Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek polského režiséra je do jisté míry ozvěnou jeho filmu Předtanečník ze sedmdesátých let. Opět se děj odehrává v současném Polsku, hrdina je opět stejně výrazný, dynamický a bezohledný. Film Exekutor vypovídá o tom, že politické změny v Polsku automaticky neodstranily sociální konflikty, bídu či nespravedlnost. Hlavním hrdinou je exekutor, který svou přílišnou horlivostí přivádí lidi do neštěstí. Svět představený ve filmu je prohnilý a není v něm místo pro slabé. Děj je zasazen do polského regionu s vysokou nezaměstnaností a sociálními problémy. Avšak dilemata, která před hrdiny filmu vyvstávají, mají univerzální platnost. (Febiofest)

(více)

Recenze (29)

Rizek75 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl hodnotit uměleckou stránku filmu, dal bych tak tři hvězdičky. Ale pokud se zaměřím na reálie, obsah, pak by to byly méně jak dvě hvězdičky. Chvílemi mi to přišlo docela ujetý...no i když proč ne, že jo, kdybych se do své práce ponořil tak jako hlavní hrdina (a věřte mi, máme s prací hodně společného), tak by mně asi za chvíli taky hráblo. Ale já na rozdíl od hlavního hrdiny filmu dokážu rozlišovat soukromí, práci a určité lidské hodnoty a city. Takže film celkem zajímavý (pouze však pro srovnání práce exekutorů Polsko- ČR), po druhé bych ho vidět nemusel. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Studie jednoho dravého ambiciózního kariéristy, kterého v rozletu zastavili ti, které svým drivem nahoru ohrožoval. Snímek stojí na charismatickém hereckém projevu Andrzeje Chyry a právě kvůli němu stojí za to Exekutora zhlédnout. Svému antihrdinovi propůjčil přesvědčivost a skutečně záporné charisma. Záporní hrdinové byli pro herce vždycky vděčnější než klaďasové a Chyrův exekutor je určitě uvěřitelnější v pozici nemilosrdného úředníka, který se snaží vyrvat dítěti jeho oblíbenou harmoniku, než v pozici muže zmítaného pocity viny a lítosti, který se modlí k panence Marii. První polovina filmu je výborná, v druhé bohužel pokulhává scénář, protože motivace postav je nedůvěryhodná a zápletka, na které je exekutorův pád vykreslený, je tak trochu postavená na hlavu. Celkový dojem: 60 %. Tématicky mi to trochu připomíná Szaboova Plukovníka Redla... ()

Reklama

BUD-SFIS 

všechny recenze uživatele

Uz samotny proslov rezisera Falka pred filme, mne uvedl do polske situace. Hned potom zacal radit vyborny Chytra jako Exekutor. Herecky velmi chytlave s pribehem, na ktere by se hodilo prislovy, ze iniciativni blbec, je horsi jak nepritel. Nekdo Chytrovi rikal, jestli jsem to slysel spravne, ze opravdu neni lehke zahrat tak velkou svini. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Téma exekucí je jedno z nejdiskutovanějších a proto je celkem zvláštní, že filmů na tohle téma vzniklo tak málo. Vlastně Exekutor je jediným filmem, který se vykonavateli soudní moci zabývá. pokud je mi tedy známo. Tady se jedná o jakési prozření exekutora. Hlavní hrdina je vyloženě parchant, který jde přes mrtvoly takovým způsobem, že leze krkem i svým nadřízeným. Vše ovšem dělá vždy dle litery zákona. Pak ale nastane zlom, kdy se na svou práci začne dívat jinak a tím novému pohledu vystaví i svou vlastní osobu. Škoda, že se tohle ve skutečném světě exekutorů asi těžko stane. Výborný výkon Andrzeje Chyry však i tomuto osvícení dodává na věrohodnosti. Škoda, že tenhle film zapadl. 80% ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Film by se dal rozdělit do dvou částí. V té první jsem zůstala přibitá do sedačky. Mělo to grády, nástup grandiózní, tempo zběsilé. Jen jsem zírala, co se to na sever od nás urodilo. Druhá část a ten konec, to už se mi tolik nelíbilo, ale nebylo to zlé, jen výrazně jiné než první půlka. Téma je víc než zajímavé a myslím, že to ani v těch našich luzích a hájích nebude o moc jiné. Lucek (Andrzej Chyra) je pěkný hajzl a nestydí se za to. To, co se děje potom, už mi přišlo hodně přitažené za vlasy, ale ladění filmu zůstává zachováno. Velmi zdařilé. Myslím se porozhlédnu, co dalšího se našim sousedům povedlo. Asi je neprávem přehlížím. ()

Galerie (25)

Reklama

Reklama