Reklama

Reklama

Země úsměvů

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Televizní inscenace operety. I slavný Franz Lehár podlehl uměleckému vkusu své doby, která milovala vše orientální, kdy čínské stolečky, vykládané skříňky, vějíře či lampiony nechyběly v žádném „lepším" salonu.
Čínské téma – lásku Su-Čonga k evropské Líze a pletichám, které kolem nich nakupili libretisté Herzer a Löhner, zpracoval ve stále vábivou a na jeviště se stále vracející operetu, které dodnes nikdo neodolá. Od strhující berlínské premiéry v říjnu roku 1929 v přepychovém divadle Metropol se Země úsměvů se brzy odstěhovala do Vídně, kde slavila úspěch zejména v provedení tehdejších hvězd – naší legendární Jarmily Novotné a Richarda Taubera.
Naše televizní inscenace v této tradici pokračuje s Gabrielou Beňačkovou (hraje Zlata Adamovská) a Miro Dvorským (hraje Josef Čáp), pod taktovkou Libora Peška s Českou filharmonií a s dalšími předními pěvci a herci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Vcelku pietní zpracování Milana Macků. Televizní inscenace operety má několik roztomilých prvků hned na začáku - seriózní úvod Pepy Beka a prolog, ve kterém Zlata Adamovská navštěvuje Klementinum, aby se zasnila při listování knihy s orientálními motivy. Není to vůbec špatné, Das Land des Lächelns (1929) patří i v tuzemsku mezi nejoblíbenější operety vůbec, ačkoli jde ve skutečnosti o přepracování starší Lehárovy operety Die gelbe Jacke (Žlutá kazajka, 1923). Odehrává se před válkou ve Vídni a v Pekingu a nabízí pravý tauberovský zážitek. Ve 30. letech tyto kvality objevil nejprve Oldřich Nový a hned po něm Jára Pospíšil a Štefan Hoza. V této inscenaci potěší zejména romantická Adamovská, v malé roli pak Schránil, problematický je jen přehrávající Nesvadba. Další filmové a televizní verze jsou pestré, nejzajímavější zřejmě ty z let 1930 (s Richardem Tauberem) a 1952 (s Janem Kiepurou a Márthou Eggerth). Z moderních nastudování bylo možné na Artu vidět inscenaci Curyšské opery z roku 2017, online je i zajímavá úprava ze Seefestspiele Mörbisch z roku 2019. ()

Zajímavosti (2)

  • Jedná se o poslední film herce Josefa Čápa, který se poté věnoval režii v operetě. (M.B)
  • Původní opereta se odehrává v roce 1912. Romantická představa o tehdejších poměrech v Číně je hodně naivní, mmj. proto, že 1. ledna 1912 byla vyhlášena Čínská republika. (NinadeL)

Reklama

Reklama