Reklama

Reklama

Taxidermia

  • Maďarsko Taxidermia (více)
Trailer 1
Maďarsko / Rakousko / Francie, 2006, 91 min

Režie:

György Pálfi

Hrají:

Csaba Czene, Gergely Trócsányi, Adél Stanczel, Marc Bischoff, Erwin Leder, Maria Bodor, István Znamenák, Piroska Molnár, Réka Lemhényi, Gyula Kiss (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Tři příběhy – tři historická období. Tři muži – děd, otec a syn. Jeden touží po lásce, druhý po úspěchu, třetí po nesmrtelnosti. Děd žije svými fantaziemi a za zimních večerů se v promrzlém chlévě zahřívá vzrušujícími sny. Nic ho nemůže zastavit v jeho plodné představivosti. Otec je proslulý šampion v soutěžích jedlíků v časovém limitu, jenž se snaží dostihnout svůj vzor, evropského mistra jedlíků. Syn vycpává zvířata. Zabývá se něčím, co si nikdo nedokáže ani v nejbujnější fantazii představit. Příběhy děda, otce a syna, jež se odehrávají ve třech dějinných obdobích, nastavují zrcadlo zvrácené době i společnosti. Režisér o svém filmu říká: „Nemám potřebu vyprávět o sobě, ale o věcech, které jsou pro mne důležité. Objevil jsem svět povídek Lajose Partiho Nagye, které by klidně mohly být moje. Dvě jeho povídky tvoří základ tohoto příběhu o rodině. Ve scénáři jsem k nim přidal tři generace a pro sebe místo vypravěče.“ (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (472)

ORIN 

všechny recenze uživatele

aneb jak György Pálfi vyzvracel svou bujnou fantazii a imaginativnost na filmové plátno. Nápadů tolik, že by v normálním případě vystačily na tři celovečeráky. Zde jsou však zhuštěny do neuvěřitelné, nechutně originální a režijně nesmírně invenční mozaiky. Příběhy tří generací odehrávající se ve fikčním světě, v němž by empiricky založený jedinec chtěl těžko žít svůj život. Suma sumárum současná maďarská kinematografie se jeví jako značně progresivní udávajíce trend, kam by mohla ta celoevropská (nechutně) artová směřovat. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

31.1.07 - Ačkoli se mi celou dobu dělalo zle, na konci jsem si všimla, že se mi to ohromně líbilo a že snad bych chtěla ještě... Bojím se o sebe. .... (9.9.07 - Původně jsem nechala bez hodnocení, ale protože vidím, jak se to tu neblaze a nepochopitelně vyvíjí s procenty, přestanu brát ohledy na svůj útlocit a dělat, že nevím, kolik si tenhle film zaslouží.) ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

To, že je film součástí Projektu 100, nezaručuje automaticky to, že bude i hodnotný. To, že je film vydáván za "zrcadlo zvrácené době a společnosti", ještě neznamená, že jím skutečně je. Pro mě jde v tomhle maďarském guláši jen o vršení hnusu bez ladu a skladu bez výpovědní hodnoty, ale kdo v tom nutně potřebuje najít něco víc - jak je libo. ()

venus 

všechny recenze uživatele

Nad hodnocením jsem dlouho váhala, já na prasárničky a nechutnosti fakt nejsem, ale Taxidermia je velmi zajímavý film a ocenění si zaslouží. I když mi občas bylo na blití, bez toho by to asi nebylo ono. Jedná se o hodně kontroverzní záležitost, která svádí jak k obdivu, tak k pohrdání a odporu. Jednou ale opravdu stačí. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Veľmi... zvláštny zážitok. A veľmi kontroverzný film, sledujúci tri generácie v strhujúcom, sugestívnom snímku, ktorý mnohý nedokážu dopozerať do konca. Pálfi nám ukazuje veci, ktoré sú všade okolo nás, ale nechceme ich vidieť a nechápeme ich podstatu. Podľa môjho názoru revolučný film, ktorý úplne zmenil môj pohľad na kinematografiu. Maďari majú jednoducho na tieto bizarné perly patent. Ale jeden krát mi to stačilo. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (7)

  • Všiměte si v galerii třetího obrázku, žena po levé straně drží v ruce českou vlajku. (Kaučuk03)
  • Nakrúcanie snímky prebiehalo v maďarskej Budapešti. (Laslo)

Související novinky

Rozhovor: Gergely Trócsányi (Taxidermia)

Rozhovor: Gergely Trócsányi (Taxidermia)

19.01.2007

Ano, i ve skutečnosti je Gergely Trócsányi mohutný, jako ve filmu. Když jsem přišla na rozhovor, seděl za stolem potaženým dekorativní kožešinou z nějakého bobra, pohodlně zabořený do sedačky vedle… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama