Reklama

Reklama

V dějinách velkých útěků těžko naleznete příběh, který by se podobal osudu Dietera Denglera, jediného Američana, jenž dokázal uniknout ze zajateckého tábora uprostřed neprostupné laoské džungle. Příběh tohoto amerického vojáka se stal předlohou pro film Temný úsvit, který natočil režisér Werner Herzog. Dieter (Christian Bale) již od dětství snil o tom, že se stane pilotem. Přání létat v oblacích se mu splnilo, když se dostal k vojenskému letectvu. Ale na své úplně první přísně tajné misi nad územím Laosu je jeho letoun sestřelen a on se ocitá v pasti džungle daleko od své jednotky. Brzy je zajat nechvalně proslulými laoskými vojáky a odveden do zajateckého tábora, kde nalézá další dva americké vojáky, kteří jsou tam násilím drženi už dva roky. Dengler se však s pozicí zajatce nehodlá smířit a ihned plánuje útěk. Vůbec nemá tušení, kde se nalézá, ale jedno ví jistě: Boj o svůj život nevzdá lehce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (504)

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Pohľad na vojnu vo Vietname trochu inak, očami muža, ktorého nezlomná vôľa po živote prežila neľútostné podmienky zajateckého tábora a po úteku z neho ho neomylne viedla k vytúženej slobode. Príbehovo pritom nejde o nič prevratné ale o to viac vyniká neopakovateľný Herzogov štýl, v ktorom sa nájde aj priestor pre humor a hlavne herectvo všetkých zúčastnených. To čo Christian Bale obetoval tejto roli je totiž doslova úctyhodné a nepotrebuje výraznejší rozbor. Ale hlavne za to, že Herzog dokázal vytiahnut zo Steva Zahna najlepší výkon jeho kariéry zaokruhľujem hodnotenie nahor. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Asi už jsem si k podobným filmům vypěstovala solidní rezistenci, takže mě Dieter Dengler ani tak nedojímal, jako spíš iritoval. Všeználek a velkohubý Američan (ač původem z Německa) strčil rypák svého bombardéru kam neměl a následovala zasloužená odplata: trocha té rákosnické šikany. Chování ostatních vězňů a dozorců radši ani nebudu komentovat, ten spolek musel pláchnout do filmu přímo z Bohnic. Bez většího zájmu jsem dokoukala až do závěrečných minut, které měly skončit scénou vrtulníku odlétajícího z džungle směr základna. Co následovalo potom, to byl teprve čirý děs a utrpení! Zvláště pro cukrovkáře by měla být přes obrazovku zřetelná výstraha, že dojde k záchvatu, ať urychleně odejdou od televize, nebo si alespoň připraví mimořádnou dávku inzulínu! 59% ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se hodne tesil a nezklamal. Nemuzu srovnavat s dalsima Herzogovo filmama, nepamatuju si, ze bych nakej jinej videl, ale tohle zvlad perfektne. Herzog totiz na dane tema de uplne jinak. Ve filmu krome par vystrelu neni prakticky akce, hudba hraje jen takova ticha klidna na pozadi, ze ji misty skoro ani neslysite a celej film je zamerenej ciste na postavu Balea. Akorat misty vypravi az krapet moc pozvolne, ne ze by film nudil, to ani omylem, ale misty by moh bejt napinavejsi. Navic tu neni ani naky velky muceni nebo tak, behem deseti minut je Bale sestrelenej, behem dalsich dvaceti odtazenej do tabora a pak uz to plyne vicemene pohodove, straze prilis neotravujou a Bale se skamaradi se skupinou zajatcu a zacne planovat utek. No a samotnej utek je natocenej perfektne, akorat ten konec byl takovej krapet prehnanej. Film je taky hodne realistickej a kameraman nevyvadi s kamerou zadny opicarny. Jediny, co se mi nezdalo, ze mel Bale na prste zlatej prsten, to musela bejt chyba, to prece nemohli tvurci udelat zamerne. A co se tyce samotnejch hercu, Bale hraje opet fantasticky, opet hodne zhubnul, ale jelikoz se nesvlika, tak tentokrat vicemene zbytecne. A Zahn mi sem sice nesed, ale nepredvadi se a ani nehazi zadny xichty, navic je pekne zarostlej, takze v pohode. I pres tech par vytek se jedna o perfektni film. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Docela mě zaráží, jak vysoko je tento film hodnocen, osobně jsem ho musel dokoukat nadvakrát, protože spánek mi byl po polovině vyprávění přednější než zvědavost nad osudy hlavních hrdinů. Přitom začátek byl slibný a poté co s Balem spadlo letadlo a on se octl zcela sám uprostřed džungle plné nepřátel, na spaní jsem neměl ani pomyšlení. Jenže pak se hlavní hrdina dostane do zajateckého tábora a veškeré kouzlo je pryč. Nejen, že tam potká naprosto příšerně napsané postavy spoluvězňů, ale děj sklouzne do laciné béčkovosti a patriotismu za který by se nestyděl ani Rambo II („nepodepíšu, Amerika mi dala křídla“, útěk naplánován na Den Nezávislosti…). Některé scény jsou tak příšerně hloupě natočené, až jsem se musel usmívat (jeden příklad za všechny - SPOILER: když už Balea konečně vyzvedne vrtulník, vyběhne na břeh, kde před chvílí ještě stál, banda vietnamčíků, kteří zamíří na vrtulník - střih na chlapíka co ve vrtulníku obsluhuje kulomet, jak několikrát vystřelí - střih na bandu vietnamčíků, před kterýma zacáká voda, vietnamčíci utečou zpět do džungle…no působí to maximálně směšně)! Bale je výborný herec, ale jeho extrémní herecký styl mi víc než snahu o maximální věrnost připomíná docela nebezpečnou formu masochismu. Navíc osobně se při pohledu na vychrtlého herce zamyslím nad tím, jaký je to vůl, než abych se díky tomu víc vžil do postavy. On celý film mi trošku přišel jako Baleova exhibice, co všechno je ochoten pro realističnost filmu udělat. Vedle hubnutí tu ještě baští živé červy, nebo na sebe nechá přicucnout pijavice, úplně zbytečně. Aby totiž bylo poznat že se nejdná o atrapy, jsou scény s pojídáním červů a pijavicema dlouhé a nuceně snímané tak, aby byla pohybující se havěť v jednom záberu s Baleovým pohublým obličejem. A asi nejvíc zamrzí, když vidíte, co všechno byli nejen Bale, ale i ostatní vyžle ochotni podstoupit kvůli takovému průměrnému filmu…Co se nakonec stalo s druhou skupinkou uprchlíků? Koho to zajímá? ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela drsný válečná film s Christianem Balem v hlavní roli. Popravdě jsem o filmu ani nevěděl. Je to dost šílené, co si jeho postava musela prožít. Během Vietnamské války uprchl ze zajateckého tábora v Laosu. Byly tam opravdu děsné podmínky. Ostatní vězni už takové štěstí neměli. Film je plný utrpení a zoufalství. Konec je dost silný. "Bude pršet." ()

Galerie (21)

Zajímavosti (25)

  • Eugene DeBruin (Jeremy Davies) se na rozdíl od filmu dokázal chovat i hrdinsky, byl nedílnou součástí plánování útěku, byl vynalézavý, inteligentní a laskavý. Po úspěšném útěku, který je ve filmu vyobrazen, není spolehlivě známo, co se s Eugenem stalo, oficiálně se zachránili pouze Dengler (Christian Bale), ovšem více různých zdrojů uvedlo, že Eugene byl znovu zajat a zabit při dalším pokusu o útěk. (Nick321)
  • Denglerova letka dostala označenie VA-145. Keď vidíme pozostatky havarovaného lietadla, z ktorého sa hlavný hrdina zachraňuje, má označenie VA-25. (Arsenal83)

Související novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (více)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (více)

Reklama

Reklama