Reklama

Reklama

Baronka Sidonie Nádherná aneb Konec šlechty v Čechách

(TV film)

Obsahy(1)

Na životě baronky Sidonie Nádherné lze sledovat osudy české šlechty ve 20. století. Sidonie Nádherná byla známá především jako přítelkyně a mecenáška významných umělců - R. M. Rilke, K. Kraus, M. Švabinský, kteří bývali hosty v jejím zámku ve Vrchotových Janovicích. (oficiální text distributora)

Recenze (4)

gizi 

všechny recenze uživatele

K formě dokumentu bych měl místy výhrady, ale podstatné zde je spíš o čem to je. A musím říct, že i když se mi z počátku příběh moc nezamlouval, nakonec to bylo velmi zajímavé. Možná díky připomenutí naší hrozné komunistické minulosti. Jinak skvělý komentář Sportovce, který film vystihuje mistrně, a vlastně toho říká i víc než film. 70%. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Pohled nezasvěcených neposoudím, ale pro každého, kdo o Sidonii a jejích přátelích či dobových souvislostech už něco věděl: ztráta času. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Důkladná rekonstrukce základních životních fakt jednoho ženského údělu splnila s podstatným úspěchem své poslání. O dějinách české kultury pohybující se na rozmezí české a německočeské etnicity víme dnes pramálo; ještě více to platí - jen zdánlivě paradoxně - také tam, kde se tento prvek dopíná nadnárodního, v tomto případě očividně středoevropského rozměru. Zrod pozdní aristokracie splývá se sice povlovným, ale stále mohutnějícím a sílícím nástupem moderního, v mnoha ohledech konzumisticky založeného a orientovaného životního stylu. Snivá dívka, žijící v oblacích svých nejrůžovějších snů, tak krok za krokem mj. i přes rodinné tragédie proniká do skutečnosti své doby. Nevede si nejhůř: svou vzdělaností i nesporným půvabem přitahuje do odlehlého koutu Benešovska nejednu pozoruhodnou osobnost Pražanem Rilkem počínaje a Vídeňanem s jičínskými východočeskými kořeny Karlem Krausem konče. Snivá romantická povaha, stejně tak jako její společenská vrstva, byla však stále zřejměji konfrontována s drsnou skutečností světových válek a totalitně autoritativních režimů. Sidonina křehkost a vlídnost ve své podstatě spíše staropanenská nemohla tyto opakované nárazy přestávat bez úhony. V mnoha ohledech popsaná výchozí modelová situace ztypičtila osud české historické šlechty vůbec tím spíš, že právě v této části její kontakt se soudobou českou společností byl minimální. Podobala se umělé květině, která postupně uvadala s tím, jak mizelo její původní vlastně velmi endemitní prostředí. Sidoniin životní osud, osud ušlechtilé romantické povahy, uzavřené do korzetu vlastní stavovské výlučnosti, je v mnoha ohledech typickým pro osud této dnes již jen historické vrstvy naší výrazně plebejské a ateistické společnosti. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama