Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Údaje o obsahu se nedochovaly. (ČSFD)

Recenze (4)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Je až příznačně smolné, že první dvě domácí adaptace Karla Jaromíra Erbena jsou nám dnes nenávratně odepřeny. Zatímco Pištěkova Svatební košile neodolala zubu času a dochovala se z ní pouze scéna v márnici v délce 4 minut, z nikdy nedokončené pohádky Dlouhý, Široký a Bystrozraký, bylo po letech možno spatřit celé 2 minuty. Toto dochované torzo představuje zřejmě zvukovou zkoušku v kostýmech ústředního tria v podání Františka Černého, Ladislava Peška a Jindřicha Plachty. Tito tři společně sehrávají cosi na dechové hudební nástroje a pohupující se do rytmu... Dále se o čemkoli dalším těžko dohadovat, při takové události je nicméně skutečně příjemné uvědomit si vývoj české filmové pohádky, která skutečně nezačala až Pyšnou princeznou, ale je nedílnou žánrovou součástí naší kinematografie plynule od 20. let až do dnešních dnů. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Je trochu kuriózní, že hodnotím film, který nevznikl. Jenže já hodnotím nápad, dobu, kdy to mělo vzniknout, a mohla to být první velká pohádka a i slavná Pyšná princezna by stála ve stínu. No ve stínu by asi nestála, jelikož je dobrá. Hodnotím obsazení, které je geniální a dle mého gusta. Dlouhý Plachta, Široký Černý, Bystriuraký Pešek. Hodnotím téch pár záběrů, které se dochovaly. Člověk jen může litovat, že to skončilo, jak skončilo. Ach, kdyby tu nebyli ti Němci. ()

Reklama

Karlos80

všechny recenze uživatele

Mohla to být docela sranda J. Plachta v roli dlouhého, F. Černý v roli širokého a L. Pešek jako ten třetí a to sice bystrozraký. Jaká to škoda že tato klasika od K. J. Erbena nebyla nikdy dokončena. Natočeny byly pouze kostýmní zkoušky, zprvu se S. Neumannem v roli Bystrozrakého. Neustálé potíže s německými úřady však předčasně zapříčinily to, že výrobní firmy vzaly navždy film z produkčního plánu. Zajímavost na konec: Jak jinak a kdo jiný mohl navrhovat kostýmy k tomuto filmu, než samotný pozdější velmi úspěšný dětský animátor J. Trnka. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Len taky lacny povrchny vyplach, fakt ako natocene bez chuti, len liznute po povrchu, nema to ani cim zaujat, Plachta (Cesta do hlubin studakovy Duse, Pocestne pani Pardubicke/ sa len trapil -podla mna to ani brat nemal : 40 % ()

Zajímavosti (2)

  • Ještě v roce 1998 bylo natočené torzo považováno za ztracené. V roce 2011 je nicméně promítnuto veřejnosti v archivní síni Ponrepo. (NinadeL)
  • Byly natočeny pouze kostýmní zkoušky, zprvu též se Stanislavem Neumannem v roli Bystrozrakého. Neustálé potíže s německými úřady, které viděly ve filmu stopy jinotajů, vedly ke konečnému rozhodnutí výrobní firmy vzít film z produkčního plánu. Zdroj: Český hraný film 1930-1945, NFA 1998. (ČSFD)

Reklama

Reklama