Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úsměvná povídka Vladislava Vančury z cyklu Luk královny Dorotky vypráví o rivalitě dvou lékařů: doktora Girgaly a doktora Závady. Režisér televizního přepisu, Jiří Vanýsek, obsadil do hlavních rolí Leoše Suchařípu a Zdeňka Svěráka. Jejich osobité a noblesní herectví, podtržené kamerou Jakuba Noska a hudbou Jiřího Bulise, umocnilo výslednou atmosféru života malého městečka třicátých let minulého století. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Jak nemusím Leoše Suchařípu, tak mu zde jeho role bezvadně sedla a skvěle se jí zhostil. Naopak Zdeněk Svěrák nebyl vhodně obsazen, pro vančurovskou poetiku se podle mě nehodí a ve své roli byl nepřesvědčivý. Vančurova humorná nadsázka je zkrátka jiná než ta Svěrákova, takže to zde poněkud "skřípalo". Profesionální herec by to mohl zvládnout líp, maně se mi vybavují např. Brodský nebo Řehák v Rozmarném létě. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Průměrný televizní film odehrávající se ve 30. letech na maloměstě, kde mezi sebou soupeří dva doktoři. Jenže to jejich soupeření je fakt zvláštní, hlavně ten jejich jazyk, jak spolu mluví. Hrají si na dva intelektuály a přitom jsou to dva namyšlení kohoutové (protivnej dědek Suchařípa a pedagog Svěrák). Nejhorší na tom je, že tihle dva fakt tak mluví i v jiných filmech, a tak pro ně ten příšerný jazyk Vladislava Vančury nebyl problém. Co ovšem ještě víc zarazí, nebo spíše co si divák odnese než ty dva, tak je to vykloubené zedníkovo rameno. To byl fakt hnus. Ale zase to celý film oživilo. [175. hodnocení, 7. komentář, 73%] ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Půvabná čeština Vladislava Vančury vyniká zvláště v podání obou hlavních protagonistů...též značně kultivovaných uživatelů našeho mateřského jazyka... Je doslova radost to poslouchat...(a trochu menší radost se na to dívat...kvalita obrazu vypovídá hodně o průběhu 80. let v Československu...) ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Dva kohouti na jednom smetišti. Brilantní Vančurova povídka plná osobitých jazykových poloh nalezla prostřednictvím televizní kamery ideální představitele obou nesmiřitelných rivalů v Leoši Suchařípovi a Zdeňku Svěrákovi, ale rozhlasové provedení (1972) v interpretaci Karla Högera je přeci jenom zdařilejší. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se na zámku v Boskovicích, v Litomyšli a ve městě Polička. (ČSFD)

Reklama

Reklama