Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1843 se skupina lidí vydá na dlouhou cestu do Oregonu, vzdáleného 2500 km, aby tam našla svůj nový domov. Výpravu zorganizoval kapitán William J. Tadlock, bývalý senátor státu Illinois, který kdysi chtěl být prezidentem Spojených států. Vedoucím výpravy je zkušený Dick Summers, k dalším členům výpravy patří rodina Evansova, manželé McBeeovi s dcerou a novomanželé Mackovi. Po cestě jim hrozí přepadení od Siouxů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Han22 

všechny recenze uživatele

Skupina osadníků se v roce 1843 vydává na dlouhatánskou pouť do nové země. Jsou tu tři herecké jistoty - Douglas jako zarputilý vůdce kolony, Mitchum jako zálesák a Widmark jako Douglasův oponent, ale ani jedna z těch postav není dostatečně zajímavá a na té cestě se toho zas tolik nestane. Nejzajímavější je smrt syna náčelníka Sioxů a jak se s tím osadníci nepárali. No a pak mladičká a překrásná Sally Field, která zahoří láskou ke staršímu muži, zatímco ji beznadějně miluje její ještě mladší kamarád, ti si pro mě ukradli celý film. Zbytek je pěkně natočené, ale poměrně nudné a utahané putování s koncem na nasrání no a to spouštění na konci bych teda fakt chtěl v reálu vidět. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru patří k tomu lepšímu v žánru amerického westernu. Je poznat, že film má dobrou literární předlohu, postavy jsou prokreslené. A úžasná kamera s širokými záběry do krajiny! Kirk Douglas jako tvrdý vůdce s ideou, Robert Mitchum jako samorost se zkušenostmi z prérie a řada dalších lidí různých typů v koloně osadníků. Též problematika viny, trestu a odpuštění. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nie je to uplne typicky western - chybaju prestrelky a skor tu ide o dlhu, vycerpavajucu a umornu cestu do Oregonu, pricom tato putujuca tlupa ludi musi celit hrozbe od Indianov. Kirk Douglas /Spartacus 1960/ nebol hlavnou hviezdou, hoci teda hral slusne, ja som si najviac vsimol chyrizmatickeho Roberta Mytchuma /Lovcova Noc, Big Steal 1949/, ktory bol pre mna aj hlavnou hviezdou. Trochu sa tu vykresluje aj psychologia putujucich a riesi sa ich psychopatologicky profil, nechyba vsak stado dobytka a krasne exteriery, ti povysili western u mna hodne vysoko. Vsimol som si aj Richarda Widmarka /Norimbersky Proces 1961/ a skvelu Lolu Albright. Pre man neskutocne podceneny film od V.Mclaglena a dam filmu slusnych 85 %, ktore si aj obhajim. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Pastorální obraz statečných osídlenců, které vede nový americký Mojžíš do země zaslíbené. Putování na divoký západ je vykresleno v malebných a ušlechtilých barvách a pravda a láska vždy nakonec vítězí, což je příznačné nejen pro americké filmy předpostmodernistického období – podobný výchovný duch klasické morálky lze vidět i v jiných tehdejších národních kinematografiích. Tento western, obhajující kolonizaci Ameriky civilizovanými (= technicky vybavenějšími) utečenci z Evropy, určitě povinně ukazují žákům amerických základních škol v hodinách dějepisu. Jiný důvod pro sledování tohoto filmu, než za účelem seznámení se se starými pověstmi americkými, nevidím. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

V průběhu druhé poloviny šedesátých let se westernovém žánru zkoušelo všechno, co se dalo, a tak se můžeme dočkat všemožných "sociologických" i "psychologických" studií ve westernovém kabátě. Většinou se pak dá říci, že se kvalita odvíjí z hereckého obsazení, což je právě případ tohoto filmu. Však jen považte Douglas, Mitchum a Widmark v hlavních rolích. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (8)

  • Pri natáčaní došlo k menšiemu pádu vrtuľníka. (westerns)
  • Film sa odohráva v roku 1843. (westerns)

Reklama

Reklama