Reklama

Reklama

Gympl

Trailer
Česko, 2007, 110 min

Předloha:

Tomáš Houška (kniha)

Kamera:

Marek Jícha

Hrají:

Tomáš Vorel ml., Jiří Mádl, Eva Holubová, Tomáš Matonoha, Martina Procházková, Lenka Haluzová, Zuzana Bydžovská, Max Kušiak, Tomáš Hanák, Jan Kraus (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Pedantický fyzikář (Milan Šteindler), strnulý češtinář (Jiří Schmitzer), jalový tělocvikář (Martin Zbrožek), ekologický učitel výtvarky (Tomáš Matonoha), mondénní ředitelka školy (Eva Holubová) a další kantoři dle svých představ formují nebohé studenty na poněkud zkostnatělém gymnáziu. A tak málokoho studium opravdu baví a zajímá. Petr (Tomáš Vorel jr.) a Michal (Jiří Mádl) do školy raději nechodí a když tam náhodou zavítají, tak celé hodiny prospí, neboť po nocích malují graffiti. To je to jediné, co je kromě holek skutečně baví. Nebezpečné výpravy na střechy domů, ilegální pronikání do útrob metra, dramatické lezení na komín… Napětí, riziko dopadení a honičky s policií jsou opravdové, zábavné i kruté. A tak není divu, že se jejich bezradní rodiče (Zuzana Bydžovská, Tomáš Hanák, Jan Kraus, Ivana Chýlková) věčně stresují a občas se v zájmu dostudování svých nezvedených potomků spojí s profesory. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 227)

somnar 

všechny recenze uživatele

Aneb od všeho trochu, ve výsledku nic... Pokud chtěl Vorel divákům nabídnout realistický pohled na současné teenagery a jejich (ne)řešitelné problémy, nesměl by příběh ověsit absolutně klišovitými situacemi, otravně přehrávajícími herci a dialogy, jejichž přidaná hodnota se rovná nule. Jak sympatizovat s nesympatickými hrdiny? Jak se jim dostat pod kůži, když Vorlův scénář bruslí jen po líbivém povrchu, skáče od motivu k motivu a nenechá nás průseráře pochopit? Těžko. Divácky vděčné školní prostředí, česká herecká elita, naťuknutí problémů každého teenagera - přesto komedie průměrná a ve svém sdělení hodně rozporuplná... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Když už z těch neživotných karikatur vypadne něco, co by mohlo působit na pocity a názory normálních lidí, je to smeteno něčím, co vypadá, jako vystřižené z Kameňáku. Velká škoda už proto, že to nebyla nuda, vtipy se netočily např. jen kolem sexu a vypráví to o něčem, co český film pozoruje z hodně velké dálky. Mladí herci jsou v pohodě, z těch ostatních velice vyčnívá jen Zuzana Bydžovská. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct mě se Gympl prostě líbil. I když to není zrovna reálné, že by si žáci tykali s učetelema, tak mě to vůbec nevadilo a hodně dobře jsem se u toho bavil. Duo mladých talentovaných herců Jiří Mádl a Tomáš Vorel s přehledem utáhli celý film a když k nim připočteme Krause, Matanohu, Holubovou či Šteindlera, tak vznikne velmi příjemný snímek a necelé dvě hoďky utečou sakra rychle. Za pochvalu na české poměry určitě stojí solidní střih a hudba....... ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

V podstatě se mi to dost líbilo. Až na ty středoškoláky, to byli mizerný herci, děsný recitování. Jinak v pohodě, na to, že je mi dané téma absolutně cizí - graffiti ani hip-hop mi nic neříkaj... Tomáš Matonoha si ani tentokrát mé sympatie nezískal, ačkoliv se teda snažil, prostě mi nesedne a to už se asi nikdy nezmění. Taky mně na tom trochu vadilo, jak nebylo jasně dané, jestli je to komedie, nebo spíš vážná sonda do duše gymnazistů. Ne, že bych stál o černobílej pohled na svět, ale taky se to nějak tlouklo. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

To se musí zažít…. Svět není jen černej nebo bílej. To se za mých mladých let snažili tvůrci vyjádřit kupříkladu snímky Proč? nebo Třetí patro. Filmy o mladých se mají točit pro mladé a je jedno jestli o fotbalových ultras nebo sprejerech. Hlavně by se s tématem měli ztotožnit a třeba přijmout i nějakou moudrost. V podobném duchu vidím Gympl: je o nás o všech, o rodičích, dětech, škole, společnosti. A jsou li role napsány tak, že mnoho věcí může připomínat realitu (ať už hláškami, chováním kantorů či rodičů), nejen že to dokáže pobavit, ale možná to povede i k zamyšlení. Třeba i to, že ,,v lochu tě někdo vomrdá a budeš mít po prdeli“, může mít nějaký efekt. Na snímku lze nalézt chyby (čtyři hvězdy si asi nezaslouží), ale JÁ jsem a budu rád za každý další ČESKÝ alespoň takovéto kvality. Přeci jen NAŠE děti vyrůstají v Čechách a ne v Americe. A když už to má být verbež a zločinci, tak si o nich dokážeme natočit film sami. Proto je fajn, že film neoslovuje jen ty mladší, ale i mne. Alespoň se mohu zamyslet nad otázkou ,,jak se to stane, že dospělí chlapi čumí na holky jako uchylové“? ()

Galerie (22)

Zajímavosti (78)

  • Když si Michal (Jiří Mádl) sundavá ve škole boty poté, co mu to řekne školník (Tomáš Vorel), projde za ním dívka v narůžovělém triku, ovšem když boty zahazuje, ta samá dívka kolem něj projde zase. (SONY_)
  • Scény, pri ktorých herci sprejovali na steny domov, mal štáb dopredu dohodnuté. Boli tam aj policajti a členovia štábu, ktorí všetko neskôr premaľovali. (Smok)

Reklama

Reklama