Reklama

Reklama

Láska včera, dnes a zítra

(TV film)
  • USA Love Yesterday, Today and Tomorrow

Obsahy(1)

Samy autorky nazvaly tento dokument dílem generačním. Obě sledují v průběhu jednoho roku několik partnerských dvojic. Zatímco mladší Olga Špátová představuje většinou mladé páry, které se pro životního partnera teprve rozhodují, matka této vycházející hvězdy českého dokumentu, zkušená režisérka Olga Sommerová, se zabývá většinou dvojicemi, které už se se svým dávným rozhodnutím vyrovnaly anebo se to teprve učí. Vznikla tak zajímavá mozaika lidských osudů, které spojuje tatáž jednoduchá, ale zároveň komplikovaná touha milovat a být milován. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Fabienne 

všechny recenze uživatele

Dokument připomíná Manželské etudy Heleny Třeštíkové. Líbí se mi, že se autorky zaměřily jen na vztah oněch dvou lidí a nezabývaly se jako Třeštíková prací, dětmi a životem vůbec. Vybraly si široké spektrum co se týče věku, náboženství i společenské vrstvy. Staví vedle sebe kontrastní páry a rodiny. Aby ale divák poznal a pochopil, bylo by v tomto případě potřeba mnohem více času. ()

cross 

všechny recenze uživatele

Téma, které nabízí nespočet vhodných podání se tentokrát setkalo s mírně chladným pojetím. Olga Sommerová ani její dcera nedokázaly vytěžit podstatu nápadu a přestože obě pracovali s poměrně zajímavými osudy, jejich dokument vyznívá téměř naprázdno - až jakoby napsaný podle scénáře... A není se vlastně příliš čemu divit - na tak malém místě (60 min.) ukázat osudové lásky tolika párů ani nejde - a práce tak vyznívá nepříjemně nedůsledně. Nehledě na to, že pro diváka je těžké orientovat se v nepopsaném čase, kdy vlastně vůbec netušíte, co je teď a co jindy... Zaujal mě opravdu pouze příběh páru, který se po nějaké době rozvedl, i když vlastně těch pár minutek mi o okolnostech a ztrátě lásky která nastala příliš nesdělil... Bohužel, dobré téma, špatná dramaturgie, průměrné podání... ()

Reklama

Aidan 

všechny recenze uživatele

Dokumentu by se dala vytknout jistá nevyváženost (Olga Špátová v první polovině představuje tři partnerské dvojice, zatímco Olga Sommerová se ve druhé půli věnuje mnohem většímu počtu párů). A záporem je také nedostatečná délka vedoucí někdy k přílišné epizodičnosti. Nevyváženost je však pozitivy vrchovatě převážena . Cením si úžasné šíře záběru, do níž se vešla stejně tak křesťanská rodina s adoptovanými dětmi jako homosexuální pár, stejně tak sebevědomá velkoměstská feministka jako Romové z periferie, stejně tak manželé, kteří to spolu vydrželi už pětašedesát let jako ti, co se po roce rozvedli. Vztahová mapa České republiky na přelomu tisíciletí je podrobná a především podnětná. Člověk je při sledování tohoto filmu puzen k tomu, aby zaujal stanovisko a uvědomil si, co je mu na jednolivých formách soužití sympatické a co mu leze krkem. (Nebudu zastírat, že u mě vyhráli Romové a také ta věřící rodina s adoptovanými dětmi. Naopak "paní emancipovaná" mi k srdci nepřirostla a nepřirostli mi k němu ani ti třicetiletí dětinští chlapi, kteří ve jménu kariéry nebo nějakého ještě ubožejšího důvodu, trápí své ženy tím, že odmítají plodit potomky). ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Hezké lidové výpovědi. Na jednom se zde ženy asi shodnou - při sexu se jim líbí dominance a za vlasy zatažení do jeskyně, ale při normálním životě chtějí rovnoprávnost. Líbí se jim drsné typy, které kouří a hrají na kytaru a těch slušným tichým se vysmívají - jak zaznělo v dokumentu To se dá biologicky vysvětlit tím, že všichni se rodíme hodní, ale zdravou asertivitu je třeba se naučit a takoví muži jsou nedostatkoví. Obrazně řečeno hlavy hodných chlapců mají ženy napíchané na svých plotech. V dokumentu také převažuje názor, že svatba je sice jen kus papíru, ale po ní se život párů radikálně změnil. Jak říká jedna žena: "Možnost kdykoli odejít posiluje vztah". Jiné mluví o tom jak se partner po svatbě změnil. Snahu žen zjistit si před svatbou, jestli partner děti v budoucnu vůbec chce považuji za rozumnou. ()

Nepi 

všechny recenze uživatele

Láska včera, dnes a zítra je dalším dokumentárním filmem Olgy Sommerové, na kterém spolupracovala společně se svojí dcerou Olgou Špátovou. Jde o tzv. generační dílo, které je rozděleno na dvě základní části. První část patří dceři Olze, která se snažila vyzpovídat tři většinou mladé partnerské páry, které se teprve rozhodují o svém budoucím životě a svých partnerských vztazích. V druhé části se Olga Sommerová zaměřila na asi pět párů různých věků, kteří před kamerou líčí své životní osudy,etapy a hlavně se rozpovídají o svém partnerské životě. Obě tyto části tvoří pevný a souvislý celek, který vynikající cestou mapuje otázky lásky a lidských partnerských vztahů různých generací. Obě autorky sledují tyto partnerské vztahy po dobu jednoho roku, takže máme k dispozici sledovat jejich budoucí vývoj a pozorovat patřičné změny. Naskytne se nám příležitost dozvědět se něco ze života hluchoněmého romského muže a jeho rodiny, mladých partnerských dvojic, rodiny s pěti dětmi, ženy upoutané na invalidní křeslo a také jednoho staršího páru. Mladší Olga Špátová se kromě režie a scénáře ujala také kamery. Olga Sommerová natáčela se svým synem Jakubem. Film je zajímavý i z hlediska střihu, protože všechny příběhy již zmíněných dvojic se ve filmu navzájem prolínají. Některé odpovědi zúčastněných jsou zábavné a vtipné (například mladý syn z rómské rodiny, který mě opravdu pobavil) a některé mě docela překvapily svou drsností ( například když jeden kluk z mladého páru řekl své o dost mladší partnerce, se kterou dlouho chodí, že si nedovede představit, že by byla matkou jeho budoucího dítěte). Láska včera, dnes a zítra je vcelku pevným dokumentárním celkem, který nám ve své hodinové délce poskytne základní a důležité informace o životě obyčejných lidí kolem nás a jejich partnerských životů. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama