Reklama

Reklama

Hana a Petr Ulrychovi - Javorová píseň

(TV film)
Dokumentární / Hudební
Česko, 2004, 46 min

Obsahy(1)

Dvojice sourozenců Ulrychových patří k nejpozoruhodnějším stálicím české scény posledních 40 let. Po slibně nastartované kariéře v bigbeatových skupinách Vulkán a Atlantis, pro něž Petr Ulrych napsal a Hana Ulrychová nazpívala řadu hitů, se v 70. letech vydali na cestu inspirovanou moravským folklorem. V tehdejší době to byl v rámci populární hudby obrat zcela nečekaný, objevitelský, mnohými posluchači v první fázi odmítaný. Právě tehdy však vznikly zárodky stylu, který dnes můžeme chápat jako první českou "fusion". Deska Nikola Šuhaj Loupežník natočená ve spolupráci s jazzovým Orchestrem Gustava Broma představuje jeden z vrcholů tvůrčího, autorsko-aranžérského umění tehdejší doby. Z let osmdesátých připomeňme alespoň tematické album Příběh, které opět vděčí za svůj vznik literatuře - tentokrát Markétě Lazarové od Vladislava Vančury. Unikátní spojení moravské melodiky, rockové rytmiky a přímočarých, zároveň však lyrických textů ovlivnilo řadu pokračovatelů. Sourozenci Ulrychovi ani jejich skupina Javory se nikdy nestali velkými popovými hvězdami, na to je jejich hudba příliš moudrá, příliš nadčasová. Fascinující navíc je, jak Petr Ulrych dokázal předběhnout módní vlny - moravské hudby se dotýkal v době, kdy se zdála být jen záležitostí "oficiálních hudebních skanzenů", už v první polovině devadesátých let pátral v kořenech rumunského, či obecně balkánského folkloru - jakoby předvídal vzrůst zájmu o kulturu z těchto regionů. Zapomínat nesmíme ani na jeho hudbu filmovou a muzikálovou. K životnímu jubileu Hany a Petra Ulrychových ČT Brno připravila padesátiminutový dokument, v němž zazní jejich nejslavnější písničky. Sourozenci budou na své beskydské chalupě vzpomínat na léta minulá, v pořadu také vystoupí Jiří Černý, Stanislav Moša a další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument je potěchou pro ucho, a to jak co se týče ukázek úžasných písní (od bigbítu až po upravené lidovky), tak pokud jde o milé přirozené povídání mimořádně talentované sourozenecké dvojice, ale také dvou příjemných (jak pravil hudební kritik Černý slušných) lidí. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Krásný pár před i za kamerou, celý život silně citově spjatí sourozenci Ulrychovi nám již po čtyři desítky let připravují radost z milých a procítěných písní lidových i vlastních. :-) Tito dva dobří lidé nám ukazují, že i v popředí "moderního showbyznysu" se dá žít charakterně, bez pomluv, bez vytáček, důstojně a dobře. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film o sourozencích, kteří svou hudbou a texty již desítky let těší své fanoušky, mezi které se řadím i já. Celou dobu si žijí svůj život, nikdy nesklouzli do velkého šoubyznisu a jejich styl, zatížený moravskoslezským folklórem nejvíce zúročili ve své skupině Javory. Skromnost a důstojnost je jejich devíza a hudba, kterou spolu tvoří spolehlivě hladí po duši. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl dokument dle mého gusta. Příjemné povídání známé dvojice podmalovávají jejich písničky, povídání i písně začnou od jejich nejranější tvorby a pokračují až do současnosti (2004). Navíc uvidíme spoustu starých klipů, které mladší divák možná ani nikdy na obrazovce nemohl vidět. Prostě dokument, který má hlavu a patu a příznivcům sourozencům Ulrychovým přinese potěchu na duši. Hudba: Petr Ulrych ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama