Reklama

Reklama

Wangui namja

  • Jižní Korea 왕의 남자 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Druhý divácky nejúspěšnější jihokorejský film všech dob představuje mezi tituly přední pětice žebříčku domácí návštěvnosti výstřední unikát. Nejedná se totiž o vysokorozpočtový blockbuster, ani o dílo rozvádějící populární téma vztahu Severu a Jihu. Snímek naopak náleží mezi středně nákladné produkce a je vystavěn jako komorní drama s hrstkou postav a homosexuálním podtextem. Děj se odehrává na začátku 16. století během posledních let vlády krále Yeonsana považovaného historiky za krutovládce, ale také interpretovaného jako tragická osoba s oidipovským komplexem. Na jeho dvůr se dostane dvojice kejklířů a šašků, kteří svými posměšnými vystoupeními vynáší před králův zrak špatnosti a intriky dvorských úředníků. Neschopnost jasně vidět a nutnost interpretace předváděného dění se odráží i ve vyprávění filmu, které nikdy doslovně nekonstatuje povahu vztahů mezi jednotlivými postavami. [Filmasia 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (36)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že je samotný príbeh prešpikovaný pomerne veľkým množstvom pasáži s vtipnou nôtou, priveľmi som sa nenasmial. Samozrejme je pravdou, že podstata pointy spočíva v úplne niečom inom. Šírenie klebiet môže mať neblahé dôsledky nie len pre žobráka, ale samotného kráľa, nech už sú prezentované akoukoľvek odľahčenou formou. Netreba totiž zabúdať, že "sto ľudí, sto chutí" platí nie len pri konzumácii jedla, ale i humore. Obzvlášť, keď sa to týka "vyššej triedy" spoločenskej vrstvy, ktorá sa môže cítiť omnoho viac dotknutá, ako kadejaká pouličná "zgerba". Záverečné rozuzlenie hodné ďalšieho príslovia: "po smiechu býva plač" bude zrejme v kombinácii s priateľstvom na život a na smrť tou najvystížnejšou myšlienkou, ktorá za týmto predstavením raz a navždy spustí oponu. V oficiálnom texte distribútora sa uvádza, že "Kráľ a Klaun" je druhý najúspešnejší film všetkých čias (v Južnej Kórei), čo viditeľne my Európania zrejme nikdy nepochopíme. Len behom pár minút by som vedel vymenovať minimálne desiatku, ktorá by tento počin odsunula na 12 miesto. Ale to je môj uhol pohľadu! Takže čo dokonale nemuselo sadnúť mne, môže dokonale sadnúť niekomu inému. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je krásný svým ojedinělým příběhem, atmosférou a skvělými herci (především U-seong Gam a Jun-gi Lee). S většinou z nich jsem se sice již setkala, ale tady byly jejich výkony vůbec nejlepší. Nemůžu říct, že bych úplně chápala jednání všech postav, ale asi stačí, že jsem dostatečně pochopila smysl filmu. Nad kousky kejklířů jsem žasla. 4,5* ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Tragikomedie v opačném pořadí než bylo toto slovo složeno, nejdříve je to povedená komedie a na závěr tragédie se vším, co k tomu patří. Mezitím trochu nuda, ale s ohledem na vyhrocený finiš a vtipně necudné divadelní představení v úvodu to na čtyři hvězdy vyjde. Jen je škoda, že nepředvedli pořádnou parodii těch ministrů, zasloužili by si to. Homosexuální tematika je zde ztvárněna vkusně a především Jun-gi Lee zaslouží uznání za předvedený výkon. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Velmi výpravné, leč nějak jsem nedokázal uvěřit, že to šíleně nepovedené vystoupení by krále zaujalo a obecně mne ta vystoupení moc neoslovila. Téma propojení herectví s politikou a tedy celý vážný podtext filmu je fajn, stejně tak značně šílený a nešťastný král, ale vzato kolem a kolem, nadchnout mne tento snímek nedokázal, ani herecké výkony mne zde neoslnily. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Kostýmní historické drama o skupině potulných herců, kteří svou hrou zesměšní krále a poté skončí jako baviči na královském paláci, kde svými hrami upozorňují na korupci a intriku na dvoře. Film je ale především dramatem o touze a lásce (většinou homosexuální) pro kterou jsme ochotni udělat cokoliv, třeba obětovat svůj život. Přestože jde o historický film, tak v něm není jediná akční scéna a přesto je strhující. Herci jsou úžasní, nejvíce se na sebe strhává pozornost představitel titulního krále, protože role šílence je z diváckého hlediska asi nejpřitažlivější. Stejně jako dezorz nechápu, jak je možné, že takovýto film (i když vynikající) se stal takovým megahitem. Ale jsem za to rád. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (2)

  • Snímek je filmovou adaptací jihokorejské divadelní hry divadelního režiséra Tae-woong Kim, "Yi". Ta pojednává o desátém panovníkovi korejské říše, tehdy známé pod jménem Čoson (1392 - 1910), králi Yeonsangunovi a jeho posměšnému dvorními klaunovi. Divadelní hra naopak čerpá z úryvků dochovaných análů vladařské dynastie Čoson, "Annals Of The Joseon Dynasty". (Conspi)
  • I díky velkému komerčnímu úspěchu filmového snímku, se z tehdy naprosto neznámého herce Jong-ki Lee (Gong-gil) stala populární osobnost nejenom filmového a televizního světa, ale také hudebního a módního. (Conspi)

Související novinky

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama