Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kaleb a jeho otec spolu tráví pár dní v horách, kde rybaří. Společně si užívají až do okamžiku, kdy dojde k autonehodě, při níž otec umírá. Kaleb se po otcově smrti poněkud změnil. Těžko ovládá své emoce, a když napadne učitele, soudce, který chápe jeho situaci, mu udělí domácí vězení v délce trvání tří měsíců. Aby bylo zaručeno, že si Kaleb trest odpyká, dostane na nohu náramek, který přivolá policii v okamžiku, kdy se Kaleb vzdálí na 30 metrů od vysílače. Policistka mu vřele doporučuje, aby si našel nějakou zábavu, jinak se bude hrozně nudit. Kaleb se doma jen válí a matce s ním pomalu dochází trpělivost, a zruší mu přístup na online hry a hudbu. Doufá, že pak si Kaleb třeba alespoň uklidí a nebude nechávat úplně všechno na ní. Do uklízení se Kaleb i přes snahu matky moc nepouští, ale nudí se opravdu hodně. Aby vyplnil volný čas, rozhodne se sledovat dalekohledem své okolí a to se stává jeho celodenní zábavou. Zejména ho baví sledovat dívku Ashley, která je v jeho věku. Ashley si jeho pozorování brzy všimne a s Kalebem se seznámí. I s jeho kamarádem Ronniem, který se vrátil z prázdnin, a může tak Kalebovi vyplnit nějakou tu volnou chvilku. Kaleb se v televizi dozvídá o sériovém vrahovi z Texasu, který zřejmě jezdí fordem Mustang, veteránem s poškozeným blatníkem. Kaleb pozoruje okolí a jeden ze sousedů, pan Turner, mu je podezřelý. Má forda Mustang s poškozeným blatníkem, ale když ho vidí znovu, je auto opravené. Jednoho večera s Ashley sledují jeho dům a vidí, jak se vrací domů i s mladou ženou. Zdá se, že se v Turnerově domě děje něco nekalého, že má mladá žena strach a honí se s Turnerem po domě. Později spatří, jak nastupuje do svého auta a odjíždí. Ashley z toho usoudí, že lidé mají různé potřeby. Někomu zkrátka vyhovuje, když ho jeho partner honí po domě. Přesto všichni tři pokračují ve sledování Turnera. Jednoho večera Turner vleče zakrvácený pytel do garáže. Ronnie i s kamerou vleze do jeho garáže a natáčí, zatímco Turner nakupuje. Ashley má za úkol ho sledovat a dát vědět, kdyby se vracel. Kaleb pak na videu spatří obličej mrtvé ženy. Rozhodne se přivolat policii tak, že opustí vytýčený prostor. To je záruka, že policie dorazí hned. A také ano. Policie prohledá Turnerův dům i garáž a v pytli najdou mrtvého jelena... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 027)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Christopher B. Landon, Carl Ellsworth .. I'm green! Bleskový start, kdy se během dvou rychlých zvratů dostaneme k jádru věci a tím je nudný trest domácího vězení. Pak následuje chvilková výchovná sekce směrem k mladému publiku a ihned jak Kale objeví kouzlo voyerství (a sličnou Ashley), začíná na nějaký čas svižná a napínavá hra ala Hitch pro současnou generaci. Když se ovšem blíží cíl, zápletka skončí jednou ze dvou možných variant a nepřináší nijak překvapivé rozuzlení.. Shia LaBeouf je ovšem výborný, ostatní herci sekundují dobře a po celou dobu hraje skvělý písničkový soundtrack. 65%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilý trailer (jeden z těch, které dělají z komára velblouda a vy jim to baštíte), jakýsi výcuc toho zajímavějšího z filmů Okno do dvora, Sám doma 3, Můj soused zabiják a Prci, prci, prcičky, mě navnadil na další lehčí, „relaxační“ thriller. A pokud jste viděli alespoň první z jmenovaných filmů, nemá vás Disturbia v podstatě čím překvapit. Přibližně prvních třicet minut po úvodní tragédii je poklidnou pohodičkou, kdy se toho mnoho neděje a pouze sledujeme, jakými aktivitami může trávit čas teenager s domácím vězením (kterému matka odpojila Xbox). Na scéně se objeví ještě sexy sousedka, kámoš – pohodář a teprve ve chvíli, kdy jsou rozdány všechny karty pro další „zasunovací“ komedii, začne film nabírat ty správné grády.___ Nechybí snad žádná scéna „povinná“ pro každý thriller o pravděpodobně nebezpečném psychopatovi, který se dostává do nepříjemné blízkosti bezmocného hlavního hrdiny, kterému nikdo nevěří, že ten milý pán odnaproti ve sklepě schovává rozčtvrcenou babičku či jinou věc, jenž ve sklepě nemívá každý. Stejně jako James Stewart v Oknu do dvora, také LaBeouf nemůže opustit prostor svého domu, resp. může, ale musí počítat s návštěvou nabroušeného poldy, čehož lze využít i zneužít. Zakomponování moderních technologií do příběhu není příliš násilné, ačkoliv jsou nejspíš hlavním důvodem, proč se podobný námět někdo rozhodl „přepsat“ pro 21. století (první verze scénáře byla napsána již v roce 1990, ale kvůli připravovanému Pohledu z okna se k němu tvůrci vrátili až nyní). ___ Shia LaBeouf nenáročnou roli vyplašeného teenagera zvládl na výbornou a vzhledem ke svému věku možná ani nemusel moc hrát. K zástupu blonďatých krásek se nejspíš přidá Sarah Roemer, která připomíná chutný extrakt ze všech těch Jessic (Alba, Biel, Simpson). Carrie-Anne Moss mi v roli panovačné matky moc neseděla, její vztah ke Kalemu navíc nepůsobí moc „matko-synovsky“, herecky nejpřesvědčivější výkon předvádí David Morse, jehož si režiséři již nenávratně zařadili na seznam filmových hajzlů. Není se čemu divit, s Morsem nemohou sáhnout vedle. ___D. J Caruso se začíná profilovat jako docela nadějný režisér, který jako by měl strach zpracovat nějakou komplikovanější látku. Jen by ještě měl zapracovat na lekačkách, u těch stávajících několik vteřin dopředu odhadnete, že se blíží moment, kdy byste sebou měli ucuknout, pročež sebou logicky neucuknete. Ale jinak dokázal tu nálož předvídatelného zabalit docela úhledně. Disturbia není žádný zázrak, který by spadnul z nebe, předcházela ji nepřehlédnutelná reklamní kampaň. Což v tomto případě nemusí být nutně na škodu, každý si může o jejích kvalitách udělat přibližný obrázek a sám se rozhodnou, chce-li za své peníze vidět nenáročný thriller s minimem překvapení, či nikoliv. 70% Zajímavé komentáře: Silas, Mahalik ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Bohvie, ako to s tou žalobou na DreamWorks nakoniec vlastne bolo, či v skutočnosti náhodou Spielberg pod pseudonymom nežaloval sám seba, aby snímke, produkovanej kamarátom Ivanom Reitmanom, zaistil reklamu. Tvorcovia snímky boli žalovaní za vykradnutie (alebo také niečo) Hitchcockovho OKNA DO DVORA. No, ak je TOTO vykradnutie, potom k nemu dochádza každý druhý deň. Okej, podobnosť tu je (medzi štyrmi stenami zavretý hrdina znudene špehuje susedov, zistí, že jeden z nich je možno vrah, no nemá dôkazy a keď ich získa, je neskoro). Ale toto je naozaj predsa len troška neférové – prečo sa nikto nesúdil s tvorcami POD POVRCHOM, zhodou náhod tiež od DreamWorksu? Tak či tak, režisér Caruso nezopakoval kop, aký sa mu podaril s kvalitkou SALTON SEA (ale našťastie to nie je ani druhý ZLODEJ ŽIVOTOV). Na to, aký je scenár štandardný, sa musí uznať, že ani napohľad zbytočná dĺžka takmer dvoch hodín vyložene nenudí a až ma milo prekvapilo, ako „čisto“ a zručne sú všetky klišé zrežírované. Má to švih, je to fajn, je to zábavné, miestami štipku napínavé, hoci čakáte, že sa na vás niečo chystá, vždy sa zľaknete. Herci sú fajn, výprava fajn, niektoré scény možno dokonca veľmi fajn. Film, ktorý vie, čo je to „Štokholmský syndróm“, nemôže byť úplne hlúpy. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Skvělý film. Po dlouhé době jsem se plnohodnotně bavil. Nápad a scénář dobrý, i když na můj vkus utekla poslední půl hodinka moc rychle. Sympatické herecké obsazení, jak Shia LaBeouf, tak Sarah Roemer. Skvěle ztvárněné a nápad tomu rozhodně nechyběl, to se musí filmu přiznat. Ani napětí tomu nechybělo, a David Morse se skvěle hodil na záporáka. No co k tomu dodat. Pět hvězdiček. Dobré filmy nepotřebují dlouhé komentáře. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Disturbia je takový skvěle namixovaný koktejl, který jakmile člověk ochutná, nechce už nikdy pít nic jiného. Shia hláškuje, Trinity přestala kopat a začala chodit do práce, překrásná (!!!) Sarah Roemer je pro mě novým synonymem slovního spojení "teenage dream" a David Morse je slizký až na půdu. Tenhle film tak nějak shrnuje i neshrnuje moje dospívání a přesně po něčem takovém už jsem dlooooouuuuho toužil. Konečně to mám! Disturbia - 100% ()

Galerie (168)

Zajímavosti (50)

  • Kolem tzv. remaku Okna do dvora (1954) vznikl i právnický rozruch. V září 2008 podali držitelé práv k povídce Cornella Woolriche žalobu na studio DreamWorks kvůli tomu, že Disturbia onen text využila, aniž by si na něj koupila práva. Jako předloha Hitchcockova filmu byla povídka oficiálně uznána. Tentokrát ale newyorský okresní soud žalobu zamítl s tím, že v Disturbii je příliš mnoho nových vedlejších dějových linií, zatímco ty hlavní jsou "podobné jen na nechráněné úrovni všeobecnosti". (hippyman)
  • Kancelársky stôl patriaci otcovi Kalea (Shia LaBeouf) Danielovi (Matt Craven), ktorý vo filme takmer nie je ani vidieť, stál produkciu 40 000 amerických dolárov. (Real Tom Hardy)

Související novinky

G.I. Joe 3 má režiséra?

G.I. Joe 3 má režiséra?

13.01.2015

Akční série G.I. Joe opět mění režisérský dohled. První díl měl na starost Stephen Sommers (Mumie), druhý Jon M. Chu (Let's Dance 2) a o převzetí trojky momentálně vyjednává D. J. Caruso (Oko dravce)… (více)

Jděte s těmi remaky do háje!

Jděte s těmi remaky do háje!

08.04.2007

...chce se člověku zařvat, když na něj webové filmové zpravodajství prakticky denně chrlí zvěsti o dalších a dalších předělávkách klasických kusů. Člověk by čekal, že ten otravný trend bude slábnout,… (více)

Reklama

Reklama