Reklama

Reklama

Marta

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Je válka. Je jedno která, neboť to nic nemění na tom, že se lidé podezřívají, nenávidí, zabíjejí. Osud - nebo náhoda? - svede dohromady otce a syna ze samoty uprostřed lesů se zraněnou nepřátelskou špiónkou. Všichni tři se tak ocitnou na prahu nové války, války o to horší, protože nevyhlášené, skryté. Války, kterou mají sami v sobě. Psychologické drama debutující Marty Novákové, absolventky režie na FAMU, klame tělem. Je strohé, až brutálně sevřené, málomluvné. Pod minimalistickým kabátem však ukrývá fascinující bohatství motivů, významů, dějů a souvislostí. Režisérka je s chladnokrevným mistrovstvím nechává kypět pod tlakem až k nevyhnutelné tragédii. Válka tu probíhá na všech úrovních: každý bojuje s každým včetně sama sebe, všichni dohromady čelí světu tam venku a musejí zápasit i s přírodou. Vojačka Marta je plně odkázaná na péči otce se synem, ale přitom je v případě prozrazení vystavuje trestu smrti. Zchromlý otec v ní však vidí nepřítele hlavně proto, že mu coby žena hrozí ukrást dospívajícího syna, bez něhož se sám neobejde. Proto ho také skrývá před odvodem. A Marek - Marek je ztracený mezi odpovědností k otci, mladickým vzdorem, bolestně probuzenou sexualitou a hledáním matky, kterou nepoznal. Kolem chalupy procházejí vojenské hlídky a každý den končícího podzimu je jako průchod minovým polem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (33)

Vasyl 

všechny recenze uživatele

Viděno ve Žlutém, v půl páté ráno (takže i kdyby to bylo sebelepší, nemohlo se mi to líbit). Jinak sympatická minutáž, Špalková ukázala kozy a očekávanej konec nezklamal. Ale vrtulníkový záběry, postavy a celej ten příběh soužití a schovávání před válkou mě nebavil. Aspoň že pak pustlili ještě 2 díly Big Bang Theory. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Film, který sází na pečlivě budovanou atmosféru, minimalistické drama a ponurou atmosféru. Před očima diváka se odvíjí příběh, kde se nic moc nevysvětluje, děj je místy doslova zatlačen do kouta. Tři hlavní protagonisté jsou velmi přesvědčivý, zajímavá kamera i hudba. Bohužel právě minimalistické pojetí, až přespříliš vypjatá psychologická atmosféra, jsou největšími zabijáky tohoto filmu. Každopádně se jedná o zajímavý absolventský počin, který jsem sice zhlédla s 11letým zpožděním, ale je jasnou ukázkou toho, že režisérka Marta Nováková má obrovský talent a potenciál. Rozhodně nejsem fanoušek artových dramat, takže moje hodnocení je velmi amatérské, neb tomu nerozumím, hodnotím subjektivně. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Na debutující počin Marty Novákové se jedná o snímek s viditelným potenciálem, který zde však není ještě plně využit. Skvělé výkony Petry Špalkové, již jsem prvně poznala ve filmu Sluneční stát, kde se mi hodně líbila a Jana Novotného. Pokud by si režisérka udržela své postupy a více se v nich vypracovala, ráda bych od ní zhlédla další dílo. Marta je mlčenlivá a disponující pošmournou atmosférou zimního období, do něhož účelně zapadá celý příběh a jeho psychologické směřování. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Kdyby posledních 20 minut vypadalo jinak, asi bych dal 3*. Takhle to budou jenom 2* Kamera je zde špatná, pořád se zmateně hýbe a pořád je moc přiblížená na obličeje hlavních postav, což působí divně. Střihy taky nejsou nic extra. Zato příběh je celkem zajímavý a postavy taktéž. Škoda, že se o člověk o válce nedoví víc, chápu, že tam není až tak důležitá, ale chtělo by to nějaké vysvětlení, co se vůbec stalo. Navíc prostředí je taky vybrané dost dobře. Ale opravdu, víc věcí to kazí, takže jen 2*. Btw, co má Marta Nováková pořád s tím Ruskem? Tady má postavu rusku a v jejím druhém filmu se celý film odehrává v Sovětském svazu a opět tu máme tu Rusko... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Občas stačí tři herci, letitá lesní samota, dobrý scénář a režisérka, která ví, co chce říci, aby vznikl opravdu pozoruhodný film. Film, který má vlastní ksicht, sází na pečlivě budovanou atmosféru a divákovi se ničím nepodbízí. Zajímavá je i kamera, střih a hudba. Jeden z nejoriginálnějších českých filmů posledních let. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama