Reklama

Reklama

Nepříjemná pravda

  • USA An Inconvenient Truth (více)
Trailer

Obsahy(1)

Všichni sedíme na časované bombě. Pokud mají pravdu pesimistické hlasy, představované drtivou většinou světových klimatologů, máme přibližně deset let na to, abychom odvrátili ekologickou katastrofu nedozírných rozměrů, kterou by doprovázelo extrémní počasí a jež by nenávratně změnila tvář naší planety a život na ní. Pokud jste se teď zarazili, určitě vás zaujme hit filmového festivalu v Sundance, Nepříjemná pravda režiséra Davise Guggenheima. V ní popisuje zanícený souboj jednoho muže s mýty a nepravdami obklopujícími fenomén globálního oteplování a jeho návod na únik ze slepé uličky. Tím mužem je bývalý americký viceprezident Al Gore, který po neúspěšných prezidentských volbách v roce 2000 přesměroval kormidlo svého života vstříc záchraně planety před nezvratnými změnami. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (265)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Skutečnost, že si tu někdo dovolí říct cosi jako: "Tento dokument přináší nezpochybnitelné argumenty," svědčí o tom, že se zde téměř NIKDO nikdy aktivně nezajímal o argumenty protistrany a spokojil jen s těmi směšnými, jež si Gore do tohoto filmu chytře vybral tak, aby mohl ukázat, jací jsou jeho odpůrci debilové a on kabrňák. Což je ovšem otázka, poněvadž např. z hlediska jeho vlastního života je šetrnost tohoto politika k životnímu prostředí velmi diskutabilní - viz vysoká spotřeba energie v jeho residenci, kterou po kritice srazil instalací solárních panelů, přičemž taktně zamlčel, že na výrobu takových panelů se spotřebuje zhruba tolik energie jako tytéž potom za dobu své životnosti vyrobí (v roce 2010 už jsou na tom panely přece jen lépe, ale bývala to pravda). Jednoduše říci, že bere energii z jádra, což planetu neotepluje, by nemohl, protože odpůrci jádra a odpůrci skleníkových plynů jsou povětšinou titíž lidé. Tu, zdá se, zpronevěřil se své vědecké duši. Ale dosti o Gorovi, hodnotí se dokument, ne on. Je vlastně poměrně jednoduše vystavěn. To rozhodně nevnímám jako chybu. Předvádí všelijaké argumenty pro svá tvrzení, předvádí je povětšinou jakž takž korektně, vyvozuje z nich závěry, které nejsou rozhodně zcela pitomé, ale, jak jsem již řekl, velmi účelově si volí protiargumenty tak, aby nebylo obtížné je vyvrátit, což následně činí. Rovněž fakta volí pokud možno pouze ta, která se hodí do krámu a ignoruje mnoho těch, jež tak snadno nezapadají. Po zběžném prostudování argumentace zastánců i odpůrců teorie vlivu člověka na klima, které ovšem IMHO bylo jedno z nejdůkladnějších, jež tady kdokoliv z uživatelů provedl, jsem dospěl k následujícímu. Naprosto nejsem schopen rozhodnout, zda má pravdu ta či ona strana. Argumenty dokumentu znějí přesvědčivě, jen dokud se neseznámíte s protiargumenty. Znejistěl jsem a nevím, Nepříjemná pravda se stala Nepříjemnou možností. Nejpřesvědčivějším argumentem nakonec zůstalo tvrzení: "Takový je konsenzus." On takový je, ale i mezi odpůrci jsou uznávaní vědci. Jejich námitky nejsem schopen vyvrátit. Proč? Protože, ač se vědou živím, vím o tomhle problému, s prominutím, úplné hovno. Stejně jako všichni tady. Tak si to konečně všichni přiznejme a neříkejme: "Že globální oteplování působí z významné části člověk, je nezpochybnitelný fakt, který může nechápat jedině blbec." Na to většina z nás nemá znalosti. Říkáme to jen proto, abychom si připadali důležitě, že máme stejný názor jako ti chytří vědci, kteří nám to tak dobře vysvětlili. Ani Gore tyhle znalosti nejspíš nemá. Ale tváří se tak. Nechci svým komentářem tvrdit, že se Země neohřívá, ani že na tom člověk nemá podíl. Jen bych rád viděl opravdové "Audiatur et altera pars" a vypořádání se s ním. Edit: 16.1.2014 - Po dalších příležitostně získaných informacích té i oné strany na lidský podíl na změně klimatu spíše věřím. Kdyby ale bylo jen tohoto dokumentu, bylo by tomu naopak. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Al Gore je fantastický a sugestívny rečník a svojou verbálnou prezentáciou by bezpochyby dokázal vierohodne presvedčiť aj o tom, že Čadské jazero sa fakticky rozpína:) Je mi sympatická jeho snaha a motivácia presviedčať ľudí spraviť niečo s "objektívnym" problémom globálneho otepľovania. Keď odmyslím tú "miernu sebareklamu", tak sa jedná o pútavo spracovaný dokument, ktorý zaujme a snáď prinúti aj premýšlať. ()

Reklama

Dragoni 

všechny recenze uživatele

"Prohřešky, kterých se na přírodě dopouštíme, mohou mít dnes vážnější následky a záleží jen na nás jak se na to budeme dívat a co s tím uděláme" Normální divák, kterému jsou tyto informace prezentovány nemůže objektivně posoudit, zda-li se přednášející mýlí či nikoliv, protože nemá prostředky ani vzdělání k přehodnocení prezentované formy daného problému. A i když jsou prezentovány grafy, které pochopí naprosto každý je i mnoho takových, kteří oponují pro nesprávnost těchto dat. Dnes je již známo, že některé informace podané v tomto dokumentu jsou (zčásti)mylné nebo špatně podané, stejně tak jako tomu bylo i dříve, kdy se lidé domnívali, že je Země placatá a je středem vesmíru. V dokumentu je hodně věcí dobře vysvětleno i obhájeno a i když ne ze vším souhlasím nebo si informace nemohu ověřit, vykořisťování naší planety od kácení stromů, po těžbu nerostných surovin až po znečištění vzduchu i oceánů se někde projevit musí a přehlédnou se už nedá. Prezentovaná forma výkladu není špatná(formou prezentace i filmu), ale rozhodně bych se obešel bez části o osobním životě Al Gora, která je jistě zajímavá leč pro tento dokument ne příliš podstatná a jak již napsal uživatel Rosomak, je to z části i dokument o Al Gorovi a jeho politické kariéře, která spíše dojem kazí. Jedna z dalších teorií Global Warming or Global Governance?. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

"Řekněte svým rodičům, ať neničí svět, ve kterém budete žít!" Závěrečné Alovy rady si rozhodně vezmu za své, zejména tu s užíváním hybridního automobilu, ale to je asi tak všechno. Tohle byl zkrátka jen jeden pohled na globální oteplování, druhá strana má názor zcela odlišný a můj zcela amatérský pohled na problém očekává skutečnost někde na poměru Al vs. Václav = 62% ku 38%. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

ÚŽASNÉ!!! Konečně někdo. Konečně se ukázal člověk jako Al Gore, který upozornil jasnými fakty na obrovský problém, dokázal vybudit davy lidí k činnosti a já jsem mu věřil každý slovo. Perfektní řečník, škoda, že neporazil tehdá neschopáka George Busche. Ale těžko říci, jak a co by se pak dělo. Tohle je prostě krásný a velice důležitý film, který jsem zhlédnul poprvé ve škole a myslím, že tento film přesně do školy patří. Ani krátké náhledy do Gorova života mi vůbec nevadili. Po zhlédnutí jsem se fakt styděl za celé lidstvo, čeho všeho jsme pro prachy schopni. Přitom právě naše planeta by měla být to první co chránit a o co se starat. Tomuhle naučně zábavnému filmu, který vyniká nádhernou vizuální stránkou patří 5 hvězdiček. O tom jsem ani na vteřinu nepochyboval. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (13)

  • Prezentace, kterou ve filmu uvidíte, je naprogramována v Keynote, prezentačním programu Apple. (HellFire)
  • První dokumentární film, který získal dva Oscary. (HellFire)
  • Do amerických škol bylo posláno 50 000 kopií filmu. (HellFire)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama