Reklama

Reklama

Housle

(festivalový název)
  • Mexiko El violin (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Příběh, jenž si zasloužil, aby byl vyprávěn... 70. léta, mexická revoluce, housle, munice, armáda a rebelové. 82letý Don Plutarco, jeho syn Genaro a vnuk Lucio, jejich mlčenlivý svědek, vedou dvojí život: jsou zároveň muzikanty a farmáři a k tomu se stali součástí skupiny povstalců, která se v partyzánské válce chystá svrhnout vládu. Jednou vpadne do vesnice mexická armáda. Don Plutarco uprchne do hor, kde Genaro právě plánuje s ostatními povstalci protiútok... Jako bezbranný houslista se Don Plutarco rozhodne proniknout do vojenského tábora. Hrou na housle okouzlí velitele, jinak bezcitného brutálního žoldáka, který starci přikáže, aby se vracel každý den. Houslista má hudbu, ale potřebuje zbraně a munici. Velitel potřebuje potlačit rebelii, ale miluje hudbu. Oba muži v napjaté atmosféře sledují své protichůdné cíle... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (6)

Matty 

všechny recenze uživatele

Mrazivější než filmy, v nichž se mučení a zabíjení děje nepřetržitě. Demonstrace brutálního násilí v prologu úplně stačí, abychom si uvědomili, jaké nebezpečí postavám hrozí. Pouhé vědomí, že se kterákoliv scéna může zvrtnout v něco podobného je silně zneklidňující. A to čekání… Napětí dotváří zvuky krajiny, jež slibují být kdykoli přerušeny třeba výstřelem. Černobílá kamera propůjčuje výjevům historický punc a zároveň dává vyniknout „barevnosti" hry na housle. Hudbou proti násilí, čím už taky jiným. 90% ()

Reklama

bassator 

všechny recenze uživatele

41st KVIFF 2006 - ANOTHER VIEW - Jiný pohled + 36. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA UHERSKÉ HRADIŠTĚ 2010 - SPEKTRUM - Nový latinskoamerický film (El violín / THE VIOLIN / Housle) - 26. 7. 2010 - kino Reduta - Velký sál - Uherské Hradiště - 5. místo - 90% ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem na Letní filmové škole 2010 jít asi na tři jiné filmy, ale buď jsem se na ně nedostal, nebo se mi kryly s něčím jiným. Zkrátka na Housle jsem šel naprosto skeptický, nic jsem si od filmu nesliboval, snad jsem se na něj ani netěšil. A jak to tak občas bývá, z takovýchto bývají pak nejsilnější zážitky. Není snad téma, které by mě zajímalo méně než mexická guerrila, přesto mě příběh dědečka bojujícího hudbou proti brutální armádě dojal. Věta ,,Hudba dohrála" nikdy nebyla mrazivější. ()

Zajímavosti (1)

  • Ceny (výběr): MFF Sao Paolo 2006: Zvláštní cena poroty, Festival latinskoamerických filmů Huelva 2006: nejlepší film, MFF Cartagena 2007: nejlepší kamera, scénář, MFF Cannes 2006: sekce Un certain regard - nejlepší herec, Ariel (mexické výroční filmové ceny) 2007: nejlepší debut, scénář, herec ve vedlejší roli (Taracena). [LFŠ 2010] (Krouťák)

Reklama

Reklama