Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1914. Záhy po výstřelu v Sarajevu přijímá Rusko osudovou výzvu. Bratry Andreje a Nikolaje však více než válečné dění zajímá módní fotbal, zaváděný v Sankt Peterburgu místními Angličany. S výrostky z periferie dosahují mladí medici skvělých výkonů, nevybíravými prostředky usilují o vlastní stadion. Kdesi daleko zuří válka, oni se však náruživě věnují sportovnímu klání a milostným avantýrám. Peterburg se stává Petrohradem, umělců se zmocňují temné předtuchy, ve městě dochází k brutálním vraždám. Umírá otčím bratrů, Nikolaj je mobilizován. Vše se hroutí, blíží se revoluce... Zřejmě je v lidské přirozenosti nevnímat symptomy katastrof, nebrat v úvahu zvichření sil historie a žít i uprostřed jejich střetů svůj nezastupitelný život. Režisér evokuje „ducha doby“ a její atmosféru převážně vizuálními prostředky, povahu lidských postojů a gest fascinujícím rytmem obrazů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Carthorias 

všechny recenze uživatele

Letní Filmová Škola 2019, Film 20: Příběh dvou ruských bratrů z období 1. Světové války. Jeden z nich získá parttime job jako lízátko místní sexymilfky, ten druhej se většinu filmu jen zatmušile mračí. Oba pak chcou postavit fotbalovej stadion. Tak společně s jedním skrčkem a jedním fatboyem (brankář) hrajou fotbal o prachy proti ostatním pouličním týpkům v Petrohradu. Trvá to 2 hodiny, a skončí to typicky rusky. ()

bassator

všechny recenze uživatele

41st KVIFF 2006 - EAST OF THE WEST - FILMS IN COMPETITION - Na Východ od Západu - Soutěžní sekce (Garpastum / GARPASTUM / Harpastum) ()

Reklama

Pevek2 

všechny recenze uživatele

Reevokace starých časů a paměti. Fin de siecle v Rusku se vším všudy, válka, revoluce, básníci, fotbal (tedy sport), úžas z techniky i dekadence. To vše ve skvěle melancholickém podání v Petrohradských mlhách a nostalgickém tónu kamery. Zvuk přetržené struny a výstřelu z pistole Gavrilla Principa ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Súťažná sekcia - jeden z tých svetlých momentov. Takto nejako sa rozpráva obrazom.// Príbeh a jeho spracovanie nechávajú pripomenúť dvoch postarších režisérov, a to N. Michalkova a A. Tarkovskeho. Príbeh národa, ale aj štátu v momente jeho (znovu)zrodenia vyrozprávaný prostredníctvom jednoduchého príbehu chlapcov a ich zápale pre futbal (garpastum je slovo odvodené od latinského "harpastum" označujúceho loptovú hru - predchodcu futbalu). Príbeh je zvláštnym spôsobom súčasne tak historický, ako aj ahistorický - na prvý pohľad sa zdá, že by sa mohol odohrávať kdekoľvek a kedykoľvek, hoci pravdou je opak. Malé narážky v rámci rozhovorov (Gavrilo ide do Sarajeva, lev ujdený zo ZOO, socialistická revolúcia,...) vytvárajú presný časový rámec, ktorý sa nevyhnutne spája s konkrétnym miestom - St. Petersburgom. Ak by sa príbeh odohrával inde a v inom čase, je veľmi pravdepodobné, že by už postrádal mnohé zo svojho čara. Výnimočná schopnosť Alekseja Germana zachytiť práve túto dobu a jej náladu dáva vzniknúť lahôdke pre oči. Každý obraz, každá scéna je nakrútená veľmi premyslene, udržiavajúc si poetiku bez toho, aby sa vytratil či rozbil rytmus, čím by sa krásne obrazy stali len sériou krásnych fotografií. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama