dost věcí změnilo. Nyní probíhá několik soudních procesů s Berlusconim a v jednom už byl i odsouzen. Ve svých komentářích o svých politických oponentech je však i nadále bojovný. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, který poodhaluje možnosti, jak se dá do struktury demokratické společnosti zaplést manipulativní prvek a díky němu posléze zprvu nepozorovaně vykročit k okleštění samé její podstaty a přes centralizaci moci dojít až k zárodkům totality... Známe to ostatně i u nás, stačí si vzpomenout, jak na české poměry obdobně mocný a bohatý mediální magnát Vladimír Železný tvořil mediální impérium, které prorůstalo díky svému vysílání a lobbistickým aktivitám doslova do každé domácnosti...a jak ho nakonec byl schopen veřejně zcizit americkým vlastníkům. Také ho dodnes nikdo za to neodsoudil a nepotrestal... Wellesův Občan Kane byl právě proto tak nadčasový film, jelikož předpověděl moc mediálního diktátora, který jako šedá eminence v pozadí může doslova všechno. A současná demokracie, mající fenomén médií v samých svých základech, je proti němu bezbranná... ()

Reklama

gogos 

všechny recenze uživatele

O politiku se moc nezajímám, tohle dávali před časem na ČT2, je to průměrný dokument... Radši mám přírodu, techniku a dokumenty tohodle typu... ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama