Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní inscenace zachycuje jeden ze skutečných politických a společenských skandálů, který se odehrál v Rakousku-Uhersku ve dvacátém století v druhém roce první světové války. Předčasně penzionovaný generál a bývalý ministr války Auffenberg, odstavený kvůli dvorním intrikám, usiluje o reaktivaci a věří, že bude opět povolán do služeb monarchie. Jeho výchozí optimismus a posléze i naděje jsou drasticky zmařeny - Auffenberg se ocitá ve vazbě a posléze je před válečným soudem obžalován ze zneužití svého postavení, vyzrazení vojenského tajemství a zanedbání služebních povinností. Případu se na žádost rodiny ujímá obratný advokát a celá záležitost prochází řadou zajímavých a nečekaných obratů. Televizní hra, kterou připravila brněnská redakce dramatických pořadů, sleduje vývoj složitého skandálního případu a zákulisní intriky dvora i rodiny obžalovaného. Tento skandální proces navíc vypovídá o atmosféře soumraku Rakouska-Uherska a o složitosti tehdejších společensko-politických vztahů a zároveň je zamyšlením o nevyzpytatelných cestách spravedlnosti a pravdy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Amonasr 

všechny recenze uživatele

V této inscenaci je zdařile vystižená zkostnatělá atmosféra ve vyšších kruzích v době soumraku rakouské monarchie, zejména v těch vojenských. Ohebnost justice dle momentálních mocenských a vlivových zájmů existovala už tenkrát, stejně jako existuje dodnes. Dobré herecké výkony a kvalitní dobové kostýmy, stejně jako pečlivá scénografie, dodávají snímku pocit autenticity. Příběh sice postrádá nějakou opravdu dramatičtější zápletku, ale to zřejmě ani nebylo jeho ambicí. Příjemně strávený čas u televize, který rozhodně nebyl marný. ()

baroko 

všechny recenze uživatele

Dle mého soudu vynikající záležitost. Škoda jen, že poslední třetina snímku ztrácí tempo a poutavost. Ale i tak velmi zajímavá sonda do poměrů nejvyšších vojenských kruhů na sklonku stařičkého mocnářství. ()

Reklama

bear 

všechny recenze uživatele

Zdařilá inscenace ukazující, že protivit se vrchnosti se nikdy nevyplácí. To platilo dříve stejně jako dnes. Inscenaci bych doporučil všem, kdo si idealizují a nekriticky glorifikují období Rakousko-uherské monarchie. Každá doba má své stíny, hrdiny i poražené. Děj nemá hluchá místa, divák je udržován v napětí, které by slušelo mnohé detektivce, a je postupně odhalováno, co vlastně tak strašného generál Auffenberg vlastně spáchal, že musel být obviněn válečným soudem a podroben vykonstruovanému procesu. Také herecké výkony jsou povětšinou výborné, což platí především o hlavních postavách. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama