Reklama

Reklama

Habermannův mlýn

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Hubert Habermann byl mlynář z vesnice na severu Moravy. To, že se z osudů úspěšného, ovšem nijak výjimečného podnikatele stala tragédie téměř antických rozměrů, bylo způsobeno několika prostými okolnostmi, jak už to u tragédií bývá. Habermann žil v prvorepublikovém Československu a byl Němec. S českými sousedy vycházel normálně, přátelil se s některými, mluvil perfektně česky, a to i s příslušníky vlastní rodiny. Za války některým Čechům i pomáhal. Po osvobození záhadně zmizel a jeho žena byla i s dětmi odsunuta. Kolik takových příběhů těsně po válce bylo! Zjitřená doba, emoce, spravedlivá msta na příslušníkovi národa, který nám ublížil - říkají snad dodnes někteří. Ovšem Habermann byl surově zavražděn, vražda nebyla nikdy řádně objasněna a viníci zůstali nepotrestáni. A kolem jeho jména je dodnes mlha, nejasnosti, dokonce i strach. A přitom se ví, jak to bylo. Dnes už skoro s jistotou. Ale mnozí to dodnes vědět nechtějí. Asi vědí, proč?
Dokumentarista Milan Maryška to vědět chtěl a hodlal také o tom natočit dokument. Během příprav ovšem tragicky zemřel a jeho záměr pak realizoval jeho spolupracovník Petr Jančárek. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Téměř investigativní dokument jako vcelku zajímavé pojednání o jednom osudu, o podivném konci sudetského mlynáře a podnikatele Huberta Habermanna z Bludova, do jehož života fatálně zasáhla válka, tedy spíše její konec, dávající průchod osobní mstě, národnostní zášti a hlavně závisti a touze po cizím majetku... Formou i obsahem myslím si že na naše poměry velmi dobře zpracovaný příspěvek k objasnění jednoho (pro naši společnost bohužel typicky) ne zcela jasného místa v naší - z >pochopitelných< důvodů moc nepřipomínané - poválečné historii... A nakonec vlastně poučné i pro dnešek, protože přes výpovědi pamětníků a všech, co i v současnosti k věci mohli něco říci - nejasnosti a mlžení přetrvávají... - - - - - (Poprvé viděno 9.5.2008 na ČT1, hodnocení a komentář zde jako první - 9.5.2008) ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha rozporuplných snímků České televize je špatně založen již ve svém základě. Habermannův případ je jasný, jméno vraha je známé a okolnosti, za nichž byl německočeský podnikatel zavražděn, rovněž. Je nepochopitelné, že značnou část pořadu vyplňují neuvěřitelné polomýty a často nesmysly na úrovni blízké obecním klepům. Ještě nepochopitelnější je, proč si tvůrci pořadu nedali tolik práce, aby zajeli do Německa a vyslechli Habermannovy příbuzné a zaznamenali jejich pohled. Vrcholem jsou vstupy pana Sitteho, které s vlastním tématem zločinné tragédie nemají žádnou souvislost. Je to velká škoda, protože látka by si zasloužila hlubší pohled na události kolem divokých odsunů-transferů na Šumpersku vůbec. Předložený výstup tak vzbuzuje v lepším případě údiv, v horším znechucení. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Slušný snímek, uběhl mi jako voda. maličko mě rušilo přehrávání několika hlavních herců. jinak ale na české poměry nadstandard. Za mě 75% ()

topi 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, ve kterém mluví pamětníci doby a snaží se nám vysvětlit, jak to bylo se smrtí Huberta Habermanna. Nabízí nám hodně pohledů Habermannovi násilné smrti, ale žádný není vyloženě podložen úplnou pravdou, takže jak se to tenkrát všechno doopravdy událo, se asi už nikdy nikdo nedoví. Lidé dokážou být svině za každého režimu a za každé situace. ()

ChickenPate 

všechny recenze uživatele

Tento dokument se mi líbil víc, než film (člověk by se měl možná podívat na obojí ať si dokáže představit, jak ten příběh pro filmové účely "vylepšili"), jen mi to chvílemi připadalo jak přehazování horkého bramboru kdo za co může. Na závěr mohlo být provedeno nějaké resumé všech těch různorodých informací co v dokumentu zazněly. ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument na téma poválečného odsunu němců. Na mě moc kontroverzně nepůsobí, protože jsem si pročítal názory odsunovaných němců a v některých věcech jim i rozuměl. I zde se ukazuje, jak "obyčejný" člověk je až na posledním místě a jak nesmyslně věci se před, během a po válce děly. Jsem zvědavý na filmové ztvárnění tohoto příběhu, které se chystá na tok 2010. ()

Lou_Pagi 

všechny recenze uživatele

Jako každý dokumentární film, i zde panuje nešvar Vševědů, kteří "vědí", jak to bylo. A shazují film pro pokřivení faktů. Pro bůh lidi, je to film, ten musí především býti filmem ! Proto to prostě nikdy nebude přesně tak, jak se to stalo (i kdyby tvůrci znali pravdu ze všech stran). Zkrátka musí to zaujmout buď to hned na plátně, nebo v tv. A pravda bývá často nudnější. Nedal jsem pět hvězd jen proto, že je to na mě už moc smutné, drsné atd. Jinak famózní snímek. Chudera manželka Habermanna, ta to zchytala jak od němců, tak od čechů. ()

Kosir 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný (zejména z pohledu historie, ale i logiky) snímek, tendenčně natočený. Řemeslo však zvládnuto na vysoké úrovni. Jeden z mých potomků po jeho shlédnutí měl dokonale vymytý mozeček. Že Němci ve II. světové byli neuvěřitelné svině se ví, ale je třeba na druhé straně ukázat, že kdyby Česi měli tu možnost, tak nejsou o nic lepší. Jde jen o to, kdo a proč to ukazuje. Ono se snadno řekne: "Nemsti se! Ukaž velkorysost, že si lepší." Stejně tak se ovšem traduje, že Češi jsou pronárod, co si nechá všechno líbit. Je tedy lepší nastavit druhou tvář nebo vypíchnout oko za oko vypíchlé? Jde jen o to, kdo a proč to ukazuje. A možná také za kolik? ()

patrikhm 

všechny recenze uživatele

Špinaví závistivá čecháčci! Co dodat. Vyhnání němců v rámci kolektivní viny bylo největší svinstvo v našich dějinách! Nikdo nám nedal právo se chovat jako Hitler! Válka skončila a komunistická hyena ukazovala svou tvář! Jedno zlo vystřídalo zlo druhé. ()

JerryPilsen 

všechny recenze uživatele

Dost dramatické porýpání se v národní jizvě.Chvílemi až roztomilé plácání se ve faktech,které by se daly shrnout do pár vět.Jako doplnění a ukázka dějin ale účiné a doplňující. ()

Reklama

Reklama