Reklama

Reklama

Amerika, jak ji neznáte: Prohřešky proti desateru

  • Francie USA : Indecence interdite (více)
všechny plakáty
Francie, 2003, 53 min

Obsahy(1)

"Ve státě Florida můžu klidně chodit s pistolí. Zato nesmím pustit do vysílání slova jako třeba prsa nebo zadek a nesmím si ve studiu vyvěsit fotky nahých holek. Bouchačku ale mít můžu - a kohokoliv oddělat. Můžu si ji vzít kdykoliv, kamkoliv. Není to na hlavu? Vítám vás v Americe!" říká moderátor pornografického rádia Bubba. Bubba je sice nesmírně populární a vydělával závratné částky, ale nyní má padáka. Majitel rádia dostal na srozuměnou, že doba oplzlostí v éteru skončila. V Americe nastupuje vlna puritánství, askeze, křesťanského fundamentalismu a ideologické prohibice. V Lousianě vydali zákon proti kalhotám bokovkám a krátkým dívčím halenkám, které obnažují bříško. Ve městě Westweg je strážcem cudnosti Melvin Guildry: "Nemyslím, že je dobré ukazovat nestydaté věci. Vidím to takhle: nosit kalhoty na půl žerdi je nemravné. Nezajímá mě, co si o tom myslí někdo jiný, vzbuzuje to zkrátka averzi." Ve Fort Myers zase bojují pod křesťanskými prapory s prostitucí. Nasazují policejní agentku provokatérku, která hraje prodejnou ženu a přitom je vybavena především skrytým mikrofonem a kamerou. Pokud ji osloví muž a nabídne jí finanční částku za sexuální služby, je na příštím rohu zatčen, na 48 hodin uvězněn, zaplatí vysokou pokutu a jeho jméno je publikováno v místním tisku. A to je v Americe problém. Pak můžete přijít o práci, nebo ji vůbec nemusíte získat, protože jste na nějakém seznamu. Ve Wisconsinu byl zase 18letý chlapec odsouzen do vězení, protože spal se svou 15letou přítelkyní. Porušil zákon. Navíc se dostal na veřejný internetový seznam sexuálních delikventů, kde bude uveden 20 let! A není tam napsáno, za co byl souzen, je tam uvedeno, že spáchal sexuální delikt. Ten chlapec to nervově nevydržel, a když se k němu postavila společnost zády, spáchal sebevraždu. V tomto novodobém tažení za lepší, mravnější křesťanskou společnost se dokonce v některých státech spojili republikánští senátoři s demokratickými... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Cival 

všechny recenze uživatele

Hrozně provařený pohled na nepoměr mezi násilím a sexem. A řekl bych, že i dost manipulativní v již tak dost neobjevné argumentaci. Takové téma by si zasloužilo lepší zacházení. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Amerika je jinde. Se vším, co k tomu patří. Další dokument, který dotváří obraz o Americe, kterou si asi žádný američan nechce přiznat, ale jim to přeci může být jedno. Mají svůj klid, své nesprosté vysílání, nehanbaté pořady, své zbraně ... a ti ostatní si své nahaté holky, jejich prsa a sprostá slova prostě někde najdou. Amerika je svět plný paradoxů. Dokument zachycuje několik z nich, které jsou do očí bijící, ale jak už tomu bývá, není dobré věřit každému slovu, které v dokumentu padne. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Co se týče bokových kalhot: osobně to občas beru jako podívanou na nějakou jinou krásu přírody - třeba kvetoucí květinku, ale většinou se mi zvedá žaludek, takže jen tak dál. Co se týče starostlivých diváků a posluchačů bombardujících americkou kontrolní organizaci kdykoliv, když zaslechnou nebo zahlédnou něco nemravného, je to pořád lepší než to tupé české stádo, které se řehtá při jakékokoli sebetrapnější lascivnosti, jež se na nás z obrazovek řinou nezastavitelným proudem. Z americké Křesťanské organizace bychom si mohli vzít vzor v politické angažovanosti a Francouzům, kteří se tu snažili do USA rýpat, seč to šlo, bych vzkázal, že brzo nebudou smět pít alkohol, hrát karty o peníze a jejich ženy nevyjdou bez šátku na ulici, takže nevím, kdo na tom bude líp. Jinak se jedná o dost svižný dokument. Objektivita neexistuje, obsah proto nehodnotím. ()

Faidra

všechny recenze uživatele

"Jak tóny kravských zvonců zní stránky pamfletů, lze dobrati se konců, být stádem Hamletů?" zpíval svého času Karel Kryl v písni Rakovina a já musím na otázku, zda jsem se dobrala konců v tomto pamfletu, odpovědět záporně. Zato nenávisti vpravdě rakovinné jsem se dobrala v množství zdraví nebezpečnému. A protože mám za to, že dokument by se měl o objektivitu aspoň snažit, příliš se mi to nezamlouvá. K USA mám své výhrady, pokládám mnohé z jejich produkce za intelektuálně slabé nebo aspoň diskutabilní, ale proč to řešit tím, že si vyberu pár kontroverzních zákonů, událostí a osobností, nazdobím to pohoršenými komentáři o tom, jací jsou ti Amíci vesměs netolerantní, bigotní a omezení blbci, a patřičně uzrálé to naservíruju jako seriózní dokument o Americe dnešní doby? Neříkám, že se mi to, čemu jsem přihlížela, kdovíjak zamlouvalo. Problém je v tom, že něco podobného by se dalo natočit o jakémkoli státě na světě, protože nemám důvod si myslet, že procento debilů je v nějakém národě vyšší nebo nižší než jinde, jenže Američané jsou holt vděčný a všemi žádaný terč. A také v tom, že pokud bych prohlásila něco typu "Japonci jsou kreténi, protože vám nikdy neřeknou do očí ne a přezouvají se na záchodě, Indové magoři, protože uctívají krávy, a Číňani banda primitivů, protože žerou psy," tak mě někdo okamžitě a právem nařkne z omezenosti, nesnášenlivosti a netolerance k cizím kulturám. Jakmile začnu plivat jed na Ameriku, dočkám se pochvalného přikyvování. Tak nevím. Mezi věci, které se v Prohřešcích Americe vyčítají, patří i pokrytectví a dvojí morálka, ale čím se to liší od prostředků, které s klidem používají tvůrci tohoto zajímavého dokumentu? Jistě, rušit pořad kvůli vulgaritám je přehnané - osobně v případě, že mi moderátor začně chrlit do uší sprosťárny, rádio vypnu nebo přeladím jinam. Zařadit na seznam sexuálně motivovaných jedinců kluka, který se vyspal s holkou mladší, než to zákony jeho země dovolovaly, je přehnané rovněž, ale pokud vědomě poruším zákon, tak snad musím počítat s tím, že za to dostanu přes prsty, a z pohledu obyvatelky země, v níž vrahové a násilníci odcházejí od soudu s podmínkou nebo trestem, který je jim samotným pro smích, si nejsem až tak jistá, jestli náhodou nepřehlížíme kostlivce ve vlastních skříních. Mnohé ze zobrazovaných příběhů mě zarazily a vylekaly a nerada bych se dočkala toho, že mi bude zákon nařizovat i to, co všechno na mně nesmí být odhaleno, ale dělat z toho závěry o americké společnosti, zákonech a mentalitě jako celku (a přijít s něčím takovým vhodně ve chvíli, kdy je společensky žádané si do USA kopnout)? To bych si zrovna tak mohla vzít jako základ svého dokumentu o mentalitě české diskusi na Novinkách a použít ji jako klíčový důkaz tvrzení, že česká společnost, toť sbírka vulgárních, nenávistných, závistivých, zakomplexovaných, šovinistických, zbabělých a z mateřského jazyka propadajících individuí. Jo, to bude trhák, až bude pro změnu svět chtít udělat mezinárodního zločince z ČR... ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ten názov dokumentu je nesprávny. Nie "Jak ji neznáte", ale "Jak ji znáte". Nemyslím si že by boli v Amerike všetci padnutí na hlavu, choro veriaci, alebo mimoriadne zvrhlí, no tak či onak, mne tento národ nie je nijak pochuti (obzvlášť ich politika!). To ako si tam žijú, aké zákony si presadzujú, je čisto ich vec. Je to ich kultúra, ich myslenie, nech sa pre mňa za mňa požerú navzájom. Bohužiaľ mám obavy, že sa im jedného dňa podarí svojimi ideológiami zasrať celý svet. Keď vidím dokumenty v podobnom duchu, som naozaj rád že žijem na tomto našom malom, chudobnom Slovensku, kde sekty či rôzne náboženstvá ani z ďaleka nedosahujú takej sily či právomocí ako za veľkou mlákou. Dobrou správou je, že ľudia konečne dostali rozum, pričom na kolenách sa po niekoľkých rokoch (konečne) ocitla i Figeľova KDH. Na, ako si sa to modľeu v tej prvej lavici Janko?? ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Další kousek o této bláznivě fašistické zemi. Dnes po dvaceti letech se situace otočila. Původní bílí protestantští obyvatelé (když nepočítám původnější indiány) vymřeli nízkou porodností a noví přistěhovalci nemají konzervativce rádi. Přehouplo se to do opačného extrému kdy na vysokých školách už není svoboda slova a konzervativní profesoři jsou vyhazováni. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Američani jsou prostě kreténi. Nesnáším je. Ať jdou do řiti. Ale dost nadávání............. totální vymatlanci to jsou. ()

Rousse 

všechny recenze uživatele

Amerika jak ji neznáte (tak zní podtitul filmu)? Proberte se!!! Že bych se dozvěděla něco, co už bych dááávno před tím nevěděla, to se říct nedá. Kdyby radši natočili film Česká republika, jak ji neznáte aneb U Blbečků na dvoře. Vystupovali by tam doktoři, kteří místo vyšetřování vypisujou darovací smlouvy kvůli posraným 30 Kč. Politici, kteří to s námi opravdu myslí upřímně. České dráhy, které zdražují jízdné "kvůli rostoucím cenám pohonných hmot", i když ceny pohonných hmot se pohybují na historických minimech za poslední 4 roky. Nad tím vším a dalšími humornými historkami by světu opravdu zůstával rozum stát. Ale nad manipulativní kritikou, ve které se dozvíme, že v Americe jsou puritánští psychouši, kteří zakazují nahotu v TV, ale ustřelené palice v přímém přenosu jim nevadí? To asi není pro nikoho žádná novinka. ()

1860 

všechny recenze uživatele

opravdu zajímavý moment, když bývalý hlasatel vytáhne vedle obyčejné pistole i M4 a sniperovku vše s povolením.. to by se hrál counter strike.. ()

Jendus 

všechny recenze uživatele

Snimek sice neni uplne nejobejktivnejsi,ale za to,ze nad timhle proste nezavira oci a ukazuje ten paradox "svobodny" Ameriky davam 80%...dokumenty vzdycky maji urcitou vypovidajici hodnotu. ()

Pavelos 

všechny recenze uživatele

A že prej je Amerika zemí neomezených možností:-)))) Když tam může jakejkoliv sádelník hrajícího si na brutálního cajta, kterej má nabouchanejch patnáct dětí buzerovat mladý děvčata za to že nosí bokovky, takto pardon, ale to je asi ta druhá tvář spousty lidí vysněná tvář Ameriky.. A další nářezová záležitost z tohoto dokumentu je vedení evidence sexuálních delikventů na internetu, včetně popisu bydliště.. No když demence, tak maximální.. ()

K.O.vi 

všechny recenze uživatele

Co jsou pro Američany lidská práva? Jsou to (z mého pohledu) puritánští volové. Na jednu stranu můžou nosit po ulici pomalu jakoukoliv zbraň, na druhou stranu odsoudějí za předčasnou pohlavní aktivitu kluka, který měl pohlavní styk se sedmnáctiletou holkou, protože v některém ze států je sex povolen až od osmnácti let (pro ně je to sexuální delikt třetího stupně). Myslim, že se tam jednou z té jejich pseudodemokracie p.s.rou! ()

kobe.AIR 

všechny recenze uživatele

Toto zpracování jinak zajímavého tématu (témat) mi prišlo dost povrchní a "na efekt". Je tam hodně cítít snaha o manipulaci a to není dobře, nesvědčí to o dobře odvedené práci. K obsahu: Pokud se osmnáctiletý kluk vyspí s čtrnáctiletou holkou, nevím proč by neměl být potrestán. To jak se snažili z těhle kluků dělat svatoušky mě vůbec nepřesvědčilo. Na druhou stranu pokusy zakázat bokovky, to je docela síla. Pokračujíc v tomhle trendu budeme jednou všichni nosit unisex všezahalující uniformy. ()

Reklama

Reklama