Reklama

Reklama

Svatí válečníci

(TV film)
  • Velká Británie Empires: Holy Warriors - Richard the Lionheart and Saladin
Velká Británie, 2005, 110 min

Režie:

Richard Bedser

Kamera:

Lee Pulbrook

Hrají:

Colin Salmon

Obsahy(1)

12. století, třetí křížová výprava: Saladin, největší hrdina arabského světa a Richard Lví srdce, nejudatnější bojovník Evropy, se stali symbolem zápasu mezi říšemi islámu a křesťanství.
Saladin, největší hrdina arabského světa. Richard Lví srdce, nejudatnější bojovník křesťanské Evropy. Rozdělovala je víra, ale jejich cesty se setkaly ve svaté válce o Jeruzalém. Richarda i Saladina poháněla touha po slávě a moci - a boj o posvátné město jim od základu změnil život. Když v bitvě u Hattínu Saladin porazil křižáky, Jeruzalém se neubránil. V roce 1187 padl do rukou muslimů. Richard a celá křesťanská Evropa vnímali pád Jeruzaléma jako velké neštěstí. Papež okamžitě vyhlásil třetí křížovou výpravu za znovudobytí Svatého města. Do jejího čela se postavil Richard, který věřil, že vítězstvím v Jeruzalémě vejde do dějin jako jeden z největších hrdinů křesťanstva.
Druhá část dokumentárního filmu o dvou proslulých válečnících, kteří se utkali v boji o Svatou zemi, popisuje počáteční úspěchy křižáků v čele s anglickým králem Richardem Lví srdce v bojích s arabským vládcem Saladinem. Klíčová města Akra a Jaffa byla dobyta křižáky - ale Jeruzalém nakonec zůstal v Saladinových rukou. Po marných pokusem vypudit muslimy ze Svatého města bylo nakonec uzavřeno příměří, které oběma válečníkům zachránilo čest. Richard si vydobyl skvělou pověst válečníka a stal se vzorem dobových rytířských ctností. Saladin byl obdivován nejen v arabském světě. V příručce o křesťanských ctnostech byl dáván za vzor rytířství, který je pro svou chrabrost a šlechetnost hoden obdivu i v Evropě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Určitě zajímavý dokument, který však osobnosti Richarda I. i Saladina až příliš mýtizuje a v některých částech vynechává některé důležité detaily. To platí zejména pro první část a bitvu u Hattínu. Jako většina historických dokumentů ze středověku nejsou svatí válečníci určeni pro fanoušky a historiky-amatéry, ale slouží spíše jako úvodník do dané tématiky. 70% ()

Reklama

Galerie (7)

Reklama

Reklama