Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezinárodní koprodukční portrét významného českého vědce. Film plasticky přibližuje vědcovu osobnost a sleduje dramatický příběh jeho vynálezu - kontaktní čočky. Dnes je používá více než 100 milionů lidí na celé planetě. Prodejem patentů a licencí se mohl stát pohádkově bohatým člověkem. Nesměl by však žít v komunistickém Československu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Celkem nenápadný pro naší zemi, ale celosvětově uznáváný pro svět. Takto asi vypadal život vědce, kterému dnes vděčíme za čočky pro kterého na prvním místě vždy byla jen věda. Chvílemi úsměvné, jak se chovali komunističtí soudruzi k jednomu z "nejbohatších" Čechoslováků své doby. Přelomový vědec. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Pěkný dokument o SKUTEČNÉ OSOBNOSTI, jakých tato země nosila (27.10.1913 - 18.8.1998) málo. Dokument, vypovídající nejen o tomto ryzím vědci a vynálezci, ale i o české společnosti poválečných a především normalizačních let. - - - P.S. Možno jen spekulovat, kolik debilů a ignorantů (přímo či nepřímo souvisejících s tímto příběhem) se dnes hřeje na výsluní společenského života. Ale to už by bylo na jiný dokument, který v dnešní době poseroutkovství a relativizace hodnot nikdo - ani mistr Kudrna - nenatočí -že... ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Otto Wichterle je bezpochybně jeden z největších českých vědců, i když široká veřejnost o něm moc neví. Děti něco málo zaslechnou ve škole, ale v dospělosti si již opět myslí, že například takové kontaktní čočky jsou americkým vynálezem. Byl jsem na dokument Tomáše Kudrny velice zvědav, neboť život pana Wichterleho pro mě není žádnou neznámou, vlastně jsem o existenci tohoto vědce věděl již jako malé dítě, když s ním má matka pracovala. Ústav makromolekulární chemie na Petřinách pro mě není jen podivnou skleněnou budouvou, ale zejména domem, ve kterém mám pár přátel, několik let jsem totiž jezdil na tábor, který ústav pořádá pro děti zaměstnanců a navštěvoval různá posezení, zejména pak tzv. ''Mikulášskou besídku". No trochu jsem odbočil, ale věřte, že to bylo jen proto abych zdůvodnil svůj zvláštní vztah k vynálezci jménem Otto Wichterle. Dokument samotný docela zapůsobil, musím se přiznat, že si mi líbilo jeho nenudné zpracování a množství zajímavých informací, které tvůrci vybrali. Do pěti hvězdiček tomu ale přece jen něco málo chybí. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Wichterle byl nejen skvělý věděc, ale i neméně skvělý člověk. To tenhle dokument ukazuje do puntíku - a mohl by jít ještě dál, klidně bych snesla povídání jednou tak dlouhé, chtělo by to rozvinout pasáž s Američany i Wichterleho spory s komunisty - pak by to určitě bylo na pět. Ale na to u nás nejsou peníze. PS: Narozdíl od Dudka si myslím, že široká veřejnost Wichterleho moc dobře zná, ale sociologické výzkumy nedělá ani jeden z nás, takže si můžem hodit korunou. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Osudy známeho vynálezce (pro Dudka: co takhle anketa o Největšího Čecha -23. místo?) a jeho díla v odlehčeném BBC formátu. Naštěstí Kudrana neudělal studený mramorový pomník velkému vědci - a člověku- Ottovi Wichterlemu. ()

lasida 

všechny recenze uživatele

Měla jsem tu možnost shlédnout film na festivalu Jeden svět, všeobecně měl dokument obrovský úspěch, já osobně pokládám film za úžasný průřez životem opravdu velké osobnosti, jakou byl bezesporu pan Wichterle. Přestože Otto Wichterle neměl nijak snadný život a veškeré jeho úspěchy nebyly vždy korunovány zaslouženou odměnou, příběh je vyprávěn s velikým nadhledem, objektivitou, huromem místy až groteskním a velikášství zmiňovaného českého vědce je prokázáno v mnoha ohledech, nejen na poli vědeckém, ale především v celém jeho životě, v jeho toleranci, vztahu k vlasti, rodině a lidské hlouposti či moudrosti. Film doporučuju! Nenechte si ujít jeho promítání v ČT! ()

Reklama

Reklama