Reklama

Reklama

Si wang xie zhen

  • Hongkong 死亡寫真 (více)

Obsahy(1)

Jin s kamarádkou Jas studují uměleckou školu a Jin, jako jedna z nadějných talentů se zabývá hlavně focením. Jednou se připlete k autonehodě a mrtvá těla ji tak fascinují, že je musí fotit. Od té doby má takovou zvrhlou úchylku, že ujíždí na různých brutalitách, nechutnostech a morbidních věcech, včetně pokusu o sebevraždu a skoro zbláznění, které má kořeny dávno v minulosti. Jas jí však pomůže se této problematiky zbavit. Druhá polovina filmu však diváka zavede úplně jiným směrem. Na scéně se totiž objeví vrah, který týrá dívky, natáčí to na video, fotí, pak je zabije a výsledek pošle právě Jin. Proč asi? (Radiq)

(více)

Recenze (36)

tombac 

všechny recenze uživatele

Zajimavý a mrazivý hongkongský thriller s horrorovými prvky z dílny bratří Pangů (Danny Pang jen produkoval). Vypráví příběh o mladé fotografce Jiney, která je postupem času stále více pohlcována fascinací násilím a smrtí (nehody, mrtvoly, zabíjení zvířat...) a ztrácí nad sebou kontrolu. Sei mong se jun je oděn do slušivého vizuálního kabátku, přičemž je ještě více videoklipový než poslední filmy Pangů. Oproti The Eye 2 tu efektní střih nedělá neplechu, naopak dotváří hutnou atmosféru snímku. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to zaujímavý psychologicky ladený horor. Má dosť dobrý príbeh o dvoch mladých priateľkách, ktoré vo voľnom čase radi fotografujú, až raz je náhodou jedna z nich svedkyňou autonehody so smrteľnými následkami a začne ju fascinovať smrť a všetko, čo s ňou súvisí a čím ďalej je tým viac posadnutá, čo sa jej priateľke vôbec nepáči. Spracovanie je na tom pomerne dobre, spokojný som hlavne s prvou hodinou, ktorá pôsobí celkom nepredvídateľne a je veľmi zaujímavé sledovať na tú postupnosť zmeny hlavnej hrdinky až po úplnú posadnutosť, celá táto časť pôsobí ideálne. Ale potom sa už všetko výrazne zmení, žáner sa omnoho viac priblíži k hororu, ale nanešťastie nie práve k takému typu, ktorý zvyknem vyhľadávať, navyše rozuzlenie, kto sa za tým ukrýva je kvôli dovtedajšiemu priestoru pre túto postavu úplne mimo, ale aj tak je to stále dostatočne zaujímavé kvôli očakávaniu, čo bude nasledovať a so záverom som spokojný, ten sa mi páči. Herecké obsadenie je výborné, stojí hlavne na hlavnej hrdinke a Race Wong túto úlohu zvládla perfektne, nesklame ani jej priateľka Rosanne Wong a ani tých pár menších postáv. Réžia a technická stránka sú skvelé, celá prvá hodina má vynikajúci audiovizuál, ktorý silno zvýrazňuje psychologickú stránku filmu, kvôli tomu sú viaceré scény dosť pôsobivé, zvyšok filmu už kvôli tématike nemôže byť až tak vizuálne zaujmavý, ale nemám problém. Síce si týmto hodnotením nie som úplne istý, tá fáza po prvej hodine si ho určite nezaslúži, ale prevládajú dobré pocity a keď si spomeniem na audiovizuál a výkon hlavnej hrdinky, tak musím hodnotiť takto. 71% ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Za prvu polovicu filmu by som kludne dal aj 6 hviezdiciek. Smrt ako umenie (akt smrti zachyteny na fotografii) je hlavnym nametom filmu a reziser za pomoci bombastickeho audiovizualneho spracovania vytvara krajne znepokojivu atmosferu. Audiovizual mal na moje zmysly skutocne intenzivny, tazky dopad, vytvarajuci pocit, ktory prekracoval hranice toho, co pozname ako strach. Reziser vo filme spaja viacero haklivych tem (nebudem sa o nich rozpisovat), ktore by sa dali onacit ako tabu, co este zintenzivnuje zazitok. Bez nadsadzky, treba povedat ze obcas je to silne kaficko. Velka skoda preto druhej polovice, ktora sa to vsetko snazi namotat na pribeh, ktoreho pointa/rozuzlenie nema s tou prvou polovicou prakticky nic spolocneho. Vsetko sa tak z artoveho pola presuva do komercneho, prichadzaju opozerane prvky, patos a atmosfera ide do haja. Nicto vsak, zazitok to bol aj tak dosti jedinecny a mam chut si to pozriet znova. (8.2/10) ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Hodně kladů, něco záporů. Jméno Pang ve mně vždycky budí hrůzu a obavy, ale AB je jeden z těch dobrých případů. Pár scén je vážně silných, celek má kouzlo a vlastně to jediné, co mu vytýkám, je v podstatě minimální smysl. Vlastně je to situační film, který se někam scénami vyvíjí, a nebýt toho, pět by měl jasných. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Hodně neobvyklý film, který na mě působí jako studie "jiné estetiky". Příběh a audiovizuální pojetí je značně originální a dotažené prakticky k dokonalosti, vytváří to hodně znepokojivý dojem čemuž napomáhá i chaotický střih, výkon hlavní hrdinky Jin je fenomenální. Ostatně právě na postavě Jin a její minulosti celý film stojí. Některé scény jsou až perverzně krásné, atmosféra tak hustá, že kdybyste ji chtěli krájet nožem, tak by se vám zlomil. O to více zamrzí, že poslední třetina filmu je exploitation horror, kdy i silnější povahy, než já asi raději budou odvracet zrak od monitoru. Kdyby závěr tvůrci vymysleli nějak jinak, bez násilí a přidala se silná pointa je to dokonalost sama. Přesto jestli mě někdo dokáže zamrazit, vyděsit, donutit se zamyslet v žánru thriller/horor, bratři Pangové patří na vrchol žebříčku. Stejně jako u Re-cycle k pěti hvězdičkám chybělo málo a rozhodně bude repríza. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama