Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Postarší boháč Kwiatkowski tráví večery v baru, kde zbožňuje krásnou Manon. Ta se však zamiluje do náhodného návštěvníka baru, nezkušeného Maria, který Manon imponuje svým jemným chováním. Vezme si ho za muže, ale domácí život ji brzy znudí. Začne znovu chodit do baru, kde se jí opět dvoří Kwiatkowski. Mario zjistí, že peníze, které Manon má, nejsou od její bohaté tety ze Lvova, jak Manon tvrdila. Teta manžele nečekaně navštíví a Mario si uvědomí, že je velmi chudá... (ČSFD)

(více)

Recenze (1)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě je velmi složité hodnotit samostatnou povídku z povídkového filmu jako samostatný film. Původní koprodukce Hříchy v manželství (Moderne Ehen, 1924) počítala pouze s německým vkladem a rámcový příběh o moderních manželství měl obsahovat jen trojici povídek, nicméně po připojení českého týmu byla natočena ještě česká povídka Pozdě. Trojice německých povídek se opírala o literární díla Bély Balázse, Felixe Saltena a Paula Bussona. Česká povídka byla napsána pouze jako filmové dílo. Je samozřejmě otázkou, nakolik se liší původní verze Pozdě a pozdější Dámy z baru, protože aby celý příběh dával smysl, musela by být zobrazena nebo alespoň zmíněna podvodná činnost, která nakonec Mariovi zlomila vaz. Čili těch 25 minut současné podoby Dámy z baru lze při nejlepším hodnotit jako fragment původního filmu. A jako takový je dalším skvělým příkladem herectví Marwille a Lamače, přičemž zdejší vykreslení barového prostředí doplňuje naši představu o fungování nočních podniků tohoto typu v prvních letech po vzniku republiky. Způsob usazení hostů, kombinace programu a provozu kavárny a mnohé další detaily. ()

Zajímavosti (2)

  • Po dohodě s německým výrobcem byla v české produkci a s českými herci dotočena jedna část německého filmu Moderne Ehen (Hříchy v manželství). V roce 1930 byla znovu uvedena jako samostatný krátký film pod názvem Dáma z baru. Zdroj: Český hraný film 1898-1930, NFA 1995. (ČSFD)

Reklama

Reklama