Reklama

Reklama

Mapa míst svatých a klatých

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní / Mysteriózní
Česko, 2003, 28 min

Hudba:

Kamil Holub

Hrají:

Radoslav Brzobohatý (vypravěč), Vilma Cibulková (vypravěč)

Obsahy(1)

Dokumentární esej Josefa Císařovského o rozvolňujícím se svazku mezi lidmi, krajinou a historií. Pokus o rekonstrukci ztracené mapy Bohuslava Balbína, kde byla zaznamenána památná místa naší země se stopami pradávných kultur v podobě menhirů, památných stromů, obětních kamenů atd., na nichž nebo v jejichž těsné blízkosti umístila v historické době křesťanská kultura své symboly – rotundy, kapličky, křížky, chrámy a kostely. Přesto se původní vztah k těmto místům nepodařilo z podvědomé paměti obyvatel zcela vymazat, a dokumentární film se je snaží přiblížit znovu k vědomému vnímání. Na Ekofilmu 2003 získal snímek režiséra Josefa Císařovského Zvláštní cenu poroty. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Všežrout 

všechny recenze uživatele

"Mapy jsou různé, i když mapují stejnou krajinu. Podobně je tomu i s námi..." "Kolikrát dnes v krajině, bez povšimnutí, mineme stopy dávných událostí, bezejmenné památníky předků. Už neumíme přečíst vzkazy kamenů a mlčenlivých bytostí kolem nás. Míjíme tisíce let a netušíme, že procházíme kalendářem věků." ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený dokument z roku 2002 bobtná každým rokem novou silou. Čím víc člověk ducha zabíjí, tím víc ducha se soutřeďuje proti člověku – to není trest ani pokus o nápravu, ale v celku člověk není sám a nebezpečné extrémy jsou nastaveny tak, aby pohlcovaly samy sebe. Dokument, který určitě osloví jen někoho, má charakter Valhalla Rising – iniciační, posvátné, transmisivní, restorační. A čím dál tím aktuálnější. Nabízí i zábavné dramaturgické vtípky (ocení milovníci Kalendária se Saskií Burešovou ;) ). Kdyby jen Josef Císařovský v roce 2002 věděl, jak historicky budou znít jeho slova o „ztrácení se míst“ a o proměně krajiny v roce 2017. ()

Reklama

blitzer 

všechny recenze uživatele

"Tím, že nedbáme o vytváření nových svatých míst, klatých míst přibývá." Dle názvu jsem očekával něco naprosto jiného, proto mě tato filosofická mozaika příliš nepotěšila. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Císařovský prohlásil, že film si ho našel sám a nemá na něm žádnou zásluhu. Protože téma se zdálo příliš mystické, neměl ani sponzora, a nevěděl, kdy a zda vůbec je schopen jej natočit. Když se to dozvěděl jeho kamarád, přišel a vysázel mu na stůl sto tisíc a řekl: „Dokonči ho!“ (sator)

Reklama

Reklama