Reklama

Reklama

Dva hráči na střídačce

(festivalový název)
  • Chorvatsko Dva igrača s klupe
všechny plakáty

Obsahy(1)

Chorvat Ante a Srb Duško, hráči „týmu snů“, stáli vždycky proti sobě, jen zájem o volejbal je spojoval. Sport už pověsili na hřebíček. Každý žije jinde a po svém, takže jejich nenadálé shledání je pro oba překvapením. Ty dva svedl dohromady Antiša, sponzor plukovníka Skoka, obviněného mezinárodním tribunálem v Haagu. Plukovník, který je pro některé hrdinou a pro jiné zločincem, je na útěku a beze stop zmizeli i korunní svědci jeho obhajoby – Mato a Joso. Ovšem má-li být Ivan Skoko zproštěn viny, musí někdo vypovídat v jeho prospěch. A tak se Ante s Duškem stanou klíčovými postavami ve hře, v níž jde o život i o velké peníze. Je třeba podotknout, že tato černá komedie v balkánském stylu, se zřetelným politickým podtextem, vznikla dřív, než nenadálá smrt Slobodana Miloševiće rozpoutala názorově velice protichůdné diskuse o smyslu a výsledcích práce haagského soudu. Na národním festivalu v Pule 2005 získal film čtyři Zlaté arény – za scénář, kameru, výpravu a vedlejší ženskou roli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

dzira 

všechny recenze uživatele

Po osvobození generála Gotoviny, získal tento film nový náboj..... Naopak mezinárodní soudní tribunál pro zločiny v bývalé Jugoslávii v Haagu ztratil poslední zbytky důvěryhodnosti... ()

bassator 

všechny recenze uživatele

41st KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2006 - EAST OF THE WEST - FILMS IN COMPETITION - Na Východ od Západu - Soutěžní sekce (Dva igrača s klupe / TWO PLAYERS FROM THE BENCH / Dva hráči na střídačce) - Jeden z vrcholů festivalu - 6. 7. 2006 - kino Lázně III - Karlovy Vary - 2. místo - 95% ()

Reklama

Camac 

všechny recenze uživatele

Výborné absurdní drama nebo možná spíš komedie. Film je plný úžasně vtipných scén, ale k pochopení je třeba elementárních znalostí o národnostních bojích v bývalé Jugoslávii. ()

Zajímavosti (1)

  • Ne Letním filmovém maratonu Vsetín 2013 byl film uveden pod názvem Dva hráči na strestné lavici, který více odpovídá originálnímu názvu. (dzira)

Reklama

Reklama