Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři kamarádi na život a na smrt. Za jakým účelem se dnes novodobí tři mušketýři dávají dohromady? Aby společně chránili čest dámy z vyšších kruhů? Ale kdepak. Aby společně získali miliony? No samozřejmě. A jaké cesty k tomu volí ve společnosti kde o peníze jde především? V situaci kdy mají pocit, že společnost jim něco dluží? Ti tři se kdysi pokusili utéct před totalitou Československé socialistické republiky. Ale Velký Bratr je viděl. Pokus o emigraci skončil fiaskem. Poznamenal je navždy. Pro jednoho znamenal vězení, pro druhé dva celoživotní frustraci. Ti tři se znovu scházejí v kulisách současné Prahy, v překotně se rozvíjející společnosti, která se už nikdy s totalitou nevypořádá, protože se dnes žene především za penězi. Ani ti tři nebudou nakonec výjimkou.

Film je rekonstrukcí dvou největších českých loupeží uplynulých let. Při té první se lupičům podařilo ukrást z pražské pošty dvacet osm miliónů korun a vyhnout se potrestání. Druhá loupež ohromila tuto zemi ještě víc. Z obrněného vozu převážejícího peníze z Citybank do České národní banky bylo ukradeno stopadesát miliónů korun.

Zatímco při první loupeži se lupiči dopustili řady chyb, druhá už byla provedena absolutně profesionálně. Žádní svědci, žádné stopy, nic čeho by se policie mohla chytit. Lidé, kteří získali stopadesát miliónů zmizeli beze stopy. Jak si ale dnes užívají svých peněz? Jak je mají pustit do oběhu aniž by na sebe upozornili? Naši tři kamarádi zjišťují, že je to mnohem těžší než si původně mysleli. Sedí na balíku miliónů a nemohou je použít, aby nebyli odhaleni. To jsou teprve ta pravá muka. Jak si užívat a nebýt přistižen. Jak legalizovat tak obrovskou sumu a zůstat nenápadný.

Nic takového by se jim nemohlo podařit bez zázemí mezinárodního zločinu. Ostatně mezinárodní zločin byl pravděpodobně v pozadí přepadu obrněného vozu. K naprosto totožným přepadením obrněných vozů s totožnými výsledky došlo v celé západní Evropě. Kdo za nimi stojí? Zločinecká hvězda první velikosti s bohatými zkušenostmi? Velmi pravděpodobně ano.

V roce 1978 došlo k šokujícímu vykradení banky Paribas v Nice. Lupiči se do ní prokopali kanalizací v pátek večer vyřadili poplašné systémy a měli celý víkend na to, aby si ze sejfu banky vybrali to nejcennější. Přepady pancéřových vozů, které potom otřásly západní Evropou jsou dokonale organizované. Na bezchybnou organizaci takovéhle velkoakce je třeba spousta peněz. Nebyly použity peníze a zkušenosti z přepadení banky Paribas? A nestojí tedy za vším jeden a tentýž geniální zločinec? I v našem příběhu zjistíme, že je všechno trochu jinak než se zpočátku zdá. Že celou věc nevymysleli jen tři vychytralí češi. I technika provedení přepadu pancéřového vozu ukazuje k bance Paribas. Ke zločineckému géniovi stojícímu v pozadí. V jedné scéně našeho filmu ho dokonce uvidíme. To on ze zákulisí objednává a řídí celou věc. Nikým nepoznán, dodnes neobjeven zločinecký génius. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (250)

imf 

všechny recenze uživatele

Překvapivě celkem snesitelné - hlavně po stránce hereckých výkonů a režie. Kdyby to Radek John nedovedl v poslední třetině do tradičního pekla, možná bychom mohli mluvit i o příjemném průměru. Takhle jen film potvrdí, že se celou dobu bere vážně a veškerou nadsázku jen předstíral skrze nastrčeného Jirku Suchánka a pár infantilních momentů (většinu jich vychytal Ondra Vetchý). Tomáš Hanák nečekaně docela sympatický. Občas... v tomhle filmu je všechno jenom "občas", ale i to tentokrát docela stačí. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavé dobrodružství třech "šméčkařů" Michala Suchánka, Ondřeje Vetchého a Tomáše Hanáka. Ani jeden z nich nevybočil ze svých hereckých kvalit (za což jim vděčím). Film byl vcelku nenáročný a dobře stravitelný, což se u oddechové kategorie cení. Jako velmi zajímavou shledávám část ve které tři kamarádi chystali své plány. P.S. Musím dodat, že mi přišlo jakoby si herci film vzali jako dovolenou - už kvůli lokalitám. ()

Reklama

Master19 

všechny recenze uživatele

Za dobrý nápad považuji vzít největší loupeže české historie a našroubovat je na sebe (třeba to tak bylo...). Dobrý je taky scénář přišitý přímo na hlavní hrdiny - je to znát, role jim dobře sedí. Výborné jsou záběry ze Srí Lanky, prostřihy do jiných (někdy fiktivních) časových rovin a Jana Synková. To ostatní ale hodně pokulhává a hlavně mělké herecké výkony dobře vystihují nepřesvědčivost scénáře. Korunu nasazují drobnosti, které sráží i dobrý film do parodie: Obrněná dodávka vypouští z výfuku obrovské oblaky černého dýmu a celkově je v posledním tažení - není divu, v dalším záběru vybuchne, ale vypadá to hloupě. No a nejvíc by mě zajímalo, proč Suchánkovi všichni říkají jednou Michale a podruhé Bohoušku?!? ()

paascha 

všechny recenze uživatele

mohlo to být lepší, mohlo to být horší. Standardně dobrý Vetchý, standardně nijaký Suchoš a standardně odpudivý Hanák. K tomu ještě Visnerová, která si svým rybím ksichtem udělala negativní jméno v trapném seriálu RP a ve stejném duch pokračuje i tady. Možná bych měl dát spíš 1*, ale přeci jen jsou větší shity ()

Faidra odpad!

všechny recenze uživatele

Tak nám Suchánek zase natočil blbost, paní Müllerová... Že mě to po všech těch telatech a prapředcích, co by se obraceli v hrobě, kdyby nebyli zpopelněni, překvapuje. Neměla by mě asi překvapovat ani snaha českých tvůrců být světoví a ukázat, že my taky máme svého Dannyho a jeho parťáky. Inu, jak řekl Karel Havlíček Borovský: "Kéž by nám to vlastenectví z huby do rukou přejíti ráčilo..." ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Na finální verzi scénáře se podílel Tomáš Hanák, který nebyl spokojen s původním scénářem Radka Johna. (Fenk)
  • Natáčeno v Mladé Boleslavi, Svatém Janu pod skalou, Praze, letadlo se nachází kousek za Mladou Boleslaví u dálnice na Liberec (restaurace). (M.B)
  • Film byl inspirován případem, kdy ozbrojení lupiči přepadli na Evropské třídě v Praze 6 obrněný vůz, který převážel peníze z centrály Citibank. Stalo se to 16. září 2002, odcizeno bylo 153 miliónů korun. V listopadu 2007 policie případ odložila, později ale vyšlo najevo, že jsou z loupeže podezřelí Tomáš Půta a Maroš Šulej, členové takzvaného Berdychova gangu. Oba muže, kteří byli zadrženi v Irsku, obvinili policisté v září 2010. (Balumedved)

Reklama

Reklama