Reklama

Reklama

Dotkni se ohně

  • Francie Au nom de la liberté (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh o sabotáži, korupci a vraždění v Jižní Africe za dob apartheidu. Držitel Ceny Akademie Tim Robbins (Tajemná řeka, Vykoupení z věznice Shawshank) a Derek Luke (Příběh Antwona Fishera, Glory Road) se představují v hlavních rolích napínavého thrilleru natočeného podle skutečných událostí. Uprostřed země v plamenech, ve které proti sobě stojí dvě znepřátelené kultury, žije osamělý muž, kterého okolnosti dohánějí k tomu, aby povstal a bojoval za sebe, svou rodinu a svůj lid. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (38)

sepp 

všechny recenze uživatele

Snimek s intenzivni atmosferou, uhrancive tonovanymi scenami, podrtzenymi vynikajicim soundtrackem - jednou mrazivym, podruhe africky pritulnym. Promyslena kompozice scen, stridajici zabery rasoveho utlaku s laskovne uklidnujicimi, smirlive narativnimi i akcne napinavymi. Mene slov a vice prostoru pro obraz a hudebni podklad tyto dojmy umocnuje, ovsem presto se nelze zbavit pachuti, ze velmi slibne naslapnuty pribeh vlastne az tak uzasny neni a prechod z peripetie do katatarze "vysvetlujice-osvetove", se tak trochu nezdaril. I presto, poselstvi ve finale ma svoji hloubku a celkove Dotkni se ohne zanecha v divakovi dojem. V nekom silnejsi, v onom slabsi, ale zanecha. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ten dláždí ulice, ten kove podkovy, ta krmí slepice, ta peče cukroví. Ten umí to a ten zas tohle, a všichni dohromady udělají moc... A Phillip Noyce se má věnovat kouskům s analytikem Jackem Ryanem, agentkou Evelyn Salt nebo podobným thrillerům. A ambicióznější látky přenechat jiným. I když si je osahal už třeba v Tichém Američanovi. A nedopadlo to nejhůř. V Africe je horko. A to rozhodně nejen kvůli počasí. Motáme se okolo apartheidu, okolo korupce. Noyce místy odvádí slušnou práci, jindy jeho dítko trpí nedotažeností i utahanými scénami. Prostě neoslní, ani neurazí. ()

Reklama

erapo 

všechny recenze uživatele

Herca menom Derek Luke priniesol sám veľký Denzel Washington a urobil veľmi dobre. Mal som možnosť vidieť už pár snímkov a musím uznať, že mi veľmi sedí do podobných úloh. Film Catch the fire nijak neexceluje po filmovej stránke, ide skôr samotnú myšlienku a teda hlavnú tému - apartheid v Afrike. Dalo sa, určite sa dalo vyťažiť z toho min. o 50% viac, ale už iba samotná myšlienka vás strhne a smelo budete prikyvovať rozhodnutiam, ktoré činní hlavný hrdina, keď konvertuje z maximálne humanistického, dobrého civila a pracovníka v továrni na extrémistickeho rebela bojujúci za lepšiu budúcnosť pre Južnú Afriku. Sklamal ma len záver, ktorý bol vážne neprepracovaný a odfláknutý, akoby už filmári mali toho dosť. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Určite sa z toho námetu dalo vyťažiť viac,ale ináč to nie je zlý film.Apartheid určite nebola dobrá vec,na hony vzdialený od demokracie.Trochu smutný a trochu šokujúci film.Tri milióny bielych a 22 miliónov čiernych.Ale už koncom osemdesiatich rokov bolo vidieť,že apartheid nemôže dlho vydržať.Padol v roku 1991.Černošské ghettta bez elektriny,bez vody,bez kanalizácie.Je to skutočný príbeh z Juhoafrickej republiky.Obyčajná černošská rodina,muž spácha teroristický čin,následne zatknutie,mučenie atď.Dal by sa nazvať politická dráma.Hodne silný príbeh. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

SPOILER! Příběh nás zavádí do období kdy byl naplno uplatňován v Jihoafrické republice apartheid - tedy politika rasové segregace. Bílí osadníci z Německa, Holandska naprosto regulérně uplatňovali silou rasovou segregaci a diskriminaci černého obyvatelstva. Původní obyvatelstvo celé řady kmenů avšak s tmavou pletí mělo samostatně vyčleněné školy, dopravní prostředky atd.. Bílí se k nim chovali s odstupem a někdy i odporem jako k méněcené rase či levné pracovní síle. Samozřejmě to vedlo k několika vlnám odporů. Perzekuce často zasahovala nejen přímé odpůrcé zřízení či dokonce teroristy, ale i jejich blízké či zcela nevinné. A to je příběh hrdiny tohoto filmu. Pracuje v rafinérii holandského vlastníka, je mistrem, snaží se jen makat a přinést domů peníze. Ve svém volnu trénuje děti ulice ve fotbalu a politika ho nezajímá. Po jedné ze sabotáží v rafinérii si jej však vyhlédne bezpečnostní služba a snaží se z něj vymlátit doznání. On nic neprovedl, byl loajální, ale vyšetzřovatelé mu to nevěří. Když se nakonec prokáže že to nebyl, je už po takové masáži, že se v něm cosi zlomí. Během mučení se hrdina rozhodne se tomuto zlu postavit. Proto odchází do Angoly aby se vrátil zpět s revolučními osvobozeneckými jednotkami. Jeho cíl je jediný, vyhodit Búrům do vzduchu tu jejich rafinérii... Snímek je námětem i dějově hodně podobný filmu Nevyhlášená válka (2005). Také mně připadal závěr a finální drama tak trochu odfláknuté. Nicméně většina filmu byla hodně zajímavá a umožnila si představit tu tíživou situaci černého obyvatelstva, které ač ve své zemi si v JAR museli nechat lecos líbit od bílých. Tim Robbins zde hraje záporáka a velitele bezpečnostních složek Holadanů. Vystupuje uhlazeně, jeho pěstěné ruce nejsou od krve. jsou to však ony, které jeho gorilám ukazují koho nechat umlátit, přitopit či zmrzačit při výslechu.... Koho zajímá situace v JAR před nástupem Nelsona Mandely ať toto dílko rozhodně nevynechá. Tři magentické výbušniny. * * * ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Pracovným označením filmu bol názov Hotstuff. (MikaelSVK)
  • Postava Nick Vos, kterou hraje Tim Robbins, je založena na několika postavách, které se podílely na událostech zobrazených ve filmu. (Cheeker)
  • Název filmu je odvozen od stejnojmenného alba Boba Marleyho & The Wailers z roku 1973. (Cheeker)

Reklama

Reklama