Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1840. Po otcově náhlé smrti je mladá vzdělaná židovská dívka Rosina Da Silva nucena k rychlému sňatku. Rodina zůstala bez prostředků a jen výhodná svatba může všem umožnit udržet si dosavadní životní úroveň. Emancipovaná a svéhlavá Rosina nudný život po boku starého nemilovaného muže rozhodně odmítne. Sní o dráze herečky, ale také ví o stále se horšícícch finančních poměrech Da Silvových. Podaří se jí získat místo guvernantky v rodině Cavendishových na nehostinném ostrově Skye. Musí zapřít svůj židovský původ a stát se křesťankou jménem Mary Blackchurchová. Čeká ji chladné přijetí přejemnělé paní Cavendishové, která touží po velkém světě, a rezervované chování profesora Cavendishe, plně pohrouženého do své vědecké práce. Rosina se vžije do nelehké role nenápadné guvernantky a pečlivě střeží tajemství svého původu. Její inteligence a životní energie jí ale nedovolí douho zůstat opodál. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Guvernantka je z těch filmů, které, když si pustím televizi jako kulisu k slastnému usínání, usnout nedovolí : pro jemný půvab Minnie Driver, která by se do kaskád svých vlasů mohla schovat, pro Toma Wilkinsona, který tu zdaleka není mistrem s trpaslíky z Full Monty, ale naopak charismatickým chlapem zahloubaným do objevu fotografie, pro Jonathana Rhys-Meyerse, z jehož vizáže a hraní mám husí kůži, pro estetickou stránku filmu, která je snad nejsilnější při aranžování guvernantky do nařasených látek, pro hudbu, kameru ..... pro překvapení, které bych si dala líbit i častěji. ()

haWranka 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem něco úplně jiného, ale skutečnost mě vůbec nezklamala, naopak. Minnie Driver je báječná, a její "proměna" ze sebejisté a rozhodné ženy v šíleně zamilovanou, až posedlou, je vážně přesvědčivá. Zvláštní byla postava Jonathana Rhyse Meyerse. Ten si ještě na role osudových chlapáků musel počkat :) ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ukázkový charakter hlavní hrdinky. Mladá židovská divka se nechá najmout do rodiny s malou dcerou jako guvernantka. Rodina má sídlo na málo obydleném ostrově. Postupem času Rosina svede pána domu, poté jeho nezkušeného syna, nakonec jim ukradne vynález, uteče a zařídí si v hlavním měste výnosný byznys. Tomu říkám kariéra. Ale nevím, proč by se o takovýchto lidech měly točit filmy a snad je ještě obdivovat. Film se mi nelíbil, ba co víc, z pokrytecké zlodějky a ženy nízkých mravů Rosiny mi běhal po zádech mráz. Hvězdička je za Jonathana Rhys Meyerse, který byl už v mladém věku okouzlující. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Film, který svým něžným a melodramatickým půvabem, lehce romantickou atmosférou a silnou ženskou osobností v popředí navozuje velmi silné pocity. v podstatě komorní dílko, které sice nepřichází s ničím novým, ale právě pro svou jednoduchost a čisté linie zůstane uvízlé v divákově paměti. Za mne 65%. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Citlivě natočené, komorní drama získává dodatečné body díky skotským krajinkám, líbivé kameře a zajímavému tématu živočišných pudů pulzujících pod škrobenými viktoriánskými límci. Chápu, že někoho může odradit pomalejší tempo a pochmurná atmosféra (Skotsko+první polovina XIX století je silné kombo), mě to ale sedlo takřka dokonale. Neprávem zapomenutá perlička. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • SPOILER Děj filmu se odehrává kolem roku 1840. V první scéně, ve které se hlavní postavy intimně sbližují, lze slyšet zip, jak se pan Cavendish začne svlékat. Zip byl ale objeven až roku 1891. (Morien)
  • Když Rosina fotografuje spícího Cavendishe, aranžuje jeho tělo tak, že mu pokrčí levou nohu. Když později vidíme vyhotovenou fotku, tak je na ní pokrčená pravá noha. (Morien)
  • Datum copyrightu, jež je uvedeno v římských číslicích na konci filmu je MCMXVII (1917), nikoliv MCMXCVII (1997) (Morien)

Reklama

Reklama