Reklama

Reklama

Zvedá se vítr

  • Česko Vítr v ječmeni (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ve dvacátých letech minulého století se mladý irský doktor Damien O'Donovan (Cillian Murphy) rozhodne opustit Irsko, aby mohl pracovat v nemocnici v Londýně. Po návštěvě farmy Peggy (Mary Riordan), se kterou se chce rozloučit, se však rozmyslí. Britské vojenské jednotky Black & Tans, které mají udržovat mír, vyhlásí zákaz shromažďování a všech kolektivních zábav a Peggyna vnuka Micheaila (Laurence Barry), který nerozumí anglicky, ubijí k smrti. Damien se, k radosti svého bratra Teddyho (Padraic Delaney), rozhodne přidat k formujícímu se republikánskému odporu proti britské kruté nadvládě a k boji za nezávislost Irska. Zezačátku operují v malých skupinách, kradou zbraně a občas "picnou" nějakého policajta. A pak je jednoho dne odhalí... (monolog)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (80)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Celý čas bojujete za rovnakú vec. Kamarát s kamarátom, brat vedľa brata, a lusknutím prsta zrazu kamarát zradí kamaráta a brat zabije brata. Aj o tomto bol Loachov film, ktorý zrozumiteľne zobrazil významný historický fakt, ale mne osobne zaváňal TV produkciou a aj napriek silným scénam miestami strácal moju pozornosť. V neposlednom rade malým plusom bol Cillian a jeho modré oči. 3,5* ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Diskutabilní film, který vyhrál zlatou palmu v Cannes, je nejvíc zvláštní asi svým lookem nezávislosti a levnosti, kvůli kterému se mnohým nemusí zamlouvat. Nevypadá ani honosně, ani výpravně, ani rozpustile. Snaží se říkat věci bez patosu a snaží se diváka udržet v distanci od díla, aby si mohl neustále kritickýma očima srovnávat věci, které se mu na plátně ukazují. Nejde o podívanou, která by se divákovi snažila nahrát do karet. Jde o pevně uchopený příběh, který dokáže nadnést mnoho otázek a vyvolat v divákovi nejistotu. Stejně tak jako nejistotu v tom jak se k tomuto filmu postavit... ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Plně souhlasím s komentářem uživatele Legase. Ano, boj za svobodu je hrdinská věc, pokud jste utlačováni a všelijak perzekuováni. Tak to zkrátka bylo. Doba v Irsku těžká. Jinak, film jako takový mě až tak neoslnil, dějová linka má dva směry, ta první je - teď nás šidí, ta druhá- teď jim to spočítáme. Hm. Praktický tam nebyl žádný hlavní hrdina, trochu Cillian a pak takový širokospektrální přelet mezi postavami, které se vyznačovaly buď politickými debatami, nebo ozbrojenou akcí, o které je možno dnes říci, že byla zrodem terorismu. I ten Cillian mi přišel takový zvláštní, jako by si byl vědom tohohle všeho, i když se snažil. Tudíž víc jak tři hvězdy to nebude a rozhodně si tenhle film už znovu nepustím. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Loachův film se mi líbil možná ještě víc než ten Jordanův, o deset let starší. Zvedá se vítr mi přišel civilnější a přímočařejší, jakoby natočen s větší lehkostí. Na druhou stranu Jordanův Michael Collins byl zřejmě historicky spravedlivější (Britové tam nebyli vykresleni jako ty největší svině pod sluncem a Irové jako světci, kteří byli Brity donuceni dělat ošklivé věci). Zatímco film o Collinsovi nabízí pohled přímo zevnitř ústředí Irské republikánské armády (potažmo politické strany Sinn Féin), Zvedá se vítr sleduje partyzánskou (teroristickou?) činnost jedné její lokální buňky. Líbila se mi scéna v kině a na ní navazující debatní scéna o přístupu k mírové smlouvě, která postavila obě hlavní postavy na opačnou stranu barikády. Dávám silnější 4*. ()

darm 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit, kvůli opravdu debilnímu překladu do sluchátek, kterému nebylo prvních dvacet minut rozumět ani slovo jsem si sluchátka radši sundal a snažil se hltat film jen v angličtině, což se né tak úplně dařilo a tím pádem jsem se v ději trochu ztrácel, film mě ale některými svými scénami docela upoutal, nenudil jsem se ani vteřinu.. Po čase jsem si sluchátka zase nandal, překlad už byl v pohodě ale do příběhu jsem se úplně dostat nedokázal.. Přesto dávám za čtyři, některé scény měly opravdu hodně co do sebe (nehty, au) a jako celek to uteklo překvapivě rychle na to, že to mělo přes dvě hodiny.. 75%. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (3)

  • Název filmu je převzat z básně irského spisovatele a básníka Roberta Dwyera Joyce. (Matros)
  • Ceny: MFF Cannes 2006: Zlatá palma; Evropské filmové ceny 2006: nejlepší kamera. [LFŠ 2010] (Krouťák)

Související novinky

14. Dny evropského filmu

14. Dny evropského filmu

26.01.2007

Čtrnáctý ročník Dnů evropského filmu odstartoval 25. ledna 2007 v pražském kině Světozor filmem Zvedá se vítr (2006, r. Ken Loach). Ve Světozoru a v Aeru bude až do 4. února k vidění na padesát filmů… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama