Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bruno Bonomo (Silvio Orlando) je jedním z mála italských producentů, kteří ještě sázejí na „béčkové“ filmy, už dávno vytlačené jednak Hollywoodem, jednak domácím, takzvaně autorským filmem. Až po krk v dluzích a v manželské krizi se jako spásného stébla chytne scénáře, který mu donesla mladá aspirantka režijní profese. Jmenuje se Kajman. Bruno, doufající, že půjde o běžný politický thriller, postupně zjišťuje, že ve skutečnosti jde o životní příběh Silvia Berlusconiho. Poněvadž už nemůže couvnout, nezbývá mu než hledat někoho, kdo do filmu vloží peníze, a kromě toho musí najít také hlavního představitele, což není snadné. Nicméně zápas se všemi problémy, jež musí řešit, jako by v něm probouzel novou vitalitu a novou víru ve vlastní důstojnost. Nanni Moretti takřka ve všech svých filmech reflektuje politickou realitu své země. Tentokrát se mu podařilo zachytit vzestup i předpoklady pádu zcela konkrétní postavy politické scény Itálie. Nejzajímavější jsou ony momenty, kde autor líčí, jak se lze dostat k politické moci prostřednictvím ovládnutí média komerční televize. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

StaryMech 

všechny recenze uživatele

V jediné věci se shodnu s italskou ultrapravicí: tenhle film se Morettimu nepovedl. Výpad proti starému nepříteli "Kajmanovi" S. B. byl pravděpodobně účinným předvolebním tahem, ale coby směsice politické satiry, komedie z prostředí šoubyznysu a dramatu profesní a rodinné krize za moc nestojí. Kdysi jsem mu dal čtyři hvězdičky, teď beru dvě zpátky. I účast kolegů zvučných jmen (Montaldo, Sorrentino, Garrone a Polák Stuhr) vidím spíš jako zamrkání do hlediště a zákulisí než jako skutečný přínos dílu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Po většinu doby mě tenhle film docela nudil. Vina může být i u mě v tom, že film je určen především domaácímu italskýmu publiku a já vůl na to čuměl jak tele na nový vrata, ale zrovna tak si myslím, že Nanni Moretti se v tom tak trošku ztratil a začal si točit film sám pro sebe. Velmi příjemné osvěžení přišlo v okamžiku, kdy se ve filmu objevili Michele Placido, Paolo Sorrentino nebo Jerzy Stuhr, ale jejich scény smaozřejmě nemůžou film vytáhnout nějak extremně vysoko. ČIli za odvahu (politikům je potřeba čas od času dát nějakou tu filmovou facku) a za takový to "filmácký zakulisí" dávám dvě. ()

Reklama

Yoss 

všechny recenze uživatele

Paródia na Silvia, ktorá veľmi nenudí, ale neviem, či si divák nájde dôvod, prečo si to pozrieť znova. Prestrihy na skutočného Berlusconiho, ktorý nadáva europoslancovi Schulzovi priamo v parlamente do nacistických „kápov“, sú trefné a výpovedné. Od autorov by to možno chcelo ostrejší vtip a viac odvahy vziať si na paškál vyhláseného arogantného autokrata a kurevníka z Talianska, ktorý už od radosti nevie, čo so sebou. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama