Reklama

Reklama

Tiché svaté kameny

(festivalový název)
  • Čína Jing jing de ma ne shi (více)
Čína, 2005, 102 min

Režie:

Pema Tseden

Scénář:

Pema Tseden

Obsahy(1)

Snímek pyšnící se tím, že byl jako první film o Tibetu opravdu natočen Tibeťany, se podobně jako o devět let starší „první bhútánský film“ Pohár prostřednictvím postav buddhistických mnichů zaměřuje na prolínání tradiční a moderní kultury. Opět se v centru dění ocitá televize, která tentokrát hrdinům skýtá možnost sledovat oblíbené tradiční legendy. Když se dospívající mnich z kláštera vrátí na svátky ke své rodině, s nadšením zjistí, že otec domů pořídil televizi s VCD přehrávačem a především kolekci televizního zpracování příběhu Putování na západ (konkrétně se jedná o seriál známý českým divákům jako Opičí král, který v roce 1990 vysílala ČT). Chlapec by rád seriál pustil i svému opatrovnickému mnichovi a svému mladšímu kamarádovi tulku (převtělenec lámy), kteří obdivují vyprávění o Tansen Lamovi (v české verzi mnich Tripitaka). (Filmasia)

(více)

Recenze (3)

Stanley 

všechny recenze uživatele

Tento film, který ve Světozoru jednou běžel pod názvem "Nehybné kameny" je skutečně maximálně nehybný a o žánru "drama" by se též dalo pochybovat. Film postrádající jakoukoli dynamičnost a vlastně i zápletku, svým způsobem však slouží jako věrná sonda do života běžných Tibeťanů, o což mu asi šlo především. ()

StrixCZ 

všechny recenze uživatele

Film z jiného světa, na který tím pádem lze jen stěží nahlížet tradičními měřítky. Pro mě to byl zajímavý výlet a smutné uvědomění, že už i tyhle dosud "neposkrvněné" kouty světa pozvolna dobývá (a ničí) konzumní způsob života (přesto jsem hlavním hrdinům jejich životní styl, nebo spíše prostředí, stále do určité míry záviděl). Každopádně film samotný nijak nemoralizuje a nechává divákovi prostor pro vlastní interpretaci... 73% ()

Reklama

Galerie (1)

Související novinky

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Změna k lepšímu

Změna k lepšímu

27.06.2006

To je nejdůležitější shrnutí nového čínského filmu. Co je na něm tak převratného? Hlavně to, že jde o ryze tibetský film napsaný, režírovaný a hraný Tibeťany. A dokonce i tibetsky mluvený (s čínskými… (více)

Reklama

Reklama