Reklama

Reklama

Red Road

Trailer
Drama / Thriller / Mysteriózní / Psychologický
Velká Británie / Dánsko, 2006, 113 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Jackie pracuje jako operátorka bezpečnostního kamerového systému CCTV, jehož kamerami je skotské Glasgow neustále monitorováno. Život v ulicích Glasgowa pozoruje Jackie denně na monitorech a svou povinnost chránit lidi, které zná pouze z obrazovek, bere velmi vážně. Sama si však drží všechny od těla, její uzavřený život má svůj řád a klid – až do chvíle, kdy na monitoru zahlédne muže, o kterém si myslela, že už ho nikdy neuvidí. Posedlost, s níž neznámého muže začne pronásledovat, ji brzo dovede do Red Road, shluku strohých domovních bloků na severním okraji Glasgow. Jackiino skrývané tajemství tady začně vyplouvat na povrch a drama o posedlosti tak směřuje k překvapivému rozuzlení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (78)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Měla jsem pocit, že celý tento příběh sleduji v přímém přenosu a po pravdě řečeno, moc se mi to nezamlouvalo. Jedná se totiž o poměrně dost realistický, drsný a svým způsobem krutý náhled na zátěž, se kterou se musí hlavní postava vyrovnat. Uvěřitelná Kate Dickie to ovšem zvládla na výbornou.Tíživá záležitost. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jackie musí na šichtě sledovat dění na kamerách. Zní to jako velmi fádní práce, ale díky tomu má možnost nahlížet do života ostatních. Z těch, které na obrazovkách vídá pravidelně, se stávají známí bez jména. Jenže vše se změní v okamžiku, kdy 1 z kamer zaměří někoho z minulosti…Andrea Arnold mě zaujala už filmem Fish Tank. Byl jsem proto na její debut zvědavý. A nezklamala. Divák si hned od počátku uvědomuje, že se hlavní hrdince kdysi stala nějaká tragédie, a pomalu sbírá střípky, o co šlo. Zároveň trpí tím, jak moc riskuje. Začne totiž porušovat všechna psaná i nepsaná pravidla, zanedbávat monitoring ostatních událostí (což může pro někoho v nebezpečí skončit špatně), avšak hlavně riskuje v soukromí, kdy téměř ztrácí pud sebezáchovy a koleduje si o průšvih. Divák jí sice fandí, ale zároveň má o ni strach. Navíc tím, jak vezme spravedlnost do vlastních rukou, postaví publikum před nepříjemné morální dilema…Ale někdy se dá vyrovnat se ztrátou způsobem, který na první pohled může vypadat absurdně. Dám slušné 4*. ()

Reklama

nunka 

všechny recenze uživatele

Film plný tajomna, kde sa hlavná pointa odhaľuje v poslednej štvrťhodine, dovtedy divák sleduje podivné rozhodnutia ústrednej postavy, ktoré na prvý pohľad nedávajú žiadny zmysel. Tajomná Jackie a jej tajomná strata divácky funguje, k čomu sa pridáva aj "chladné herectvo" Kate Dickie. Tempo je pomalé a záujem Jackie o neznámo-známeho muža vystrieda posadnutosť. Tu niekde sa vytratilo moje dychtivé zaangažovanie do deja a puto k hlavnej hrdinke oslablo na 50 percent. Aj keď je záver dynamickejší a pointa má ľudský rozmer, až tak to mnou nepohlo. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Pôsobivá dráma ženy, pokúšajúcej sa vysporiadať s dávnou tragédiou tvrdou konfrontáciou s tieňom minulosti. Civilný Dogma štýl, originálny scenár, prirodzení herci. Čriepky dávnej tragédie sa odhaľujú postupne, pričom pred zložením výsledného obrazu nechýbajú viaceré nečakané prekvapenia, konfrontované s vlastnými domnienkami, či odhaleniami diváka. Svet videný z odstupu vs. svet reality naživo. Presvedčivo vyobrazené pošmúrne panelákové predmestie Glasgowa, plné skladiskových priestorov, garáží a vežiakov pre sociálne prípady spolu s otvorenými pohľadmi do vnútra bytovej párty, či na sexuálny styk. Pozn. Ide o prvý z trojice filmov projektu Advance party britskej Sygmy a dánskej Zentropy, v ktorom traja rôzni filmári píšu tri rôzne scenáre, ale každý z nich musí použiť deväť rovnakých postáv. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Sem tam sa objaví film, ktorý ma väčšinu stopáže nijako zvlášť nezaujme, ale potom príde so zásadným odhalením, ktoré všetko stavia do nového svetla. Takým je aj zaujímavá dráma Red road. Na debut je to veľmi solídne zrežírované, režisérka ale film netočila zrovna vo veku absolventky filmovej školy. Nie je to tak silný film ako nasledujúci Fish tank, ale ten by zase asi nebol tak dobrý, ak by sa Arnold nerozbehla práve v Red road. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama