Reklama

Reklama

Největší Čech


Karel IV. (E05)

(epizoda)

Obsahy(1)

Před 675 lety byl zvolen králem Svaté říše římské. Na počátku 21. století jsme jej v celonárodní anketě zvolili Největším Čechem. Komplikovanými osudy muže, který se i přes nepřízeň okolí a mocenské intriky stal nejvýznamnější postavou českých dějin, provede architekt D. Vávra... Architekt a herec divadla Sklep představuje netradičním způsobem život a dílo našeho nejvýznamnějšího panovníka, Karla IV. (1316–1378). K nejvýznamnější osobnosti českých dějin – vezmeme-li v potaz výsledky celonárodní ankety, u jejíž příležitosti tento dokumentární portrét vznikl – nepřistupuje formou učebnicové přehlídky toho, co tento král a císař pro nás vykonal, co všechno postavil a založil. Naopak atraktivním vyprávěním přímo na místech činu v Čechách i v zahraničí splétá velký příběh, jehož hlavním motivem byla náhoda. Teprve na základě přehledného představení obtížných vztahů mezi Karlem a jeho otcem Janem Lucemburským a mocenského obrazu tehdejší Evropy oceníme už samotný fakt, že Karel IV. navzdory veškerým nástrahám usedl na císařský trůn. Tento pozoruhodný politický triumf samozřejmě nijak nezastiňuje velkolepé a přetrvávající dílo, které mohl mladý panovník ihned po usednutí na trůn započít. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Road trip Davida Vávry po stopách Karla IV., s Vávrovým typickým rozevlátým komentářem. Hezké, moderně pojaté, zajímavé, plné nových informací. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Karel IV. byl bezesporu zvolen největším Čechem správně. Ze jeho odkazu a děl žijeme dodnes. Ostatně jen on a Tomáš Garrigue Masaryk byli ti jediní a největší vůdci svého národa, nikdo jiný. David Vávra byl nejspíš správná volba. Ve svém pořadu Šumná... se věnoval sic architektuře, ale přeci jen historii. Zde se navíc vydává na originální místa i v zahraničí a o Karlu IV. nám vypráví svým jedinečným a značně originálním způsobem, byť místy na můj v trochu excentrickým. ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama