Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (226)

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejmilejších překvapení. Obrázky Beatrix Potterové jsou krásné a knížečky roztomilé. Celý film je neodolatelně pozitivní a půvabný a já si ho vychutnala až do samotného konce. Ewan McGregor je skvělý jako vždy, pouze mimika Renée Zellweger mi občas dělala problémy. Celkově jsem velmi potěšena. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Krasny pribeh, primo pohadkovy. Dobri herci, krasna priroda. Proste pohodicka klidek, jen jsem celou dobu cekal kdy se to zvrtne a ono nic. Byla smrt!!! ale byla podana tak krasne a romanticky, ze to zase nebylo ono. Trochu dramaticnosti by neublizilo. Ale asi by se to do toho pohadkoveho sveta slecny Potterove nehodilo. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Hodně sladký film o spisovatelce Beatrix Potter (Renée Zellweger, jako mladá Lucy Boynton), která byla ještě po třicítce pannou a tak se jejími jedinnými přáteli stali zviřátka, která malovala. Jediné drama zažíla, když náhle zemřel Norman Warne (Ewan McGregor), její nakladatel, se kterým byla tajně zasnoubena. Ale byla to skutečná láska, nebo spíše kombinace vděčnosti a touhy se zbavit pannenství? K tomu, že skupovala pozemky u jezer lze snad jen podotknout, že původní krajina se zachovává dobře, když nemáte žádné problémy s financemi. Byla z velmi dobře zajišrěné rodiny, pracovat nemusela, a tak se mohla bez omezení oddávat svým koníčkům malování a psaní příběhů pro děti. Což se nakonec ukázalo jako velmi výnosné. Nakonec se i ve čtyřiceti zbavila pannenství, když se provdala za vesnického právníka a přítele z dětství Williama Heelise (Lloyd Owen). Zajímavé bylo jen snobské pokrytectví Beatrixiny matky Helen (Barbara Flynn), kterým se povyšovala nad všechny, které uznala za nerovné. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Příběh o trošku praštěné ženské, která si myslí, že její podivné obrázky ožívají, a ještě ke všemu jí hraje hrozně ošklivá Renée Zellweger. A až na konci jsem pochopila, že je to něco jako životopisný snímek. Upřímně řečeno mě tenhle film moc za srdce nevzal a příběhy, které údajně byli hojně prodávané, mi přišli naprosto stupdní i na dětské pohádky. Navíc mi to přišlo jako moc pohádkový film, takže jsem čekala, kdy se to zvrtne, to, co se stane jejímu milenci mě trochu překvapilo. Jinak tedy, čekala jsem od toho víc. Nakonec tedy 3* ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Ale áno, je to milé. Renée aj Ewan sú príjemní (i keď mne sa ešte viac pozdávala Emily Watson) a keďže film je nám prezentovaný skrz optiku autorky literatúry pre najmenších, aj neskrývaná naivita je ospravedlniteľná a hodí sa ku konceptu. Absenciu dramatickosti však už odpustiť neviem ("len-tak-mimochodom" úmrtie jednej dôležitej postavy nepovažujem za dobrý dramatický zvrat). Miss Potter je príliš priamočiara, jednoduchá a "bezkonfliktná", než aby dokázala poskytnúť hlbší (a aj emocionálnejší) zážitok či si nebodaj vynútiť aj viaceré pozretia. 7 / 10. Zlatý J.M. Barrie a Finding Neverland. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Beatrix Potterová si kouzelný domek uprostřed panenské krajiny doslova vydupala od rodičů, ačkoliv film jasně ukazuje, že si na něj vydělala sama. (Rodriguez)
  • Film se natáčel v těchto lokacích: Londýn, Sussex, ostrov Man, Skotsko, Whitehaven v hrabství Cumbria a The Lake District. (Zlatohlávek)
  • Beatrix Potterová se nakonec ve svých čtyřiceti sedmi letech vdala za právníka Heelise a natrvalo se usadila v Lake District. (Rodriguez)

Reklama

Reklama