Reklama

Reklama

The Potala Palace

Čína, 2005, 94 min

Režie:

Zhen Chen

Obsahy(1)

První celovečerní dokument o architektonickém skvostu Obratným využitím hry světla a stínu režisér vzdává hold nádherným nástěnným malbám, pokladům nedozírné ceny a bohatě vyzdobeným sálům, kam se většina turistů nikdy nedostane. „V paláci Potala jsem strávil celý svůj život. Všechny mé radosti a smutky jsou s ním pevně spjaty“, říká v úvodní scéně dokumentárního filmu „Potala Palace“ (Palác Potala) o l...

„V paláci Potala jsem strávil celý svůj život. Všechny mé radosti a smutky jsou s ním pevně spjaty“, říká v úvodní scéně dokumentárního filmu „Potala Palace“ (Palác Potala) o legendární tibetské dominantě Byams-pa-skal-bzang. Více než osmdesátiletý láma žije v Potale od svých třinácti let. Posledních 60 let strávil výhradně uvnitř palácových zdí. Své tesařské dovednosti uplatnil při nutných opravách a kromě toho působil jako vůdce lámů. „Rozumí životu, ale zároveň má rád peníze a nikdy si na nic nestěžuje. Jeho přítomnost ve filmu vdechla život dějinám Potaly i celého Tibetu“, říká režisér a zároveň producent snímku Chen Zhen, který natáčení filmu věnoval šest let života a šest milionu juanů.

Snímek je prvním celovečerním dokumentem o tomto architektonickém skvostu zapsaném na seznam památek chráněných UNESCO. Natáčením na 35 mm filmový pás a obratným využitím hry světla a stínu režisér vzdává hold nádherným nástěnným malbám, pokladům nedozírné ceny a bohatě vyzdobeným sálům, kam se většina turistů nikdy nedostane. Film je však více než jen příběhem o kráse. Pokouší se také zaměřit na obtíže spojené s existencí paláce, na historické a kulturní úspěchy Tibetu a na spojitosti mezi minulostí, přítomností a budoucností celé oblasti. Tento dokument plný náboženských a lidských příběhů stojí za to shlédnout na velkém plátně. (oficiální text distributora)

(více)

Reklama

Reklama