Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V malé vesnici žijí muž a žena. Mají se rádi už od dětství. Teď je jim kolem třiceti. Markus je dělník a také dobrovolný hasič. Ella pracuje několik hodin v týdnu jako pomocnice v domácnosti a zpívá v místním sboru. Lidé je pozorují se závistí i s podezřením: vypadají tak šťastně, tak nevinně…, téměř jako děti. Jednoho dne odjede Markus s hasiči na cvičení do nedalekého města. V noci toho spolu s ostatními hodně vypije a ráno se probudí v bytě místní servírky Rosy… Neobyčejný milostný příběh obyčejných lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Na Touze Valesky Grisebachové mě nejvíce oslovila bezprostřednost, s jakou pohlíží do nejbanálnějších chvil venkovské reality Německa na zlomu Milénia. V dokumentaristicky působících sekvencích se zračí zvláštnost nejvšednějších události, k nimž lze připočítat i ty nejsoukromější radosti a potěšení – a ovšem i zrady, nemilosrdenství a prohry. Až magicky působí scény ze zkoušky sboru, při níž se Ella rozpláče, nebo z hasičského soustředění, kdy Markus začne sám tančit. Také tanec obou mladých manželů na reprodukovanou hudbu na venkovské veselici má své kouzlo: prozrazuje jejich blízkost, hravost a sehranost. Proti tomu se zdá jeho nevěra naprosto nepochopitelnou a odtažité hledisko, z něhož je snímaná, porozumění neusnadňuje – a zážitek z filmu umenšuje. Na druhou stranu epilog v podobě dětského dialogu o nezapomenutelné venkovské tragédii je opravdu originální a vedle toho, že vyprávění pointuje, také celkový dojem napravuje. ()

Reklama

StaryMech 

všechny recenze uživatele

K tomu, že se mi nejdřív chtělo přitakat jistému kritikovi, kterému se "Touha" zdála blízká výtvorům Bruna Dumonta, došlo jen proto, že jsem u ní vlastní vinou pospával. Dojem po druhém pokusu: navzdory zčásti dumontovské stylizaci (neprůhlednost postav, minimalismus v ději i dialozích atd. - jeden z recenzentů píše o "vnucené tíži" díla) důstojně malý evropský film, vcítivý a sdělný, nad nímž mě zas jednou napadalo: nějak takhle by přece měli točit (v důsledku vývoje přirozeně vážnější) dědici naší nové vlny... ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama