Reklama

Reklama

Popravčí

  • Velká Británie The Headsman (více)

Obsahy(1)

Dva sirotci, George a Martin, vyrůstali společně v klášteře. Zatímco Martin se upsal armádě, George zasvětil svůj život církvi a časem se stane převorem opatství. Ve společnosti sílí zájem o protestantská kázání a reformní hnutí. Martin se zamiluje do dcery místního kata. Jeho bratr jejich vztah odmítá. Martin se přesto ožení, ale musí čelit daleko většímu nepříteli – španělské inkvizici. (Magic Box)

(více)

Recenze (79)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ale noták, už přece nejsou 60.léta-kdy film o nehezké historii katolické církve byl ještě relativní novinkou. To už přece všichni dávno víme, že je to odjakživa zločinecká banda chamtivých a hrabivých vylízanců se zálibou v penetraci chlapeckých prdelek. Pokud dnes chce někdo natočit film na toto téma, musí tam být navíc nějáká přidaná hodnota(více úhlů pohledu, přesah, aktuálnost, boření stereotypů atd..) Tady je jen vše co už jsme dávno viděli: Absurdní obvinění, lidské pochodně, bolestivá sklepní tělocvična, pálení protovědeckých knih atd.. Takovouhle přímočarou frustraci už divák zažil tolikrát, že se to dávno míjí účinkem. Jinak to ale hezky odsýpá, slizouni jsou náležitě slizcí a Nikolaj je prostě sympaťák, který film s přehledem utáhne až do-skoro pohádkového-konce. Neurazí, nenadchne=průměr. ()

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Asi to není film úplně pro každého, nicméně jde o docela věrohodně natočený snímek s parádní dobovou atmosvérou, který v člověku otevře ony již stokrát omílané otázky o tom jak si církev vůbec může dovolit něco lidem kázat či chtít po našem státu nějaké navrácení těžce nadhodnocených majetků, které v minulosti sama nakradla, či jí dokonce vůbec nikdy nepatřily a to vše po tom co sama v minulosti prostřednictvím svaté inkvizice a jejími zmanipulovanými procesy dlouhou dobu předváděla... ()

Reklama

Finarfin 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejreálnějších zobrazení života ve středověku v době, kdy inkvizice vládla svou neomezenou politicko-náboženskou mocí v Evropě. Na to, že se nejedná o žádný profláklý hollywoodský trhák, je film opravdu dobře ztvárněn. Pro mne je hlavním pilířem tohoto filmu příběh. Mám rád tento styl podání, a přestože závěr není zrovna happyendový, mohlo to dopadnout i hůře, že? ()

Galahad 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení, žádné samoúčelné krutosti, ale obraz doby 17.století, kdy neomezeně vládla katolická církev, je zajímavé jak snadno člověk najde paralelu s dobou nedávno minulou, u nás v 50 letech nahradili španělskou inkvizici sovětští poradci a i když komunisté církev rádi neměli, tak se jak vidno od nich pilně učili :-) Z herců se mi nejvíc líbil Eddie Marsan, který byl v roli katova pacholka božský, bylo vidět, že si režisér dal záležet i na komparzu..Angličané historické filmy prostě umí... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Hlavnou devízou filmu je sympatické osadenstvo, hlavne ženské. Príbeh síce nebol zlý, ale ani veľmi nenadchol. Chýbalo mi tu niečo také ako hlbšia myšlienka, alebo nejaký nápad, ktorý by za doprovodu zodpovedajúcej atmosféry zlepšil dramatický náboj. Popravde, po dramatickej stránke to bola bieda, aj keď v tomto smere záver celkom potešil, finálna myšlienka nebola vôbec zlá. Zlepšil by som aj výpravu a kameru. Ale inak na to, aká to je v súčastnosti bieda s filmami z historického prostredia, tak som celkom spokojný. Lepší priemer. 65/100 ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama