Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (226)

ajuska 

všechny recenze uživatele

Autorka dětských knih Beatrix Potter je u nás prakticky neznámá, takže životopisný film logicky nemůže tolik zapůsobit jako na někoho, kdo tuhle osobnost zná. Nakonec tedy zůstává příjemný, trochu dojemný a svým způsobem okouzlující příběh neprovdané ženy, která musí na počátku 20.století bojovat s upjatou matkou, prosazovat svůj životní názor a zažít si i nějakou tu ránu osudu. Možná to není nic extra nového, ale velmi dobře se na to kouká (čemuž notně nahrává i vkusně uměřená stopáž). Výsledný dojem je někde mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. ()

Happykubas 

všechny recenze uživatele

Svým naladěním a také dějem připomíná film Pýcha a předsudek, který mě v kině hodně nudil, div že jsem u něho neusnul a zkrátka jsem se těšil až se na plátně objeví závěrečné titulky a film skončí. Dlouho jsem si myslel, že tyhle anglická dramata jsou všechna na jedno brdo. Avšak snímek Miss Potter můj názor změnil. Bylo v tom jakési kouzlo. Co se týče hereckých výkonů, Renée Zellweger svou roli mistrně zvládla a také láska mezi hlavními postavami byla zahraná tak, že působila důvěryhodným dojmem a nedocházelo k žádným hereckým přetvářkám. ()

Reklama

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Ale áno, je to milé. Renée aj Ewan sú príjemní (i keď mne sa ešte viac pozdávala Emily Watson) a keďže film je nám prezentovaný skrz optiku autorky literatúry pre najmenších, aj neskrývaná naivita je ospravedlniteľná a hodí sa ku konceptu. Absenciu dramatickosti však už odpustiť neviem ("len-tak-mimochodom" úmrtie jednej dôležitej postavy nepovažujem za dobrý dramatický zvrat). Miss Potter je príliš priamočiara, jednoduchá a "bezkonfliktná", než aby dokázala poskytnúť hlbší (a aj emocionálnejší) zážitok či si nebodaj vynútiť aj viaceré pozretia. 7 / 10. Zlatý J.M. Barrie a Finding Neverland. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Richard Maltby Jr. .. Tohle je tak pohádkově (bezelstně, vlezdoprdekově - každý ať si vybere) krásné a milé, že nejde odolat. Škoda té přímočarosti, ale jestli tohle život dal, je těžké to byť sebelepším scénářem nějak upravit. Renée už sice hrála lepší role, ale když se cukruje s Ewanem, není to tak otravné, jako cukrování s Emily nebo roztžky s rodiči. Podívaná z které sice neztloustnete, ale ani se pořádně nenasytíte.. ()

elle 

všechny recenze uživatele

Škoda, že spisovatelka (zvlášť její osud) není u nás známější , ač o její tvorbě pro děti jsem četla. Nejednotný, ale milý styl vyprávění by pro mě měla podtrnout neokoukanější a méně manýristická herečka (Renée hraje pořád stejně...všechno). S postavou Renée Zellweger jsem se smířila až v poslední třetině filmu, kdy byla nucena sáhnout k dramatičtějším a hlubším strunám svého rejstříku. V této zajímavější, hlubší a jímavější etapě spitovalčina života je ale příběh utnut. V podání jiné herečky by film jistě patřil k těm, kte kterým se vracím. Škoda, že více prostoru nedostali moji oblíbenější herci Emily Watson a ano i Ewan McGregor. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • René Zellwegera Ewan McGregor spolu hráli již ve filmu Kašlu na lásku (2003), kde též ztvárnili zamilovanou dvojici. (skinny)
  • Beatrix Potterová se nakonec ve svých čtyřiceti sedmi letech vdala za právníka Heelise a natrvalo se usadila v Lake District. (Rodriguez)
  • Obrázky, které kresli paní Potterová (Renée Zellweger), jsou skutečné obrázky, které ve své době nakreslila Beatrix Potterová, podle níž byl film natočen. (Dlee)

Reklama

Reklama