Reklama

Reklama

Amerika, jak ji neznáte: S božím požehnáním

(TV film)

Obsahy(1)

Existuje vedle fundamentalismu muslimského i fundamentalismus křesťanský? Američtí evangelikálové tvořící uzavřené společenství, fanaticky vzývají Ježíše, jsou konzervativní a jsou přesvědčenými misionáři. Po 11. září 2001 svět trochu překvapeně zjistil, že George Bush je evangelikální křesťan. Boj o morální a mravní očistu berou velmi vážně, proti komerční pop kultuře vyrukovali s křesťanskou alternativou. K dostání je téměř úplná sada zboží podporující křesťanskou kulturu - knihy, příručky o sexu, dětské hračky, křesťanský rock a pop a dokonce i bonbony. Prostě všechno, co existuje v obecné americké kultuře, má svou obdobu v křesťanské fundamentalistické komunitě. Fundamentalisté z Jižní baptistické církve prohlásili bibli opět za jedinou autoritu náboženskou, historickou a vědeckou. Propaguje se neomylnost bible, hlásá se, že bible se musí brát doslova. Amerika roku 2004 je velice vzdálená politickému a kulturnímu kvasu šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Co se s ní vlastně stalo? Evangelikální křesťané chtějí návrat ke světovému názoru, který by se opíral o bibli. Chtějí návrat k víře, jak ji zastávali původní přistěhovalci, čili Otcové zakladatelé. Ti věřili v Písmo svaté a v moc Boha, nesvázanou vědeckým poznáním, neboť on stvořil nebe a zemi, a muže a ženu v sedmi dnech. Jádrem sporu je otázka, kdo má nejvyšší moc. Kdo je konečnou a absolutní autoritou? Stát nebo Bůh? A aby křesťané mohli prosadit své vidění světa ve státní správě, začali hojně vstupovat do politiky. Bůh je pánem nad institucemi! On je vykonavatelem moci, takový je pravý biblický pohled na svět. Snímek natočila renomovaná francouzská dokumentaristická společnost CAPA v roce 2004. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

kaposlav odpad!

všechny recenze uživatele

To sa nedalo ani pozerať. Do polovice som vydržal a dosť. Ako je to len dojemné. Dokument o šialenej pedofílnej sekte plnej vytretých fanatických pokritcoch. Všetko má svoj kresťanský ekvivalent v obchodoch - hudba, hračky, bombóny a podla mňa aj porno. U kresťanov je to ale práve to pedofílne, ktoré šíria vo velkom:). Najväčší misionár je USA. Svoju vieru šíria nenásilne bombami po celom svete. Kto to nechápe tak pre neho "God save the BUSH" blbčekovia....Inač dokument je nestranný a vyváženy. To bol fór:) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dnes po skoro 20 lety od vzniku dokumentu se křesťanská většina stala v USA menšinou. Koukají na to jak puci a stěžují si na diskriminacï od přistěhovalců. Po celou dobu docházelo v USA k prudkému růstu obyvatel a zároveň typická bílá středostavovská rodina měla obvykle kvůli vysokým nákladům jen jedno dítě. Na vysokých školách jsou dnes konzervativní názory diskriminovány. Už to došlo tak daleko, že dnes fašistickou soukromou organizací pro čistotu názorů Youtube vymazávají desatero jako propagace určitého náboženství. (když to nadepíšete "devatero" vymazání to unikne. ()

Reklama

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

těžko se mi na to koukalo a ptal jsem se proč jen jsou lidé tak hloupí. Naštěstí zas až takový vliv nemají, Bushové - tak trochu váleční zločinci naší doby jsou už dávno od válu, Obama se sice taky rád pomodlí, ale Amerika mi pořád příde dost liberální, inu, my jsme ateistická země, nikdo nás tu s ničim takovym prakticky neutravuje, tu a tam se setká nějakej "politik" s nějakym pánbičkářskym hodnostářem a média jsou u toho, jednou za čas jsem přijede papež, lidi jsou zvědavý, ale touhle uchylkou trpí většinou spíš ti nejstarší - vychovaní k víře. No, tihle v dokumentu jsou celkem fanatici a racionálně se s nimi jistě diskutovat nedá, očka jim září, tu a tam si někdo uleví na pódiu. Vemte si nebýt potratů, tak by bylo Američanů víc jak Indů (vtip). Já nevím, náboženské víry a církve mi vadí, ale měl bych být tolerantní, vím, že je to pro některé lidi přirozená potřeba, jen ať se někde scházejí a modlí, horší je to, když chtějí nakazit ostatní, chtějí do politiky a vlastně všude. Český dokument - Ježíš je normální, u nás to trochu jo, ale naštěstí fakt jen trošku. Doufám, že se tenhle stav udrží. Jo, kdyby hlásali, aby byli k sobě lidé milí, nekradli, nepodváděli apod., ale oni řeší spíš nesmysly. Konec světa né a né přijít atd. a bible, stará pohádková knížka sepsaná bůhví kdy a kolika, která se dá vykládat na nespočet způsobů. ()

Spock 

všechny recenze uživatele

Nevím kolik pravdy je na tomto dokumentu nebo jak moc je tendenční, každopádně mě donutil opravdu přemýšlet, nad lidmi, které ukazoval a jejich názory. Z dokumentu vychází několik zásadních otázek na něž by se měl divák odpovědět. Za prvé zda je důležitá nebo nutná odluka státu od církve a za druhé, zda je správné nekriticky věřit v jednu knihu a hlásat její pravdy jako dogmata. Ano a tady narážíme na zásadní problém, jedinec z vnějšku se na toto téma divá poněkud osvícenecky a jeho rozum hledá jistotu pozemského charakteru. Pluralitu možností, která vytváří svobodu. Ta by ale neměla být poznanou nutností, jak je prezentována podle mě těmito hlasateli víry. Jejich pohled na realitu skrze jejich pravou víru, která pro jinověrce vytváří pouhý totalizovaný svět dogmatických pravd, který oni ovšem interpretují jinak. Je pro ně správnou cestou. Není správné zakazovat komukoliv aby se vyjádřil a věřil ve svoji realitu. Je podle mě ovšem nesprávné stavět výklad náboženství a jeho východiska nad zákony případně nad práva, která mají lidé garantována od státu. Zde se pak obloukem vracíme k otázce odluky státu od církve. Církev ovládající celý život člověka církev sjednocující a určující, církev panující. Není to obraz reality, dávno zašlé slávy katolické církve. Možná že přišel čas, aby jedna z odnoží protestantismu pozvedla prapor dávno zašlé slávy a znovu sjednotila opuštěné ovečky. Hrozí mám ale theokracie a ní spojené nové náboženské války? Na tyto otázky si odpovězte sami. Jisté je ovšem to, že je třeba bránit společnost. Její pluralitu, toleranci a kreativitu proti všemu co ji chce svázat v rámci jedné totalizující pravdy, která je ať už z tohoto nebo jiného světa. Stavíme se tímto stanoviskem proti víře a děláme ze sebe nevěřící? Myslím že nikoliv. Smyslem života je hledat cestu a netvrdit hned, že jsme ji našli a jdeme po ní. Přijmout výzvu našeho života a využít individuální předpoklady pro to vést bohatší a plnější život. „Zabít boha“ může jen neznaboh stejně jako hlásat to jako radostnou novinu, ale falešnou. Cílem života je „najít boha“ a vyrovnat se s ním, ať už za něj považujete cokoliv. Víra má v prvé řádě inspirovat a nikoli zavazovat. Závazek přijde sám od sebe. ()

kobe.AIR 

všechny recenze uživatele

Nejděsivější na celém tom filmu a vlastně problematice vůbec je to neuvěřitelné zaujetí těhle, co si budeme nalhávat, fanatiků. S plamínky v očích básnících o své pravdě. Neexistuje diskuze, neexistuje pochybnost, neexistuje pluralita pravd. Pravda je jen jedna - ta jejich. Proč? Protože to tak prostě je, co je to za otázku? ;-) Humus! ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama