Reklama

Reklama

Den vítězství

  • Česko Domorodci (více)
Trailer

Každý národ potřebuje své hrdiny. Strhující epos z druhé světové války, kdy v řadách de Gaullovy osvobozenecké armády bojovaly africké jednotky. Na krvavé cestě od Marseille po Alsasko zjišťují, že jsou a pro Francii zůstanou občany druhého řádu, kteří nikdy nebudou povýšeni, přesto jsou ochotni položit své životy. Film byl natočen podle skutečné události. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

zette 

všechny recenze uživatele

Asi se s vetsinou uzivatelu shodnu, ze nejlepsi na celem filmu je namet. Arab ve sluzbach francouzske armady byl na tom podobne jako cernoch v americke armade nebo stredoasiat v armade sovetske. Film ma celkove dost pomale tempo a herci hrajici civilni obyvatele hraji do jednoho strasne umele. Na to, ze vojaci prosli temer celou Francii, tak si ve filmu ani moc nezastrileli. Nektere sceny byly taky minimalne zbytecne ( hadka kvuli fotce s vrchnim serzantem, zaver na hrbitove, dojeni mleka... ). Ne, ze by byl film spatny, na dnesni dobu ( kdy uz si ani nepamatuji nejaky kvalitni valecny film-vcetne Ryana ) mozna i lehce nadprumerny, s hodnocenim 66% se da souhlasit. ()

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Politicky korektní a z historického hlediska vcelku vyvážený film. Původní obyvatelé severoafrických kolonií se vydají s francouzskou armádou osvobozovat "svoji" vlast, kterou většina z nich ani nikdy nenavštívila - tvůrci filmu, i když se zjevně v rámci (dějinně opožděného) poděkování zaměřili hlavně na popis odvahy a vlasteneckého uvědomění muslimů, nezapomněli ani alespoň okrajově naťuknout i odvrácenou stranu účasti "Marokánců" apod. na evropských frontách - krádeže, znásilňování. Také bojové scény v žádném případě neurazí. Je ironií osudu, že ti, jež vkládali naději na získání svobody a rovnosti ve spolupráci s Francouzi při světové válce, si museli svou definitivní svobodu v 50. a 60. letech vydobýt sami ve střetech válkách právě proti nim. ()

Reklama

Santino7 

všechny recenze uživatele

Pekný vojnový film so zaujímavou, filmovo málo prebádanou témou. Nespravodlivosť voči dobrovoľníkom z bývalých kolónií (v tomto prípade Alžírsko) je vec, ktorá tu bohužiaľ bola. Som preto veľmi rád, že sa točia takéto snímky - nemalo by sa zabúdať ani na takéto etapy vojny... Čo sa týka prevedenia, tak samozrejme nie je to celkom tip top, slabých miest by sa dalo nájsť neúrekom. Tempo je taktiež nie vždy presvedčivé ale mne osobne tie dve hodinky prešli ako voda. Nenudil som sa. Dokonca som spoznal aj niekoľko mne známych tvárí, táto maličkosť ma tiež celkom potešila. Osobne by som to prirovnal možno skôr k niečomu ako je ruská 9 rota, neviem prečo. Rozhodne potešilo a odporúčam hlavne tým, ktorým takéto historické témy nie sú cudzie. 80% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Velice slušný válečný film s poměrně originální zápletkou a z trochu jiného úhlu pohledu, byť chybělo mi silnější sžití s postavami. Z těch několika tváří byl nejvýraznější Samy Naceri a to jen nejspíše proto, že jsem ho znal z dřívějška. Z této tématiky šlo rozhodně vytěžit mnohem více, na druhou stranu film nenudí a rozhodně nezklame. Po technické stránce není moc co vytýkat. Hudba je boží. ()

T2 

všechny recenze uživatele

V poslednej dobe vznikajú podobné vojnové filmy ako na bežiacom páse, tento je po technickej stránke zvládnutý nadpriemerne či už výbuchy a prestrelky ale hlavne výborná kamera, nuž čo je škoda že sa viac nepopracovalo na scenári ten je doslova len úsekový a nekompaktný, jednak dosť rozpačito pôsobí začiatok, keď sú postupné časové skoky bez nejakého vysvetlenia či posolstva. Ústredné postavy na slušnej dĺžke filmu spoznávame len sporadicky, citová väzba sa za ten čas nevybuduje takmer žiadna, horšie že ich správanie je od začiatku po koniec šablónovo rovnaké, bez náznaku zmeny či už citového alebo vnútorného. O Vnútornej charizme už nehovoriac, postavy sú statické a chladno zahrané. Režisér Rachid Bouchard sa jednoznačne v určitých pasážach filmu nechal inšpirovať Spielbergom a jeho filmom Zachráňte vojaka Ryana, v čom sa aj tento snímok nakoniec pre nedôslednosť využitia načrtnutých scén aj stráca. ║Rozpočet €14,5miliónaTržby USA $320,700Tržby Celosvetovo $22,963,701║ trošku prekvapenie bola nominácia na Oscara za cudzojazyčný film /40%/ ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

  • Film byl natočen dle skutečných válečných událostí 2. světové války z let 1944 až 1945 a autentických vzpomínek severoafrických domorodých vojáků. (Lynette)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

18.01.2007

Americká filmová akademie už oznámila užší výběr pro nominace na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Z šedesáti tří filmů vybrala devět titulů, které se ještě poperou o místo v nominační… (více)

Reklama

Reklama