Reklama

Reklama

Putování starými cestami

(TV film)

Obsahy(1)

Ke kvalitnímu životu patří nejen teplá voda, ale také možnost pozorovat sýkorky a projít se přírodou. Cestami zanechávali lidé vlastně už od pravěku své stopy v krajině. Krajina byla stále víc protkávána stezkami, pěšinami, polními či lesními cestami, silnicemi... Cesty vedly i skalami, vodou, od jednoho lidského sídla k druhému. Jsou velmi staré cesty, které po staletí nezanikly, a po těch, které jsme už znovu neprošlapali, teď běhá zvěř. Některé cesty se tak vrátily zpátky přírodě. V dokumentu Ljuby Václavové se lze procházet i prodírat starými cestami s geologem a literátem Václavem Cílkem a sdílet hravý, imaginativní pohled s výtvarníkem Františkem Skálou. Cesty v přírodě tu zůstávají stejně jako starobylá města či hrady historickou pamětí a naším současným bohatstvím. Nechtějme chodit svou cestou jenom zběsile rychle. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Přestože jsou v této Cílkově jednohubce zajímavé informace, nesnaží se být Putování primárně informačním dokumentem, ale spíše inspirací. Většina putujících si všímá okolní krajiny, sleduje okolní architekturu, zástavbu, v přírodě pak stromy, zvířata, ale jen pár lidí ocení i krásu a funkčnost cesty, po které se prochází. A ještě méně jedinců si uvědomuje, že i ony cesty jsou svého druhu kulturním dědictvím, které vypovídá o dějinných změnách. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

„Cesta, to je paměť. Je to památník civilizace.“ Některé cesty u nás existují již pět nebo deset, možná také ale až dvacet pět tisíc let. Jsou to tak vlastně nejstarší funkční stavby. Opět výborný a vskutku myšlenkově podnětný minidokument ze série vytvořené Ljubou Václavovou a Václavem Cílkem. Tentokrát za asistence známého nekonformního českého umělce Františka Skály. ()

Reklama

hippyman 

všechny recenze uživatele

nikoli patetické, nýbrž zamyšleníhodné pokoukání a poslouchání ve snad i trochu filosofickém povídání jednoho z předních odborníků na geologii... všechno to máme prostě kolem sebe a stačí se jenom UMĚT rozhlédnout, zastavit, zahledět... dramaturgie čt2 to umí a snad to zvládnou právě i díky podobným pořadům rovněž diváci...80% ()

astarik 

všechny recenze uživatele

Tento krajinný dokument je působivý jak tématem, tak zpracováním. Krásné výhledy do krajiny doprovází příjemná hudba a ještě příjemnější výklad pana Cílka. Určitě bych ale oželel jeho kolegu, který tak nějak neměl k tématu moc co říci a jeho loutkové divadlo jsem už vůbec v souvislosti s cestami nepochopil (na druhou stranu jeho pouť do Benátek by si určitě zasloužila samostatný dokument). 70% ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Možná trochu roztřesená, ale poměrně hluboká výpověď o tom, co to je vlastně cesta, jak formuje naše životy, a hlavně, jak se na ní odráží naše smýšlení. O mnoha krásných cestách naší krajiny, avšak především o tom, jací byli naši předci a jak se to odrazilo v cestách, které nám zanechali, které bezohledně ničíme. Velmi silné téma, uchopené možná trochu nejistou rukou, ovšem skrývající hodně moudrosti a i smutku nad současnou dobou. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama