Reklama

Reklama

Královna

Trailer 1

Obsahy(1)

Osm dní, které otřásly monarchií. Oscarová Helen Mirrenová v titulní roli britského filmu, nabízejícího fascinující pohled do zákulisí britské moci po tragické smrti princezny Diany. Komorní drama uznávaného režiséra Stephena Frearse vypráví o těžkých chvílích britské královny Alžběty II., které následovaly po tragické smrti lidmi zbožňované princezny Diany. V době, kdy do křesla ministerského předsedy po drtivém volebním vítězství usedl Tony Blair, svádí panovnice souboj s veřejným míněním, sílou tradic a zejména sama se sebou. Zatímco dvůr považuje událost za ryze soukromou záležitost, veřejné mínění podněcované médii požaduje okázalé truchlení a neméně okázalý pohřeb. A ctižádostivý předseda vlády se snaží královnu, trávící čas na soukromém sídle ve Skotsku, přimět ke změně stanoviska. Režisér Stephen Frears společně se svým scenáristou Peterem Morganem čerpali z nejrůznějších zdrojů, včetně informací z nejbližších kruhů panovnice i premiéra. Pronikli tak do dvou zcela odlišných světů: konzervativního a upjatého prostředí dvora a nekonformního rodinného i pracovního zázemí nejmladšího britského ministerského předsedy, odhodlaného k radikální modernizaci systému. Popsali jak narůstající pochyby o vlastním přesvědčení na straně královny, tak nečekaný respekt, který si s postupem času dokázala u premiéra získat. Mnohavrstevnatý snímek, jehož nedílnou součástí jsou účelně využívané archivní materiály především z televizního zpravodajství, tak na pozadí reálných historických událostí nabízí také úvahu o samotné podstatě královského majestátu a jeho smyslu, o tradici a modernizaci, odpovědnosti a populismu. Vedle precizní režie a propracovaného scénáře film stojí na excelentních hereckých výkonech, jimž vévodí nepřehlédnutelná Helen Mirrenová. Za své dokonalé ztvárnění nepřístupné královniny osobnosti získala řadu ocenění, včetně přestižní ceny Britské filmové a televizní akademie (BAFTA), Zlatého Glóbu a především Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (429)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Film o nejhorším týdnu královny Elizabeth, kdy potlačovala zármutek ze smrti Diany a snažila se jednat v prospěch rodiny a přitom si proti sobě poštvala vlastní lid. Myslím, že kromě jiného můžeme Británii závidět snahu zachovat tradice a především úctu,s jakou obyčejní lidé hledí ke své královně nebo "Princezně lidu". Tu majestátnost Británii nelze upřít a já ji neskutečně obdivuji, u našich hlavounů zkrátka nic podobného nehrozí. Ale to jsem trochu odbočila.. :-) Film je v jádru vlastně celkem zbytečný a královnino rozhodnutí se na film nepodívat dobře chápu. Týden po Dianině smrti? Já osobně bych preferovala biografický film zaměřený na celý její život! Ale toho se nejspíš dočkáme.. po královnině smrti. Helen Mirren byla ve své roli opravdu velice věrohodná a nikdo neměl šanci ji zastínit. Ten Oscar je ale trochu přepísklý (jak už to u plešounů bývá, že?) ostatně stejně jako reakce typu "to byla nuda". Řekla bych, že tohle je zkrátka snímek určený vyloženě lidem, které tato událost zajímá (a Britům).. což po přečtení námětu není zatěžko k pochopení. Je to prostě konverzačka a malý náhled do období, kdy královna bojovala se svými vnitřními rozpory - touhou truchlit v soukromí a nevystavovat rodinu zbytečné pozornosti a naproti tomu povinností zachovat se, jak se sluší. Možná je to stará "konzerva", ale má můj obdiv. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tony save the Queen, the cold-hearted regime.. Zástupci monarchie žárlící na popularitu vyděděnce, pár galonů falše pod záštitou upřímnosti a rafinovaná honba za politickými body. Atraktivní pohled do zákulisí, při kterém míra fabulace zůstane tajemstvím. Podstata nevypadnout z role, či se do té správné dostat, je však jasná. Ve jménu majestátu city dusící H.Mirren perfektní do poslední vycpávky zadku, stejně jako chameleon Michael Sheen.. ()

Reklama

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Nedokáži se představit, že by podobný film vzniknul u nás a jaký by způsobil humbuk, avšak Královnu můžu sledovat zcela nezúčastněně (ostatně má královna to není a Tony Blair nerozhodoval o mojich penězích). Tady ale o politiku vůbec nejde. Tento film, vnímám čistě jako drama o obyčejné rodině, ve které nebylo všechno zrovna v tom nejlepším pořádku. Intimní a sugestivní výkon Helen Mirren není opravdu tím jediným, čím mě snímek dokázal strhnout. Stephen Frears předvedl kus výborné filmařiny a řemesla. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Po kontroverzní dravě natočené sociální kritice "Špína Londýna" překvapí, že Frears natočil neškodný konzervativní komorní příběh. Bez velkých emocí či šokujících odhalení je nastíněn pohled na "žalu" královské rodiny po smrti Diany. Výkon Helen Mirren rozhodně snese nejpřísnější měřítka a nelze se ani v nejmenším divit smršti cen, které za ní po právu dostává. Herecky nadprůměrný snímek, kde ani nijak nevadí okaté podobenství s jelenem, přílišná oslava majestátu či vyzdvihování Tonyho Blaira. Celé je to taková okázalejší divadelní inscenace. Ovšem velmi dobrá nutno podotknout. Je to přesně ten typ, který by zapadl do repertoáru Divadla Na Vinohradech. Královna je typem filmu, který lze bez obav pustit (pra)rodičům a přitom u něj nudou neumřou ani mladší ročníky. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Konečně film, který dokáže v kostce vysvětlit, že Diana byla rebelujícím prvkem královské rodiny a neustála roli, která jí byla svěřena, zatímco Alžběta udržela stoleté tradice a důstojnost navzdory všem. Poutavá exkurze do života královny v těžškých dobách smrti princezny z Walesu, s důstojnou Helen Mirren v hlavní roli. Docela mě zamrzelo, že u nás nemáme takovou majestátní instituci, která by svou velikostí přesahovala politický populismus vládních čtyřletek. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (30)

  • K dokonalé přeměně v královnu prý stačilo Helen Mirren jen málo. Hned jak se v paruce a s brýlemi objevila před štábem, dávali si mnozí ruce za záda, aby jí vyjádřili úctu. (Siriuss)
  • Scenárista Peter Morgan využil při psaní filmu nespočet soukromých zdrojů, které mu pod slibem anonymity poskytly spoustu cenných informací. (Olík)
  • Elektrická kytara zavěšená na stěně Blairovy pracovny je odkaz na premiérovo mládí v rockové kapele. (Siriuss)

Související novinky

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Královna, kam se podíváš

Královna, kam se podíváš

27.08.2007

Je srandovní, že tvorba takzvaných hodnotných oscarových filmů funguje na stejném principu jako běžný komerční Hollywood. Něco zabodovalo, tak to udělejme znovu, akorát v bleděmodrém! Rozdíl je jen v… (více)

S Oscarem se vydělává snadněji

S Oscarem se vydělává snadněji

30.03.2007

Všichni víme, že Oscaři v hereckých kategoriích často slouží k tomu, aby si jejich držitele konečně všimli producenti vysokorozpočtových bijáků. Jedni si chtějí vydělat, ti druzí potřebují do… (více)

Reklama

Reklama