Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou příběhu, který připomíná rané filmy Bressonovy a Wendersovy, je mladík Sebastien (hraje ho Georges Babluani). S vidinou, že si vydělá spoustu peněz, vstoupí do podivného světa za zavřenými dveřmi, který připomíná noční můru a kde se hraje ještě podivnější hra o život. „Často se mi vracejí vzpomínky z dětství,“ říká režisér. „Zafixované obrazy jsou jako paprsky světla protínající temnotu. Jsou vždy nejasně přítomné, ale když se pokouším znovu objevit jejich panenskou kvalitu, postrádám přitom pocit nevinnosti z dětství.“ Originální černobílý snímek ve stylu „film noir“ je pozoruhodnou výpovědí o lidech, jejich aroganci, zlobě i strachu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (89)

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Pomalu plynoucí film směřující k neodvratnému finále, kde je atmosféra podpořená černobílou kamerou tak hustá, že by se místy dala krájet. Hlavní hrdina Sébastien (George Babluani) dlouho, na rozdíl od českého diváka obdařeného všeříkajícím distribučním názvem, který ustřelil minimálně třetinu tajemna, netuší, do čeho se to vlastně dostal. Hra o velké peníze, kdy výhrou je vlastní život. Minimalisticky, místy možná nezajímavě, ale přesto v nejlepších tradici filmu noir natočený současný francouzský thriller. ()

rudess 

všechny recenze uživatele

Drsný čiernobiely filmársky počin, ktorý sa so mnou vôbec nemaznal. Poriadne zdvihol zbraň, rokrútil zásbník, namieril a stisol spúšť... Páčil sa mi nápad i atmosféra, ktorá bola miestami veru poriadne hustá. Prvky náhody (najmä úvode i na konci filmu) mi však trocha prekážali... Aj iné veci, ale tie nestoja za reč. Slušný filmový zážitok... ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý temný thriller, který se snaží napodobovat noirové filmy 40. a 50. let natáčené ve Francii. Režisér proto zvolil černobílý materiál, vsadil na syrově vykreslené prostředí a výběr herců, kteří typově dokonale odpovídají představě diváka o tvrdých mužích pohybujících se za hranicí zákona. Drsná hra, která v případě úspěchu vede k bohaté finanční odměně, má ale své oběti a nutno říct, že její pravidla jsou drsnější než v klasické zábavě carských důstojníků. Ruská ruleta, to je stylová psychárna s depresivním obsahem i vyústěním. Řada scén je na hraně, režisérovi se daří díky kameře i díky hercům vyždímat z daného maximum. Trošku skřípe scénář, hazardní hra má tak vyšroubovaná pravidla, že by byl v reálném světě asi velký problém sehnat tak šílené zoufalce. A neumím si představit, že by se někdo z přeživších byl ochoten této zábavy zúčastnit znovu. Film je silný i tím, že jen postupně odhaluje divákovi i hlavnímu hrdinovi, co stojí za vysokým výdělkem. Kladem je atmosféra, kamera a napětí. Celkový dojem: 80 %. ()

mandelbrot 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle řikám adrenalinový sport. Začátek filmu, kdy hlavní protagonista putuje za pomoci různých indicií za vidinou velkeho výdělku, je trochu pomalejší, ale drží diváka v očekávání, co se z toho vyvine. Od chvíle, kdy hrdina docestuje na kýžené místo a my se dozvíme, jakým způsobem si má ony peníze vydělat, získá film skvěle vypjatou atmosféru. Tato část je dle mého názoru nejlepší z celého filmu. A to i přesto, že děj se v tu chvíli stane dosti předvídatelný, což bohužel platí i o konci. ()

Defaultovna 

všechny recenze uživatele

Počas celého filmu vo mne prevládal zvláštny znepokojujúci pocit, ktorý mi nedal poriadne dýchať. Atmosféra je skvele podčiarknutá čierno-bielou kamerou a hudbou, či skôr zvukmi, tvoriacimi podmaz. Trochu mi prekáža slovenský názov, keď som na tento film išla v roku 2006 ja, film sa volal Trinástka, alebo tak nejako podobne. Preto som skutočnosť, že ústredným motívom bude ruská ruleta ako "ľahký a najmä zaručený spôsob rýchleho zárobku" vnímala ako prekvapivý zvrat v deji. Scény z "centra diania" boli neuveriteľne napínavé, miestami až desivé. Svoj účel však splnili - niečo také ako nuda mi naozaj počas celej stopáže nehrozili. 9/10 ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama