Reklama

Reklama

Zabijáci, s.r.o.

(TV film)
Česko, 2005, 57 min

Režie:

Pavel Jandourek

Obsahy(1)

Režisér Pavel Jandourek se v dokumentu Zabijáci s.r.o. zaměřil na tzv. kolínský gang, jenž má na svědomí pět vražd a dalších dvaadvacet trestných činů, které byly spáchány v letech 1993-1996. Stejně jako "orličtí" vrazi a vrazi z kauzy lehkých topných olejů patří kolínští nájemní zabijáci mezi ty, jejichž nelegální činnost je úzce spjata s nastartováním velkých společenských změn, které u nás proběhly na počátku 90. let. Případ zabijáků z Kolínska začali postupně rozmotávat "severomoravští" kriminalisté od vraždy, kterou gang spáchal jako poslední. Během vyšetřování se podařilo objasnit i dvě vraždy, které nebyly evidovány, respektive o nich policie vůbec nevěděla. V případě kolínského gangu bylo vazebně stíháno 10 lidí a vyšetřovací spis čítá 16 svazků o 4000 stranách. Hlavnímu nájemnému vrahovi (nikoli však vůdci gangu) Oto Biedermanovi vyměřil soud doživotní trest odnětí svobody. Letos si Biederman ve valdické věznici odpykává už desátý rok svého trestu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Vůbec nerozumím tomu, proč tvůrci jednotlivé vraždy neseřadili chronologicky..? Pokud chci vytvořit portrét vraha, tak přece kopíruji jeho životní pouť a snažím se případně zachytit proměny jeho charakteru..? Místo toho se v zamotaném vyprávění dozvídám, že podle písma byl pětinásobný vrah materialista. Pokud má být tento rys poznávacím znakem zabijáka, tak jsme tady všichni mrtví- tedy pokud nás dříve nestihnou pozavírat. Jinak O.B. jistě hořce zalitoval, že šel kriminalistům tak na ruku. Ne snad, že mohl čekat méně než doživotí, ale ve srovnání s Vrábelem vyznívá ten jeho trest jistým způsobem podivně. ()

WUTEN 

všechny recenze uživatele

Grafoložka tam byla úplně zbytečná, hodnotí nějaký jeden dopis a chce zjistit jestli člověk má podle toho sadistické sklony. Nedivil bych se, kdyby to byl otevřený dopis poslaneckému klubu KSČM, tam ale není potřeba grafoložky. Dále je tam vyžraný psychiatr Uhlíř, sám vypadá jak vrah a říká že se lidé jako vrazi nerodí. Možná nerodí, ale mají předpoklady a sklony k násilnému, impulzivnímu, sadistickému chování a také chybějící empatie, což dnes se už dá zjistit, na základě vyšetření některých částech mozku, a lidé se můžou narodit jako psychopati a můžou se jimi také stát. V dokumentu nestaví otázku jestli je to zapříčiněno genetikou, výchovou nebo prostředím. Přece vyžraný buřtguláš řekl že se nerodí. Málo se tam mluví o jeho dětství, jenom matka něco řekla, chtělo to zjistit vztahy mezi oběma rodiči, hlavně také k otci, zpověď od Biedermana samotného a jeho příbuzných. Čekal jsem podle názvu, že budou rozebírat celý kolínský gang, oni se zaměřili nejvíce na Biedermana. Jen na konci se objevili nějaké informace, jak celou bandu zadrželi a kolik dostali ale to bylo zmíněno jen ve zkratce, nic víc jsem se z toho nedozvěděl. Samotný název zabijáci a oni pořád kecají o jednom vrahovi. Jediné kdo to hodnotili objektivně, byl psycholog a ta bába s tím zrezlím květákem, bych se nedivil kdyby to byla Židovka. Málo objektivní, skoro žádné informace o dalších vrazích, z rodiny Biedermana kecala jenom matka, prostě tohle je málo na dokument který má ukázat profil kolínského gangu, za mě 3*. ()

Reklama

ghatos 

všechny recenze uživatele

Patologická stránka divokých českých devadesátek. Matka byla opravdu jednoduchá. Cituji psychologa: "Nejlepší prevencí nájemné vraždy je zaplacená faktura". 75%. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Pavel Jandourek se vcelku snaží, docela dobré jsou různé ty >intermezziální< prostřihy a dá se říci, že v kontextu různých těch >na vlastní oči< , natož všelijakých pseudodokumentů (které dnes točí kdekdo, kdo se >zakemošil< do současných struktur ČT) má tohle scénář s výpovědní hodnotou a dá se mluvit o jakési dokumentární esji. Jednooký mezi slepými. Poctivě za tři... A že se s Jandecem tedy nepoplácávám po ramenou! ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od nedávno shlédnutého dokumentu Proměny Českého zločinu, který mapuje vícero případů, vlastně ty nejzásadnější kauzy, tak tento se plně soustředí na jedinou a sice nechvalně proslulý takzvaný Kolínský gang. A nutno uznat, že je zpracován solidně i když občas se nemůžu zbavit při sledování pocitu, že se jakoby točí pořád na místě a nic extra objevného nepřináší, ale i tak dobrý. Já podobný dokumenty prostě žeru.70% ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama