Reklama

Reklama

USA versus John Lennon

  • USA The U.S. vs. John Lennon (více)
všechny plakáty
Trailer 2

Filmaři David Leaf a John Scheinfeld ve svém kontroverzním dokumentu sledují pokusy FBI i některých členů americké vlády umlčet Johna Lennona (1940–1980). Ve snímku jsou rozsáhlé rozhovory s jeho nejbližšími. Je to pohled na život a časy věčného rebela Johna Lennona. Snímek realizovaný pro kina, zachycuje ideály, za něž bojoval. Vrcholem filmu jsou ukázky písní Johna Lennona. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (62)

classic 

všechny recenze uživatele

JOHN LENNON frontman z legendárnej THE BEATLES bol oddaný PACIFISTA,BOJOVAL ZA PRAVDU,a to sa mu stalo osudným,miešal sa do americkej politiky,chceli sa ho zbaviť aj jeho ženy YOKO ONO,t.j za každú cenu ich vyhostiť z USA! Podarilo sa im v Amerike zotrvať,vďaka šikovnému právnikovi,ale smrť si ho našla v 40 rokoch,keď ho zastrelil Mark Chapman! CHAPMAN ZHNIJE V BASE,LENNON HNIJE V HROBE,ale s neuveriteľným posolstvom,večnou slávou,vplyvný to človek,ktorý sa nikdy nebál ísť do extrémnych krajností! Výborný dokument,ktorý odporúčam,lebo je to mix politiky a hudby+hostí,ktorí boli pri tom,alebo klasicky o tom hovoria,buď priaznivci,či tí druhí... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Matty má nejspíš pravdu, ať se mi to líbí nebo ne. Snad jen ještě poznámka dle Marshalla McLuhana (parafráze): Čím větší energii použije osoba (zde John Lennon) na to, aby se odlišila, distancovala nebo dokonce bojovala proti systému (establišment), tím větší energii použije systém na to, aby ji integroval do sebe, do svého kontextu. Není moc obtížné si dnes představit Johna Lennona jako úctyhodného otce několika dětí s jistými politickými opozičními ambicemi. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Krapet nadbytečný dokument, jehož název slibuje mnohé, jehož obsah však mnohé nenabízí. Zapomeňte na nějakou kontroverzi, kontroverzní bylo Lennonova chování v 70. letech. Jak vidno, někoho fascinovalo do té míry, že má ještě dnes potřebu ždímat vyždímanou houbu. Část filmu tvoří povětšinou známé informace z ex-broukova života, případně jeho názory nevalného smyslu, leč pro mnohé velkého významu. Druhou, protikladnou část reprezentuje snaha postihnout politicko-společenskou situaci ve Státech, které válka ve Vietnamu postavila na nohy. Snaha stmelit obě části a z jejich konfrontace vyvodit nějaké závěry, je tvůrcům cizí, místo toho prezentují pochybné konspirační teorie a budují chabé paralely k současné situaci. Z jiných snímků dobře známý, proto málokdy překvapující archivní materiál byl doplněn komentáři některých „zasvěcených“ - Gore Vidal, Ron Kovic, Carl Bernstein, Georgie McGovern a především Yoko Ono, která, což je na projektu dobře patrné, dala tvůrcům své ano (čili lze hovořit o autorizované skorobiografii). Vše podstatné, co mohlo být o Lennonovi řečeno, říká Imagine, U.S. vs John Lennon působí ještě víc než jiné podobné dokumenty jako snaha o vydolování laciné senzace z dolu (ne bezdůvodně) již dávno zavřeného. Pokud máte mermomocí potřebu sledovat poněkud jednostranný stominutový „ani ne dialog“ politicky nechtě angažovaného umělce se státem, kde prezident určuje, co je pravda, tak prosím. Mé tři hvězdičky jdou na konto soundtracku sestaveného s Lennonových sólových desek – ty jednoduché songy zaberou vždycky a kvůli nim, ne kvůli nějakým výkřikům do tmy, tuhle výraznou persónu nepřestanu obdivovat. 55% ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Antikrist Nixon vs. intelektuál Lennon rovná se dobrá zábava. Dokument je samozřejmě jednostranný a čouhá s něho levicový chuťový ocas, ale proč ne. Snímek působí konzistentně a chronologicky. Je tam pár zajímavostí, které nejen fanouškům Johna můžou být ku prospěchu. Je tam i slavný záběr s diskuzního pořadu, který byl použit ve Forrestovi Gumpovi. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Představ si, že není není Nebe, je snadné přestavit si to.... Lennona žeru a to ať už jako člena Brouků, tak na jeho sólo dráze, kterou ukončila kulka vraha Chapmana. Kdo se o Johna zajímá, tak v dokumentu nenajde nic zajímavého. Prakticky je to o tom, že Lennonovi USA velice sedly. Navíc cítil jak to tam žije. Lid se bouřil nejen kvůli válce ve Vietnamu, řešila se rasová politika a do téhle vřavy vstoupil písničkář zpívající o míru, lásce, Nutopii... Navíc skutečná star. Dokud si zpíval to své a dokonce i když si lecos v USA zakritizoval, bylo to všem více méně šumák. Ale jakmile začal podporovat různá hnutí vyzývající k revoluci a svržení vlády, vykoledoval si tím logicky zájem nejen CIA, ale i vlády, protože Lennon byl nepřehlédnutelný. Bohužel jeho sny a představy ač byly úžasné byly nerealizovatelné a zůstal z nich jen krásný odkaz na svoji dobu. Dokument obsahuje nejen archivní záběry (více méně známé z jiných dokumentů), ale i rozhovory s členy tehdejších hnutí, komentátorů novin, členů tajných služeb a s Yoko Ono. * * * ()

Galerie (5)

Související novinky

Nesmrtelný Brouk

Nesmrtelný Brouk

19.06.2006

Když Lee Harvey Osvald zastřelil Johna Kennedyho, sledoval několik dní před činem pořád dokola film Franka Sinatry Suddenly, kde Frank hraje psychopatického vraha, který chce zastřelit prezidenta… (více)

Reklama

Reklama