Reklama

Reklama

Nepříjemná pravda

  • USA An Inconvenient Truth (více)
Trailer

Obsahy(1)

Všichni sedíme na časované bombě. Pokud mají pravdu pesimistické hlasy, představované drtivou většinou světových klimatologů, máme přibližně deset let na to, abychom odvrátili ekologickou katastrofu nedozírných rozměrů, kterou by doprovázelo extrémní počasí a jež by nenávratně změnila tvář naší planety a život na ní. Pokud jste se teď zarazili, určitě vás zaujme hit filmového festivalu v Sundance, Nepříjemná pravda režiséra Davise Guggenheima. V ní popisuje zanícený souboj jednoho muže s mýty a nepravdami obklopujícími fenomén globálního oteplování a jeho návod na únik ze slepé uličky. Tím mužem je bývalý americký viceprezident Al Gore, který po neúspěšných prezidentských volbách v roce 2000 přesměroval kormidlo svého života vstříc záchraně planety před nezvratnými změnami. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (265)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nechci problematiku globálního oteplování nijak zlehčovat, ale tohle byla pouze slušně představená prezentace, jíž dodaly na účinnosti smutné oči bývalého budoucího prezidenta USA Ala Gora. Některé jeho myšlenky stálo za to slyšet, některé zavánějí výstavní demagogií, ale závěrečný americký patriotismus ve mně vyvolal nervově řízený, koordinovaný reflex, při kterém je obsah žaludku evakuován ústním otvorem ven a nedovolil mi jít s hodnocením výše. ()

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

Opravdu velice zajímavý dokument na budoucí další prezidentskou kandidaturu. Al Gore si udělal vskutku image téměř mučedníka, opravdu si myslíte, že nemanipuloval s fakty (nechci vážnost globálního oteplování zlehčovat ale je to tak). Celou prezentaci bych pouštěla tak maximálně dětem na základní škole. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Někdo píše.... je tam spousta věcí, které mě ŠOKOVALY. Opravdu? ( skoro by se chtělo zvolat: tak konečně někdo prozřel. Nebo, že by pouze vytahnul hlavu z .....) Mě tedy NE! Al Gore nepřichází s ničím " OBJEVNÝM ". Na všechna tyto fakta se poukazuje již nějakou tu dobu, pouze ty hlasy nejsou slyšet a v neposlední řadě Al je vskutku výborný řečník a manipulátor. Faktem ale zůstává, že nic není tak jednoznačné, vše má dvě strany mince. Zaručuji vám, že když proti sobě postavíte obě strany a budou je zastupovat ( prezentovat ) " pánové na svých místech " a obratní řečníci, každá strana vás zavalí takovou spoustou faktů a argumentů podpořenou potřebnými grafy, mapy.. a samozřejmě každá ze stran se zaměří " na to svoje " , vynechá, to co se jim nehodí " do krámu " , budete přikyvovat oběma stranám a pod tíhou těchto " faktů " rezignujete a kapitulujete na vše. Nicméně, díky za každý takovýto dokument zvlášť, když hlavní postava je někdo, kdo se tímto problémem zabývá již drahou řádku let, je vidět a slyšet a v neposlední řadě o skutečném problému něco ví. Protože jestli něco poškozuje tento " boj s průmyslovým světem " , jsou to všichni Ti a jim podobní, co se přivazují na chladících věžích Temelínu a když se jich někdo zeptá, proč to vlastně dělají, za co bojují, tak jen nechápavě zakroutí hlavou. Jen když jim od " rakouských přátel " přitékají na účty předem dané taxy. Říkám: ANO, je potřeba ( nejvyšší čas ) začít se chovat šetrně k přírodě a přírod. zdrojům, nicméně to musí býti s rozvahou a ruku v ruce s pokračujícím nezadržitelným rozvojem. Protože, přiznejme si to upřímně, " zpátky do jeskyní " , by se nám asi nikomu zřejmě nechtělo. Tudy cesta rozhodně také nevede. Ovšem to nic nemění na faktu, že tento DOKUMENT ( když poodhlédnu od těch pár momentů, kdy si Gore přihřívá svou politickou polívčičku ) je nesmírně důležitým. Neboť loby světových průmyslových velmocí, podpořená obratnými řečníky ( taky jednoho máme, že pane profesore ) o tom, že GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ je mýtus, je velice silná a díky za každý viditelný, slyšitelný a navíc srozumitelný hlas, který jde proti NIM. p.s. když už tady všichni ( včetně mě ) tak srdceryvně přikyvujeme a hořekujeme nad tímto problémem, pojďme se raději každý z nás zamyslet, co můžeme my osobně ( každý zvlášť ) udělat proto, abychom i my tou trochou přispěli ( pomohli ) v této problematice. Zkusme žíti a chovati se trochu úsporněji. Přiznejme si, že to určitě lze, i bez nějakých velkých omezování se. KONEC výlevu ŠAKALA na téma svět. hospodářství versus příroda :o) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Dokonalý dokument, prinúti zamyslieť sa, a aj z toho najväčšieho optimistu na tieto témy sa po jeho zhliadnutí stane zatvrdlý skeptik. Pravdivá, znepokojivá a škandalózna výpoveď o prichádzajúcich hrozbách našej planéty, množstvo faktov, štúdií, grafov k otázke globálneho otepľovania a k tomu úžasný prejav Al Gorea. Dlho som nevedel zaspať. 100%. ()

Angerr

všechny recenze uživatele

Konečně někdo natočil film o tomto tématu. Je mi celkem lhostejné, že film možná znamená budoucí Gorovy politické aspirace, nebo pro ně dokonce chystá půdu. Skousnu i střípky z jeho osobního života, i když mi vadí, že odvádějí od hlavního tématu. Hlavně, že se důležitá osobnost takto angažuje v propagaci velkého současného problému a neplácá chlácholivě po zádech řečmi o tom, že vliv člověka na fenomén globálního oteplování dosud nebyl uspokojivě prokázán. Je mi sympatický Gorův apel nejen na politické elity, ale i na důležitost změny životního přístupu každého jednotlivce (jaký to na nás bude mít dopad je ovšem druhá věc). Film jsem bohužel zatím viděl pouze v originální verzi bez titulků (navíc dost unaven), takže mi toho z konkrétních dat a srovnání spoustu uniklo. Proto jej chci shlédnout ještě aspoň jednou. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (13)

  • Aj vďaka tomuto dokumentu získal Al Gore v roku 2007 Nobelovu cenu mieru. (Greenpeacak)
  • První dokumentární film, který získal dva Oscary. (HellFire)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama