Reklama

Reklama

Magické oko

(festivalový název)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Albánie 1997. Následkem kolapsu ekonomiky zachvátil zemi nepopsatelný chaos. V ulicích se objevily ozbrojené gangy terorizující místní obyvatelstvo. Střelba zní i v kdysi malebném městečku Gjirokastër. Proto je tu Berti – lovec senzací, reportér jedné z bezpočtu zdejších televizí. Jejich konkurenční boj v této nejchudší evropské zemi mění albánský mediální trh v džungli. Reportáž o tragické události, kterou tu Berti během dne natočil, je již večer odvysílána s komentářem označujícím oběť za vraha. Berti je přesvědčen, že jen on zná celou pravdu. Jenže i amatérská kamera fotografa Petra zachytila incident v sousedství, po němž zůstala na ulici dvě mrtvá těla – starce a jeho malé vnučky. Petro se vydá do Tirany, aby snímek dal vyvolat. V autobuse je i reportér Berti se svou dívkou Violou, připomínající stárnoucímu muži někdejší pařížskou lásku. I proto mu Berti může děkovat za záchranu života při přepadení. Do města dorazí ti tři společně, ale v okamžiku, kdy vyvolaný film vydá jasné svědectví, začnou být jeden druhému velice nebezpeční… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Drama o etice a moci lidí, kteří vytvářejí televizní reportáže. Zajímavá zápletka staví proti sobě autora televizní montáže a náhodného vlastníka autentických záběrů. Koho z nich bude stát souboj život? Přes některé nelogičnosti v ději velice dobré. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

41st KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2006 - EAST OF THE WEST - FILMS IN COMPETITION - Na Východ od Západu - Soutěžní sekce (Syri magjik / MAGIC EYE / Magické oko) - 7. 7. 2006 - kino Městské divadlo - Karlovy Vary - 25% ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Hodne traumaticky (a presvedcivy) obrazek albanske temer soucasnosti. Trauma sala z kazdeho zaberu a reziser jako by v druhem planu rikal divakum: "Podivejte se, jaka to kdysi byla krasna zeme a co z ni dnes zbylo." Cimz samozrejme neodsunuji do pozadi hlavni dejovou linii filmu, ktera je hodna zamysleni nad tim, jak velkou silu maji media a jak snadno mohou manipulovat s divakem. Tento film me opravdu zaujal a doporucuju ke zhlednuti. Uz jen proto, ze pri soucasne frekvenci filmu natacenych v albanske produkci hned tak na nejaky nenatrefite. ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : MFF Káhira 2005 - Špeciálna cena poroty (Strieborná Pyramída), Cena FIPRESCI, Najlepší herec (Bujar Lako), Najlepší scenár (Kujtim Çashku) ()

vik 

všechny recenze uživatele

Vyobrazení ničení kina a zapalování plátna sice nepatří mezi nikterak výjimečné scény, ale pro studenta filmu to má nepopsatelně dramatický podtext :) ()

Reklama

Reklama